Vad sägs om en cykelresa med MTB som tema?

Många som gillar MTB har cykeln i garaget och tar en tur i det närliggande skogsområdet. Om man vill prova på något nytt och kombinera MTB-intresset med en resa går det också bra. Det finns många fina platser i Sverige som man kan åka till för att cykla mountainbike, eller stigcykling som man säger på svenska. Det går att åka i skogen, över fjället och nerför branta backar. De mest kända områdena i landet är Bergslagen, Dalarna och fjällen med orter som Åre och Järvsö.

Foto: Bergslagen Cycling

En vanlig variant på cykelresa är att man cyklar landsväg mellan olika orter. Mellan tre och tio mil per dag. Vissa bokar den typen av cykelpaket som man hittar hos Sweden by Bike. Andra planerar sin resa själva och bokar in boenden längsmed vägen eller sover i tält. När man gillar MTB kan det se litet annorlunda ut. Många transporterar cykeln med egen bil till platsen där de tänker cykla. Andra tar sig till platsen med tåg eller buss och hyr sin cykel. Oavsett hur man väljer att göra handlar det om att ta sig till ett område med fina leder, ett vackert fjällområde eller kanske en cykelpark.

Bo på en plats och testa olika leder

De cykelpaket som finns hos Sweden by Bike är ofta upplagda så att du bor på ett ställe. Sedan väljer du olika leder och rutter under kanske två, tre dagar. Cykling i terräng kan vara ganska fysiskt krävande och det är skönt att kunna ta igen sig på kvällarna. Vissa vill gärna bada bastu eller besöka en relaxavdelning på kvällen, medan andra bara vill gå och lägga sig med en bra bok. Ofta vill man hänga upp kläder på tork, kanske tvätta något plagg och spola av cykeln. Vissa gillar att bo enkelt i en egen stuga, andra bor gärna på hotell och tar en öl på verandan efter dagens övningar. I dagsläget finns ungefär tio cykelpaket inriktade på MTB hos Sweden by Bike. Från Sankt Olof i Skåne i söder till Järvsö i Hälsingland i norr.

Bilfritt för barnfamiljen

I Närke finns det stora cykelområdet Bergslagen Cycling med mycket ”vanlig” cykling, men framförallt väldigt mycket fina MTB-leder. Dit kan man ta sig och cykla alltifrån enkla stigar för nybörjare till riktigt utmanande svarta leder för skickliga MTB-cyklister. Hos Sweden by Bike finns paket i Ånnaboda cirka två mil från Örebro och Åsbro. I Kumla finns ett annat paket i Kvarntorps friluftsområde. Ganska flacka leder, boende på välutrustad camping och skulpturparken Konst på Hög alldeles i närheten. Ett bra cykelvänligt boende för MTB-entusiaster är Lars Jans Stugan i Pershyttan. En fördel med stigcykling om hela familjen är med är att man inte träffar på bilar inne i skogen. På köpet får man en naturupplevelse, konditionsträning och många tycker att det är spännande att ta sig fram inne i skogen.

Vackra fjällandskap och gamla rövarskogar

I vackra Hälsingland finns en riktig pärla i form av Järvsö. Här bor man bekvämt på Bergshotellet eller på Hotell Järvsöbaden och kan cykla genom landskapet på vackert belägna stigar eller susa utför på den berömda Järvsö Bergcykel Park. I Dalarna finns också många möjligheter för den som tycker om MTB. Här går ju Cykelvasan som sommarvariant av Vasaloppet. Hos Sweden by Bike hittar du jättefina cykelpaket i familjevänliga Idre och ett fint träningspaket i klassiska Rättvik. Man bor på Stiftsgården vid Siljan och det ingår en instruktör om man vill utvecklas tekniskt. Paketet är tänkt för fem personer som tränar i grupp.

I Högbo nära Sandviken i Gästrikland finns ett paket som förenar bekvämt hotellboende med fina träningsmöjligheter. Det finns spa och matlagningen håller hög klass. I Västergötland finns ett cykelpaket för den som gillar äventyr och vildmarkskänsla. Man cyklar i Tivedens nationalpark, ett område som en gång i tiden var beryktat för sina stråtrövare. Här rekommenderas termos, regnkläder, varm tröja och ryggsäck. Du som vill ge dig ut på en längre tur kan välja att cykla i två nationalparker och övernatta sju nätter med bagagetransport mellan boendena.

Stockholmstrakten och Österlen

Om du känner för en bekväm helg med god mat nära Stockholm och vill prova på bekväm MTB-cykling är Skeviks Gård nära Gustavsberg ett bra alternativ. En vacker plats som bjuder på skön avkoppling. Inte längre bort än att man kan cykla från centrala Stockholm. Längst i söder finns ett MTB-paket för livsnjutare med charmigt boende på gårdshotellet Villa Gina och det bedårande landskapet i Österlen. Med andra ord finns det många olika varianter att testa för dig som vill göra en cykelresa med MTB som tema.

daniel@swedenbybike.com