shopping_cart
kr

Vanliga frågor A till Ö

A till Ö med svar på vanliga frågor. Hör gärna av dig om hur vi kan förbättra informationen, eller om du undrar över något. Du når oss via e-post info@swedenbybike.com eller telefon 08-640 96 56.

ALLEMANSRÄTT
Den svenska allemansrätten ger alla, svenska medborgare och utländska besökare, en unik möjlighet att röra sig fritt i naturen. Varmt välkommen att njuta av dofter, fågelsång, blommande ängar och skogens tysta ro! Men du måste vara varsam och visa hänsyn mot både natur och djurliv samt markägare och andra besökare. Läs mer här.

BAGAGETRANSPORT
När du cyklar mellan olika platser så kan det underlätta att få hjälp med att transportera bagaget. Om du bokar ett cykelpaket som inkluderar övernattning, god mat och föreslagna turer så finns det ofta möjlighet att få bagaget transporterat mellan olika övernattningsställen. Här hittar du mer information om våra cykelpaket. 

BILFRI CYKLING
Det finns många olika cykelleder och rutter att välja bland, och några av dem är helt bilfria som t ex vackra Klarälvsbanan i Värmland. De nationella cykellederna Kattegattleden, Sydostleden och Sydkustleden har en särskild certifiering som intygar att leden är av hög kvalitet, är trafiksäker och att det finns ett brett utbud av upplevelser och service längs leden. Ett annat alternativ är förstås att cykla mountainbike, där cyklingen är 100 % bilfri och naturupplevelsen fantastisk när du tar dig fram längs slingrande stigar i skogen. Läs mer om Bergslagen Cycling som har miltals av skyltade mtb-leder som passar alltifrån nybörjare till elit.

CYKELVÄNLIGT BOENDE
För den som är ute på cykelresa underlättar det att övernatta på ett cykelvänligt boende. Våra cykelvänliga boenden är bed & breakfast, vandrarhem, pensionat och hotell som tycker att det är extra roligt när det kommer gäster som cyklar. De ligger i närheten av cykelleder och intressanta resmål runtom i landet, och erbjuder särskild service för dig som cyklist;

– Möjlighet att låna verktyg för enklare reparationer
– Tvätt och torkmöjligheter för kläder
– Säker cykelförvaring

CYKELPAKET 
Det finns många fördelar med att boka ett färdigt cykelpaket som inkluderar övernattning, god mat och föreslagna turer. Hos Sweden by Bike hittar du ett stort urval av fina cykelpaket. När du bokar ditt cykelpaket via oss ingår en olycksfallsförsäkring under hela resan, och för cykelpaket med övernattning dessutom en valfri cykelkarta från Norstedts förlag. Du som kund betalar alltid garanterat lägsta pris. Här hittar du våra utvalda cykelpaket. 

Vi har delat in cykelpaketen i olika kategorier. Du kan tydligt se vad som ingår i grundpriset, men har också möjlighet att göra olika tillval. Du kanske vill hyra cykel (om det inte ingår i grundpriset) eller stanna en extra natt? Du får svar inom 24 timmar och kan då välja att bekräfta din bokning.

DISTANS
Många tycker det känns långt att cykla flera mil, men med cykel kommer du ganska långt på en dag utan att du behöver vara särskilt vältränad. Med en elcykel blir det ännu lättare eftersom du får lite extra hjälp i uppförsbackarna. Det är förstås bra om du har en viss grundkondition, men för de flesta är det ganska enkelt att cykla mellan 30-60 km per dag. Om du cyklar i lugn takt kan du räkna med att en sträcka på 15 km tar ungefär en timme, och för många går det snabbare än så. Stanna till på något mysigt café, njut av en medhavd matsäck eller ta ett dopp i en badsjö på vägen. Här hittar du en distansmätare för kartor.

ELCYKEL
Att cykla med en elcykel gör det möjligt att cykla lite längre sträckor, eftersom du får extra hjälp, inte minst i uppförsbackarna. Tillgång till att ladda batteriet på kvällen är förstås viktigt, och att kunna förvara cykel säkert under natten. Läs mer om cykelvänliga boenden med särskild service för dig som cyklist. Allt fler cykeluthyrare erbjuder även elcyklar att hyra, bland annat i anslutning till de nationella cykellederna (läs mer om Nationella cykelturismleder lite längre ner på sidan) och på etablerade cykeldestinationer runtom i Sverige.

FÖRSÄKRING
Som en extra omsorg omfattas du av en kompletterande olycksfallsförsäkring under din cykelresa. Försäkringen tillhandahålls av Folksam och gäller när du har bokat ett färdigt cykelpaket via vår webbtjänst. Försäkringen omfattar nordiska medborgare och medborgare bosatta inom EU, och för att försäkringen ska gälla är det viktigt att alla i sällskapet finns namngivna vid en bokning. Här hittar du mer information om villkor och ersättningsnivåer.

GLASÖGON
Att använda cykelglasögon gör din cykeltur mer behaglig, eftersom de skyddar dina ögon mot sol, vind, regn, insekter och grus. Det finns flera olika modeller och prisklasser att välja bland, men det kan vara bra att köpa ett par som har god ventilation och inte immar igen vid ansträngning. Om du väljer cykelglasögon med utbytbara linser kan du enkelt byta till olikfärgade glas vid olika väderlekar. När du ska köpa cykelglasögon ska de sitta bra, och då är det bra om det går att justera näsbryggan och skalmarna så att det passar din ansiktsform. Då kan du även justera glasögonens höjd och avståndet från ansiktet för att öka komforten och förhindra att glasögonen glider av.  Vi själva gillar cykelglasögn från Rudy Project som du hittar i vår webbutik.

GPX-FILER
Som stöd för att navigera och hitta rätt kan du ibland få tillgång till en GPX-fil. Förenklat kan man säga att en GPX-fil innehåller digital kartinformation. Du måste ha en applikation som gör det möjligt att läsa den i mobiltelefonen. Det finns flera olika, vi kan tipsa om gratisversionen av en enkel app som heter BikeGPX. Den är enkel att använda, och även en ovan användare listar ganska snabbt ut hur man gör. När du har appen och har laddat ner GPX-filen i mobilen får du en karta som du kan göra mer översiktlig eller gå in på detaljer. 

GUIDE
Att cykla med en erfaren cykelguide förhöjer ofta upplevelsen. Inför säsongen 2020 kommer vi att presentera en särskild guidepool med duktiga cykelguider för den som vill anlita en cykelguide för en stor eller liten gruppresa. 

HUSDJUR
För dig som vill ta med familjens bästa vän på cykelsemestern har vi tagit fram en särskild kategori cykelpaket som heter Djurvänner. Det innebär att det finns tillgång till särskilda rum för dig som vill ta med hunden. Det är viktigt att säga till om att du vill ta med dig hunden vid bokning, och du betalar oftast ett litet pristillägg. Här hittar du cykelpaket för Djurvänner. 

HYRA CYKEL
Det finns alltid möjlighet att hyra en cykel när du bokar ett cykelpaket via Sweden by Bike. Ibland finns även tillgång till barncyklar, elcyklar och cykelkärra. Priset och utbudet av cyklar varierar, och du får all information om detta av researrangören i samband med din bokning.

KARTOR
Det är en stor fördel om du har tillgång till en bra cykelkarta när du planerar din cykelresa. Kartan ger dig en bra överblick över olika vägval, du får information om underlaget är grus eller asfalt och tips på cykelvänliga boenden längs vägen. Vi har valt att samarbeta med Norstedts förlag som ger ut Cykelkartan, en kartserie av hög kvalitet som i nuläget täcker Götaland, stora delar av Svealand samt området runt Siljan. Du hittar Cykelkartan i vår webbutik. 

KLÄDER
Valet av kläder beror förstås på vilken årstid du ger dig ut på din cykeltur och hur länge du planerar att vara borta. En godkänd cykelhjälm (gärna s k Mips-hjälm), en vindtät jacka och ett par vadderade cykelbyxor är en bra grund oavsett. Det är också klokt att ta med en skön tröja som ombyte när du stannar till och tar en paus.

För höst- och vintercykling är det skönt med en tunn vindtät mössa under hjälmen, galongaloscher/skoöverdrag som håller väta och kyla borta och ett par varma handskar. Under årets mörkare årstider är det också viktigt med bra reflexer så att du syns ordentligt. 

LAGAR OCH REGLER
Det finns några saker som är viktiga att ha koll på för dig som cyklist, som t ex vilka utrustningskrav som gäller för din cykel och vilka trafikregler som gäller. Som alltid gäller det att visa hänsyn, och att respektera den svenska allemansrättenVi återkommer snart med mer information.

NATIONELLA CYKELTURISMLEDER
Nationella cykelturismleder har genomgått en särskild certifiering som intygar att leden är av hög kvalitet, är trafiksäker och att det finns ett brett utbud av upplevelser och service längs leden. Det finns i nuläget tre cykelleder i Sverige som uppnår den här certifieringen; det är Kattegattleden som går 390 km längs kusten mellan Göteborg-Helsingborg och år 2018 utnämndes till årets cykelled i Europa (cykelled nr 1), Sydostleden som är 270 km lång och sträcker sig mellan Växjö-Simrishamn på Österlen (cykelled nr 2) och Sydkustleden som går 260 km mellan Simrishamn-Helsingborg och invigdes i juni 2019 (cykelled nr 3). Det innebär att det finns 900 km sammanhängande cykelled av hög kvalitet i södra Sverige att uppleva under årets alla årstider.

PACKNING
När du ska ge dig ut på en cykelsemester behöver du tänka igenom din packning och planera vad du ska ta med dig på turen. Kläder för olika typer av väder, några ombyten och beroende på säsong och turens längd. Beroende på om du väljer att övernatta i tält eller på ett bekvämt hotell, bed & breakfast eller vandrarhem så behöver du ta med dig olika saker.

Undvik att cykla runt med en tung ryggsäck, den ska du packa så lätt du bara kan. Det är också viktigt att fördela packningen jämnt fram/bak och på vänster/höger sida så blir det lättare.

PUNKTERING
Att få punktering är inte kul, men det är inte särskilt svårt att åtgärda själv. Du bör ha med dig några enkla saker på cykelturen. Vi återkommer snart med mer information. 

PLANERA CYKELRESAN
När du cyklar i Sverige delar du ofta vägen med bilar. Planeringen är viktig för att kunna välja en rutt där trafiken inte är så intensiv eller där det finns gott om cykelbanor. Lite längre upp i texten kan du läsa om “Bilfri cykling”.  Här hittar du cykelvänliga boenden med särskild service för dig som cyklist. Vi återkommer snart med mer information.

PRESENTKORT
En cykelsemester är en fin present och minnesvärd upplevelse, men ibland kan det vara svårt att veta vad man ska välja. Då kan det passa bra att köpa ett presentkort som kan användas som delbetalning för alla cykelpaket och cykelvänliga boenden hos Sweden by Bike. Du hittar presentkortet i vår webbutik. 

REGN OCH SÄMRE VÄDER
Det är inte roligt med ösregn, men även om vädret är lite varierat så blir din cykelsemester en fin upplevelse beroende på hur du planerar din tur och hur du väljer att övernatta. Efter en dags cykling i lätt duggregn njuter du verkligen av en god middag i goda vänners lag framför öppna spisen på ett mysigt bed & breakfast, eller avsluta kvällen i en vedeldad bastu eller badtunna under en vacker stjärnhimmel. Sedan sover du gott, gärna i en säng med släta, nymanglade lakan… Här hittar du färdiga cykelpaket och cykelvänliga boenden med särskild service för dig som cyklist.

TRANSPORT AV CYKEL
Du kan ta med din cykel på de regionala tågen i de flesta län, och på många regionbussar i mån av plats. Det går också att ta med cykeln på pendeltåg, med vissa begränsningar och bara under viss del av dagen när det är lågtrafik. Lunds Naturskyddsförening har gjort en detaljerad inventering av möjligheterna att ta med cykeln på tåg. Här hittar du mer information.