I Västra Mälardalen hittar vi städerna Köping, Arboga och Kungsör, som har tagit ett gemensamt grepp kring cykelturismen i området. Vi ställde några frågor till Lina Ekdahl, som är Kultur & Evenemangssamordnare i  Kungsörs kommun, om samarbetet och vilka guldkorn vi inte får missa i området från cykelsadeln. Dessutom får barnfamiljen några extra fina tips!

Hej Lina!
Ni samarbetar tätt med Köping och Arboga när det gäller turism. Har du några tips på fina naturupplevelser när man cyklar i ert område?
Ja, det finns så klart mycket natur och historia i ett område som formats under många tusen år. Här i Kungsör tipsar jag om underbara Jägaråsen, här kan du se Drottning Kristinas ridbana och samtidigt blicka ut över Mälaren. Jägaråsen är en del av en långsträckt rullstensås, här trivs förutom tall, många lövträd som lind, ek och bok. Jägaråsen ligger intill Kungudden, som är en hembygdsgård, med café och ett litet museum, härifrån utgår flera av våra leder, Kungsörs Östra cykelled och cykelleden Kungs barkarö.  Om man väljer den östra kommer man genom charmiga Himmelsberga by.

Lina Ekdahl på cykeltur i MTB-spåren


Och om jag utgår från Arboga eller Köping istället?
I Arboga får du framför allt inte missa Hjälmare Docka. Du kan cykla längs delar av kanalen, men det är alltid trevligt med ett mål, vid besökscentret vid Hjälmare docka, kan du se när man slussar båtar för hand. Samt stanna för rast vid det trevliga caféet. Vill du uppleva häftig natur råder jag dig till att ställa cykeln och promenera upp till Finnhäll.  Även i Köping finns det gott om sevärdheter efter cykelvägarna, missa exempelvis inte fornborgen Visberget och i byn Häljesta, där finner du dem största kända hällristingarna i Västmanland. På hällarna kan du se nästan 500 figurer, bland annat skepp, människofigurer och djurfigurer. 

Har du några speciella tips för barnfamiljen?
Ja, i Arboga tycker jag att man kan planera in en aktivitet på Ekbacksbadet, det familjevänliga badet och i Köping vill jag tipsa om alla finurliga lekplatser, som till exempel Hästhagens och Bondgårdsberget. Här i Kungsör tycker jag det passar utmärkt för den badsugen att stanna till vid badplatsen Skillinge, eller att göra ett besök på Pinnparkens lekplats med många redskap och vacker utsikt.

Tillbaka till alla artiklar