I den här lättcyklade cykelturen upptäcker du Köping med omnejd. Turen passar fint att cykla tillsammans med en vän eller med hela familjen, och det finns mycket både att se och göra längs vägen.

Vi börjar cykelturen strax utanför centrala Köping, vid fornlämningen Ströbohög. Härifrån utgår den 28 kilometer långa Lilla turen till Kolsva. En bra uppvärmning inför cykelturen är kanske att klättra upp på Ströbohög? Underbar utsikt över det omgivande landskapet utlovas i så fall.

Den gamla handels- och industristaden Köping har en stor hamn vid Mälaren. Här hittar du Museistråket, bland annat i form av Bil & teknikhistoriska samlingarna med pärlor som Bugatti, Rolls-Royce och Volvo att beskåda. Vi rekommenderar en stadsvandring i den berömde kemisten Carl Willhelm Scheeles (1742-1786) hemstad. Sjung gärna ”Du gamla du fria” när du promenerar för det var här i staden som Rickard Dybeck skrev texten.

 • 1

  KUJ-banan

  Cykeltur Köping

  När vi tittat oss mätta på utsikten är det dags att trampa iväg, och vi gör det på den gamla järnvägsbanvallen, KUJ-banan, upp mot Kolsva. Den är inte bara är rak, utan även lättcyklad. Järnvägen mellan Köping och Uttersberg byggdes för att underlätta transporterna från järnbruken i Hedströmsdalen till Köpings hamn. Den invigdes 1866 och drygt 100 år senare rullade här det sista godståget.

 • 2

  Malma Kyrka

  Malma kyrka

  Efter ett tag passerar KUJ-banan Malma Kyrka, en vacker gråstenskyrka från 1300-talets början. Här finns både en dopfunt av gotländsk sandsten och vackra takmålningar att beskåda. Dessutom bord och bänkar lämpade för en paus och kanske påfyllning av vattenflaskan.

 • 3

  Tyskbron

  Köping

  När du kommit närmare Kolsva kommer du till rastplatsen Tyskbron. På informationstavlan här kan du läsa både om tidigare stickspår och om det gamla dragloket Lotta.

 • 4

  Kolsva

  Vy mellan Bro och Kolsva

  Vår cykeltur fortsätter längs Guttstavägen, förbi bryggeriet, och snart är vi framme i Kolsva, där du kan stanna för att fika, äta eller kanske fylla på picknickkorgen. Kolsva är ett genuint brukssamhälle och vid bruksområdet och Herrgårdsallén är den gamla miljön bevarad och levande. Kohlswa Jernverk grundades 1641 och Kohlswa Herrgård uppfördes under 1600-talets sista år. Här har både kungar och patroner vistats vid jakter och överläggningar.

 • 5

  Gisslarbo

  Vägen mot Gisslarbo

  Ta en avstickare till Gisslarbo - en plats med fantastisk atmosfär vid vattnet. Det är ca 4 km rak, flack, KUJ-baneväg med trollskog på båda sidor. Missa inte Gisslarbo lilla stationshus på höger sida. Stanna till på den lilla bron över Gisslarboån och njut av vyn. Fortsätt sedan in mot samhället med Magasinet.

 • 6

  Hedstömmen

  Torg Köping

  Nu är det dags att styra kosan åter mot Köping. Det gör vi längs den gamla Brovägen, som med sina smala kringelikrokiga kurvor är riktigt rolig att cykla. Vägen följer Hedstömmen och du passerar små byar som Lersta och Hörnberga. I kohagarna vid Bollströ finns inte bara kreatur utan även fornminnen. Vid Bro Kyrka övergår asfalten till knastrig grusväg och sedan är du tillbaka i Köping.

Några praktiska tips

Ta Torggatan som går söder om Stora Torget till höger, använd cykelbanan, ut på Bergslagsvägen (ganska stor väg, men det finns en okej vägren). Passera McDonalds (på din västra sida) över Ringvägen - svag höger på cykelbanan upp mot övergångsstället. Efter någon minut ser du imponerade Ströbohög och omedelbart till vänster börjar KUJ-banan som sträcker sig mot nordväst i en rak linje genom landskapet.

För att cykla till Gisslarbo från Kolsva tar du vänster när du cyklar ut från herrgården på Herrgårdsallén och cykla Bruksgatan samma väg som du kom mot ICA. Korsa stora Bergslagsvägen (250) och cykla uppför backen mot röda Kolsva Brukskyrka. Ganska snabbt efter kyrkan tar du första vänster vid 30-skyltarna. Man ser en blå skylt som talar om att det är en gång- och cykelväg, vägskyltar som visar hur Stationsvägen/ Bergtorps-vägen går samt en liten skylt med KUJ-märket. Fortsätt mot Gisslarbo, en liten bruksort med anor från 1500-talet. Cykla in på gång- och cykelbanan. Snart blir det grusväg av hög kvalitet.

På hemvägen kan du välja att cykla till Köping via Brovägen. Då cyklar du Herrgårdsallén fram, korsar Bruksgatan och fortsätter Brovägen rakt fram. Brovägen vindlar sig genom jordbrukslandskapet. Du passerar kor i hagar och välhållna gårdar. Ligger vinden på över fälten kanske du måste gå ner på lägre växlar.

Visa fler cykelturer