• 1

  Engelska Parken

  Cykeltur Arboga

  Från Västerbron i Arbogas utkant går Ramstigen längs Arbogaån. Strax utanför Arboga passerar du Engelska parken på höger sida. Här finns ingen skylt, men är du uppmärksam nog att se parken så är den väl värd ett stopp. Parkera cykeln en stund och gå den charmiga slingan genom bokskogen längs vattnet. Här i parken finns en staty av Richard Brixel.

 • 2

  Röfors

  Tillbaka i cykelsadeln passerar du snart över E18 och cyklar vidare mot Röfors. I Röforsbacken går det kraftigt neråt och vi passar på att vila ben som är lite trötta av allt trampande. Vill du se vilt? Precis när efter bron över ån vid Röfors har du chansen, för här finns ett hjorthägn.

 • 3

  Jädersbruk

  Cykelturen fortsätter en liten bit längs Fellingsbrovägen innan du svänger av mot Jädersbruk. Här finns mycket både att se och göra, så parkera cykeln ett tag och se dig omkring i den historiska bruksmiljön. Jädersbruk har anor från 1500-talet, då Gustav Vasa grundade Arboga vapenfaktori här. På sommaren är Jädersbruks museum öppet på lördagar. Råkar det i stället vara tisdag när du kommer hit så hamnar du kanske mitt i den välbesökta och omtyckta veteranfordonsträffen.Går du över Arbogaån kommer du till Jädersbruks herrgård. Här finns en butik med ekologiska livsmedel och på sommaren kan du köpa egenodlade grönsaker här. Missa heller inte skulpturparken, där svenska och internationella konstnärer skapat fredsskulpturer av krigsmateriel.

 • 4

  Keramikverkstad och skulpturpark

  Arboga cykeltur

  Efter att ett roligt stopp vid Jädersbruk är det dags att cykla tillbaka mot Arboga. Än en gång ansluter vi till Ramstigen och på vägen mot till Arboga passerar du faktiskt ytterligare en skulpturpark. Det är keramikerparet Kerstin Hörnlund och Gösta Grähs som har både keramikverkstad och skulpturpark i sin trädgård i Jädersholme. Är de hemma håller de öppet, så med lite tur blir det ytterligare ett stopp innan cykelturen avslutas.

Ta dig hit

Visa alla cykelturer