Fjärdhundraland är ett område strax utanför Enköping, med turer väl värda att cykla. 2019 vann den ekonomiska föreningen Stora Turismpriset för sina insatser. Som cyklist är det lätt att förstå varför, här fullkomligen kryllar det nämligen av bra cykelvägar och besöksmål. Här pratar vi med Mats Thorburn, som är ordförande i Fjärdhundraland ekonomisk förening.

Hej Mats! Ni har tagit fram en ny cykelled – Fjärdhundralandsleden. Hur är det att cykla den?
Det är lugn och fin cykling på småvägar, det mesta asfalterat men också en bit på grus. Längs vägen finns ljudguidningar i appen Storyspot, kaféer och gårdsbutiker med lokalt mathantverk – och naturområden där man kan stanna en stund.Vi gjorde den här rutten mellan samhällena Fjärdhundra och Örsundsbro, men vi har också tips på webbsidan om hur man förlänger leden till Bålsta eller Västerås. Det är också enkelt att välja en annan väg tillbaka om man vill – det finns massor av fina cyklingsvänliga vägar i området.

Mats Thorburn

Många pratar om hemester 2020 nu i sommar. Vad kan man göra som cykelturist i Fjärdhundraland?
Det vi tycker är extra roligt är att vi här har så tätt med både bra cykelvägar och besöksmål som gårdsbutiker, mathantverkare, trädgårdsbutiker och naturområden. Så förutom de cykelrundor vi förslår här kan du enkelt själv sätta ihop en egen tur, baserat på det boende du utgår ifrån. Allt inom en timme från Stockholm, Uppsala och Västerås. På Wiks slott och Jädra gårdshotell finns cyklar att hyra, sedan är det bara fantasin som sätter gränserna!

Ps. Du vet väl att Enköping kallas Sveriges närmaste stad eftersom det ligger så nära många andra städer? Väldigt många av oss har med andra ord nära till en tur i Enköping och Fjärdhundraland!

Tillbaka till alla artiklar