Enköpings kommun
fjardhundraland-enkoping-logotyp-sweden-by-bike

Res sakta och upplev medeltida kyrkor, caféer och gårdsbutiker med cykel

Enköping ligger vid Enköpingsån och inte långt ifrån Mälaren. Med 24 parker att besöka är det inte så konstigt att man talar om ”parkernas stad”. Trakterna runt Enköping har blivit kända för sitt rika utbud av mathantverkare, gårdsbutiker, bagerier, småskaliga lantbruk och lantliga boenden. Här hittar du ett område med det poetiskt klingande namnet Fjärdhundraland.

Här finns en massa småvägar som ligger där de legat sedan urminnes tider, kantade av runstenar, små medeltida kyrkor, kaféer och gårdsbutiker. Kort sagt, ett paradis för oss som gillar att upptäcka och att cykla. Fjärdhundralandsleden går mellan Fjärdhundra och Örsundsbro, på fina vägar med goda möjligheter till pauser för fika, avstickare eller ett dopp. Du har dessutom nära till flera andra besöksmål så att du kan använda leden som en bas för din egen rutt. Det finns dessutom fina övernattningsmöjligheter där du kan förvara cykeln säkert över natten.

Foto: Scandinav bildbyrå

MTB Enköping & Fjärdhundraland

För dig som gillar att cykla MTB finns mountainbikeleden i Gånsta. Den är graderad som en blå bana, fyra kilometer lång och startar uppe vid hinderbanan i Gånsta. Leden är skyltad av kommunen och Enköpings cykelklubb.

Gravel Enköping & Fjärdhundraland

Strax norr om centrala Enköping hittar du området Fjärdhundraland. Här finns många slingrande grusvägar att upptäcka med goda möjligheter till pauser för fika, avstickare eller ett dopp.

Landsvägscykling Enköping & Fjärdhundraland

Med Enköping kan du cykla på fina asfaltsvägar västerut mot Västerås, norrut upp mot Örsundsbro och sydost om Enköping. Här finns en hel del fina vägar med måttlig biltrafik. Även många möjligheter för dig som vill äta och fika närodlat och ekologiskt på turen.

Ta dig hit

Länstrafiken i Uppland, UL
Under perioden april-oktober kan du ta med din cykel i mån av plats på regionbussarna, dock max två per buss. På Upptåget kan du också ta med cykeln ombord, max 6 cyklar per tåg, dock ej i rusningstid. Cykel är ej tillåten på busslinje 801, 677, 774, 110, 111, 115 och UL:s expressbussarPå stadsbussarna i Uppland kan du inte ta med cykel.Läs mer här.

Vill du cykla till Enköping och Fjärdhundraland kan du välja cykelleden Mälardalsleden. Den går runt sjön Mälaren. Observera att Mälardalsleden går bitvis längs trafikerad bilväg.

Cykelkartor

  • Cykelkarta 27 Östra Mälaren

    Cykelkarta Östra Mälaren

    159 kr
    Köp nu

Närliggande cykelleder