Det här är en cykeltur som bjuder på vackra vyer, massor av historia och inte minst en livs levande äppelodling. Målet är Grönsöö slott cirka tre mil söder om Enköping. Vackert beläget på på ön Grönsö i Mälaren med vattnet och massor av välvårdad grönska inpå knuten. Här finns även café, butik och utställningar.

Slottsparken brukar placera sig högt upp i tävlingen Sveriges vackraste park. Den är öppen för allmänheten mot en mindre avgift och vill man se slottets välbevarade insida, exempelvis Röda förmaket, finns chansen när det arrangeras guidade turer under sommaren. Du som besöker Grönsöö slott får en gedigen fläkt av tidigt 1600-tal. Då uppfördes huvudbyggnaden på initiativ av Johan Skytte, en viktig person i dåtidens Sverige. Bland annat var han Gustav II Adolfs lärare.

Grönsöö är ett ovanligt levande slott. Ett exempel är äppelodlingen vars resultat kan avnjutas som must som går att köpa på Systembolaget. För driften står familjen von Ehrenheim tillsammans med Grönsöö kulturhistoriska stiftelse. Förutom fruktodling bedrivs även jordbruk, skogsbruk, turistverksamhet och kulturminnesvård. Nere på bryggan finns den lilla Snäckpaviljongen från slutet av 1700-talet. Den är byggd i kinesisk stil. Interiören består av snäckskal och ostasiatiska mineraler.

En annan byggnad som är värd ett besök är det gamla brännvinsbränneriet. Det byggdes i början av 1700-talet och fyllde länge en viktig funktion eftersom brännvinsförsäljningen gav Grönsöö slott kontantinkomster. Lägg märke till det runda hålet i golvet där man en gång i tiden tog in kylvatten från Mälaren. Idag inrymmer byggnaden Café Bränneriet med egenbakat kaffebröd och annat gott att förtära. I slottsbutiken kan du köpa Grönsöös egen äppelmust, presenter, böcker och entrébiljetter. Familjens arbete med att bevara slottet för framtida generationer belönades 2012 med en Kulturarvsmedalj. Med tanke på att familjen har ägt slottet sedan 1820 kan man förstå att de hyser varma känslor för fastigheten och dess traditioner.

Några praktiska tips

Från Enköping är det cirka tre mil fågelvägen till Grönsöö slott. En lagom cykeltur för en någorlunda van cyklist och inget för de yngsta. Vägen är inte bilfri, men lågtrafikerad. Notera att det är grusväg de sista tre kilometerna ner mot slottet, inte idealiskt för de smalaste däcken.

Riktningen från Enköping är söderut.
Vi utgår ifrån Drömparken i centrala Enköping där Mälardalsleden passerar
Ta Ågatan söderut
Följ cykelbanan söderut
Sväng tvärt norrut på Bredsandsvägen
Ta höger söderut längsmed Boglösavägen
Passera JP Johanssons gata på vänster sida (ta inte in där)
Ta in nästa höger rakt söderut i riktning mot Stads-Gånsta
Följ vägen och Mälardalsleden söderut
Passera Hemsta
Passera Vallby
Ta av mot Nibble, Straxhammar vid Kungs Husby
Fortsätt söderut mot Straxhammar
Passera Straxhammarsholme
Följ asfaltsvägen ner till Grönsöö slott.

Visa fler cykelturer