I västra Uppland hittar du ett område med det poetiskt klingande namnet Fjärdhundraland. Eftersom det finns så många småskaliga livsmedelsproducenter i trakten kallar man sig ibland för ”Sveriges Toscana”. Den här cykelturen tar fasta på det.

Cykelturen utgår från Örsundsbro som ligger mellan Uppsala och Enköping, längs lågtrafikerade vägar med bra vägstandard (i huvudsak asfalt). Här befinner du dig i en levande landsbygd med en spännande historia, fina naturupplevelser och spirande småföretag.

Du cyklar och gör små stopp på charmerande caféer och gårdar med egenproducerat mat. Under vägen njuter du av det bördiga, varierade kulturlandskapet från cykelsadeln. Namnet Fjärdhundraland kommer från det medeltida Fjädrundaland som var ett så kallat folkland, ett landområde som hade en egen lag och en lagman. Den som tycker om historia kan hitta många fina utflyktsmål i trakten.

Öppettiderna bland caféer och gårdsbutiker kan variera under lågsäsong. Det är en lantlig miljö och mycket som ska göras på gårdarna, men det är en fantastisk cykeltur även om det inte är öppet överallt. 

Cykelvänligt boende: Förläng cykelturen med en övernattning på ett cykelvänligt boende med särskild service för dig som cyklist. I närområdet finns flera fina alternativ såsom Ekolsunds slott eller Övergrans jordbruk eller Brunnsta Gård.

Ladda ner gpx-fildownload help_outlined

 • 1

  Alsta trädgårdar

  Alsta trädgårdar

  För att avnjuta cykelturen genom Sveriges Toscana ska du ta dig mot samhället Örsundsbro. Ta till vänster från kaféet ut mot den större vägen - Uppsalavägen - och cykla västerut. Ta inte av upp mot Oxdjupet utan följ Alstasjön upp till Alsta trädgårdar (skylten inringad nedan) som ligger upp till höger. Det är cirka 6 kilometer från Salnecke. Alsta trädgårdar har fint kafé, du kan sitta både inomhus och utomhus. Ta gärna en tur (till fots) i växthuset.

 • 2

  Resta Gård

  Resta gård

  Nästa stopp på den kulinariska resan är Resta som ligger ytterligare några kilometer upp längsmed vägen. Ta inte av till vänster mot Nysätra utan fortsätt till höger norrut upp till Resta gård. Här finns B&B, mjölkbod med självbetjäning, Krav-grönsaker och trädgårdar. Det finns en gårdsbutik med möjlighet att köpa kaffe och man kan få låna en karta för en rundvandring. Läs mer på de tydliga skyltarna.

 • 3

  Landsberga gård

  Landsberga gård

  Färden fortsätter genom att du cyklar ner samma väg söderut och den här gången tar du av västerut mot Nysätra. Strax söder om Nysätra ligger nästa etappmål som är Landsberga gård. Här finns kafé och gårdsbutik. Massor av god energi att fylla på med inför fortsättningen av cykelturen. Landsberga Gårdsbutik och Café är öppen vardagar 11- 18 och helger 11-16.

 • 4

  Härkeberga kyrka

  Nu väntar andlig spis som man brukar säga. Cykla söderut mot Långtora, ta höger ner mot Härkeberga och stanna till vid den vackert belägna kyrkan. Här finns mycket fina exempel på den berömde kyrkomålaren Albertus Pictors (cirka 1440 – 1509) målarkonst. Ta dig tid, varva ner, gå runt i kyrkan och betrakta den dramatiska bibliska bildvärlden.

 • 5

  Kromsta lantbod

  Kromsta lantbod

  Sista stoppet på resan innan återfärden till Örsundsbro är Kromsta lantbod. Här kan du köpa bröd och ost från andra gårdar i lantboden, och kött från Kromstas egen uppfödning.

Några praktiska tips

På Salnecke slottskafé äter man och fikar gott i en mysig miljö. Från Örsundsbro kan du cykla Mälardalsleden söderut ner till Bålsta där det går pendeltåg. Är du uppmärksam och använder en bra cykelkarta kan du ta dig från Uppsala till Örsundsbro via gammal banvall. Det är dock viktigt att visa hänsyn mot markägare, och som sagt, det gäller att vara med på kartan. Väljer du Mälardalsleden söderut kan du bo på Ekolsunds slott, Övergrans jordbruk eller Brunnsta gård - samtliga är klassificerade som Cykelvänliga boenden.

Visa fler cykelturer