Upptäck cykelområdet Fjärdhundraland i Uppland

I västra Uppland hittar du ett område med det poetiskt klingande namnet Fjärdhundraland. Den stora staden i trakten är Enköping. Här finns mycket vacker natur att njuta av under cykelturerna. På våren kommer de lila backsipporna i naturreservatet Vånsjöåsen och du som vill se den svenska skogens konung måste bara besöka Gårdsjö Älgpark. Här kan du beundra stortjurarna Gunde och Holger. Ett annat naturreservat som passar bra som mål för en cykelutflykt med matsäck är Nybylund med sina vackra ekar och hasselträd.

Namnet Fjärdhundraland kommer från det medeltida Fjädrundaland som var ett så kallat folkland, ett landområde som hade en egen lag och en lagman. Den som tycker om historia kan hitta många fina utflyktsmål i trakten. Grönsöö slott har alltifrån fika till badmöjligheter – och missa inte det lilla snäckhuset! Här finns Altuna-stenen med motiv från vikingatiden och många fina kyrkor att besöka när man vill ha en stund för eftertanke.

I Fjärdhundraland kan du som tycker om närodlat hitta trevliga kaféer. Sussis Gårdsbageri erbjuder läckra surdegsbröd och kaffebröd i en mysig miljö. Perfekt för en paus i cykelturen. Andra kaféer att välja på är Broby Gård med inredning och vintage, Gula Stallet Butik & Kafé och sedan finns Mel’s Drive-In för dig som är 50-talsnostalgiker. När det gäller boenden finns flera alternativ som ger dig en genuin känsla för trakten. På Jädra Gård med sina dressyrhästar finns Jädra Lanthotell, du kan hyra torpet Solviken inne i Gårdsö älgpark och på Refvelsta Fideikommiss kan du både äta viltkött och hyra bostad.