power_input
Bra vägstandard, I huvudsak asfalt
directions_car
Bitvis längs trafikerad bilväg
chat_bubble_outline
Sverigeleden är markerad med gröna skyltar längs med vägen

Sverigeleden är en nästan rikstäckande cykelled och passerar alla Sveriges landskap utom Gotland. Leden går på allmänna vägar, mestadels på asfalt, och är uppdelad i en huvudled och ett antal alternativa leder. Huvudleden går mellan Helsingborg och Karesuando (2620 km).

Sverigeleden sträcker sig genom gamla kulturlandskap och följer mestadels mindre trafikerade vägar inne i landet. Vägarna håller hög standard och är lågt trafikerade. I större städer som Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Linköping går leden huvudsakligen längs med bilfria cykelbanor. Då Sverigeleden till stor del går genom bebodda trakter är det relativt enkelt att stanna till på olika platser för att äta en bit mat eller fika längs vägen.

Det är enkelt att ansluta till andra cykelleder som till exempel Kustlinjen, Mälardalsleden, Västgötaleden, Dalslandsleden, Vättern-Sommenleden, Runt Vättern-leden och Banvallsleden.

Sverigeleden har flera alternativa sträckningar, som till exempel över Stockholm och Göteborg. Dessutom finns förgreningar mot Norge, bland annat i Skalmodal (Västerbotten), Gäddede (Jämtland) och Kroksätra (Dalarna). Det finns också alternativa leder österut vid Trelleborg (Skåne) och Byxelkrok (Öland). De alternativa ledernas totala längd är 3 980 km.

Maj 2020: Vi har fått information om att en bro i Hagfors “Sundbron” har blivit stängd på obestämd tid. Det är på vägen från Uddeholm där Klarälvsbanan börjar eller slutar och på vägen in mot Hagfors centrum.

Anslutande cykelleder