Ett gammalt odlingslandskap fullt av sevärdheter och historia med fina cykelvägar. Det är inte förvånande att Fjärdhundraland i samarbete med Enköpings kommun lyckats göra avtryck i det allmänna medvetandet. Inte minst bland cyklister som gillar de vindlande vägarna. Sweden by Bike fick tillfälle att ställa några frågor till föreningen Fjärdhundralands ordförande Thomas Björk.

Du är ordförande för Fjärdhundraland ekonomisk förening. Ett av de områden som ni valt att prioritera är cykling och cykelturism. Kan du berätta om orsakerna till satsningen?

Cykling ett färdsätt som passar oss människor väldigt bra. Vi hinner ta in allt med våra sinnen: synen, ljuden, lukterna. Intryck som i en bil går mer eller mindre förlorade. Vidare är cykling ett hållbart färdsätt som ger ett ringa avtryck på miljön. Detta är viktigt för Fjärdhundraland, att värna miljön, eftersom det är våra medlemmar som är de människor som lever utav och bor i den miljön. Alla våra besöksmål kan även utan förberedelser ta emot en eller flera cyklister. Detsamma gäller inte för buss eller bilar. Att cykling dessutom kan bidra till folkhälsan är ingen nackdel.

Har du något bra råd till andra platser som vill jobba som er? Varför lyckas ni så bra?

Fjärdhundralands framgångsrecept är mångfald och olikheter. Där mångfald och olikheter samsas föds ofta nya spännande idéer och arbetssätt. Om man då har ett inkluderande positivt arbetssätt som ser människorna som brinner för sin idé – då föds framgång.

Till sist, varför ska man cykla i Fjärdhundraland? Vad är det som är så speciellt?

Fjärdhundraland är ett område där människor levt och verkat i tusentals år. Detta gör miljön rik på fornlämningar, kyrkor, byggnader, runstenar och historier från förr. Vägarna som man färdas på har människor och djur trampat på sedan medeltiden. Allt detta samt den unika natur som ett gammalt odlingslandskap ger, dessutom med över 150 besöksmål, blir en svårslagen blandning av upplevelser och människor som enbart finns i Fjärdhundraland.

På bilden längst upp: Thomas Björk, Mats Thorburn, Ylva Fontell och Anette Sandqvist från Fjärdhundraland ekonomisk förening.

Tillbaka till alla artiklar