Ökat intresse för att cykla i Eskilstuna – den sörmländska naturen lockar

I skuggan av covid-19 har allt fler upptäckt hemester – och att många väljer att cykla på sin lediga tid har man märkt av väl i Eskilstuna. Här har intresset för både cykling och andra naturupplevelser ökat markant. Vi tog tillfället i akt och få tips från Helen Strömberg från Visit Eskilstuna om vilka cykelrundor hon gärna cyklar såhär på sensommaren och den stundande hösten.


Det har varit svåra tider för turism, men många cyklar. Har ni märkt av det i Eskilstuna? 
Ja, jag instämmer att det har varit och är fortfarande en svår tid för turism och besöksnäringen i sin helhet, på grund av Covid -19.  Våra besökare har till största delen bestått av nationella gäster och då främst från närområdet. Väldigt många har anammat uppmaningen om hemester och svemester, och vi har märkt av en markant ökning av frågor gällande av naturupplevelser inklusive cykelupplevelser och cykelleder vilket är väldigt glädjande. Cykel- och naturupplevelser är dessutom Coronasäkra aktiviteter då de sker utomhus och oftast utförs enskilda eller i små grupper.

Det är väldigt fint att cykla utmed Eskilstunaån. Har du något annat trevligt tips på en cykelrunda i ert område?
I Eskilstuna har vi flera fina cykelleder och stråk i vackra och varierande miljöer, oftast även lättcyklade. Jag kan varmt rekommendera Lejonrundan, som är en 14 km familjevänlig cykelled som går genom omväxlande natur och genom Eskilstuna stadskärna. För mer aktiv cykling med mountainbike så rekommenderar jag en tur i Odlarskogens mountainbikespår eller milspåret i Vilsta Friluftsområde, båda turerna bjuder på en utmaning i kuperad terräng.

Önskas en längre dagstur eller en tur med övernattning så rekommenderar jag Strandleden, en 50 km lång cykelled som bjuder på en vattenglittrande tur runt Sörfjärden, en vik i sjön Mälaren. Turen kan dessutom kombineras med övernattning på hotell där man efter en skön dag på cykeln avslutar med en härlig middag – en perfekt upplevelse att njuta av eller att ge bort som present till någon. Speciellt nu på sensommaren när naturen visar upp sin vackra färgprakt.

Det finns några fina cykelvänliga boenden i Eskilstuna. Tror du att cykelturism kommer att växa de kommande åren? 
Vi har flera cykelvänliga hotell i Eskilstuna med omnejd, både centralt belägna och även några som lite i utkanten med naturen och cykelleder inpå knuten. Jag tror definitivt att cykelturismen kommer att fortsätta att växa och öka kommande år, både nationellt och internationellt baserat på den ökade förfrågan om cykling i vårt område.

Många fina cykelpaket och tips på boenden i trakten hittar du här.