Häpnande historia, herr Åberg och idyllisk natur – cykla i Håbo i sommar

Funderar du på att cykla i trakterna kring Håbo och Skohalvön i sommar? Det gör du rätt i. Här hittar du guld oavsett om det är den vackra naturen, ett dopp i det blå, en förkovran i historia eller spännande kulturupplevelser som du söker på cykelsemestern. Jenny Lindberg och Ulrika Adolfsson från Håbo kommun ger oss tips på sina guldkorn för cyklisten.

Hej! Vad kan jag göra om jag tänker upptäcka Håbo på cykel i sommar?

I Håbo finns goda möjligheter att uppleva omgivningen från cykeln. Du kan ta dig fram på inte allt för trafikerade landsvägar och här finns flera olika cykel- och mountainbikeslingor. Du kan till exempel ta med dig cykeln på pendeltåget till Bålsta station och cykla till Åbergs museum på mindre än tio minuter, äta lunch på restaurangen och se den världsberömda Disneysamlingen.

Att därifrån cykla ner till Kalmarsands badstrand för ett dopp och en glass i strandkiosken tar bara några få minuter. Därifrån cyklar du vidare till Bro pendeltågsstation på en halvtimme. Eller så tar du landsvägen ut till Krägga och rastar på Krägga café och Lanthandel innan du cyklar vidare mot Enköping eller tillbaka till Bålsta över Brunnsta by där gårdarna fortfarande ligger på rad längs den gamla landsvägen som de gjort ända sedan medeltiden.

Jenny Ulrika Habo Kommun - Häpnande historia, herr Åberg och idyllisk natur - cykla i Håbo i sommar
Jenny Lindberg och Ulrika Adolfsson tipsar om att cykla i Håbo

Skohalvön bjuder på fina naturupplevelser. Hur upplever jag dem bäst?

På den vackra Skohalvön finns många små och större vägar som passar mycket bra för en cykeltur. Det finns två cykelslingor, den ena på 15 kilometer och den andra på 24 kilometer med massor av intressanta besöksmål som är utmärkta längs vägen. Det världsberömda slottet i all ära, men här finns också ett soldattorp från 1700-talet som den lokala hembygdsföreningen håller öppet på helgerna. Och Lugneborgen är en mäktig fornborg där man kan ha picknick på vägen ut på halvön. Och på Skokloster camping finns både härlig sandstrand, restaurang och minigolf. I området runt slottet finns flera caféer och möjligheter att proviantera. Den vackra medeltida kyrkan och Stenhuset med galleri och butik är också väl värda ett besök. Slottet är ett måste att besöka, och i år visar man parken och omgivningarna på ett nytt sätt eftersom vi inte får samlas så många inomhus.

Cykelturismen ökar stadigt i Sverige. Vad tror ni att det beror på?

Sveriges natur är ju helt fantastisk, särskilt på sommaren! Vi tror att många väljer att cykla för att man kommer närmare naturen och man tar sig fram relativt fort fram med cykel. Det är både mer hälsosamt att cykla än åka bil, tunnelbana eller buss och dessutom det mest miljövänliga sättet att ta sig fram på. Från cykeln får man en närmare upplevelse av landskap och kultur. Det är lättare att stanna till när man ser något spännande, som en liten gårdsbutik eller en vacker glänta vid sjökanten. 

Vi hoppas på fler cyklister i Håbo i sommar!

Håbo Salsta - Häpnande historia, herr Åberg och idyllisk natur - cykla i Håbo i sommar
Idylliska omgivningar möter dig som vill cykla i Håbo

Läs gärna mer hos Håbo Kommun och Visit Skokloster