Håbo kommun logotyp - Håbo kommun

Underbar natur, mysiga caféer och norra Europas finaste barockslott

Om du kommer cyklande till Håbo via Mälardalsleden kommer du att upptäcka att det finns massor att uppleva. Ett måste är naturligtvis mäktiga Skoklosters slott som ligger med utsikt över Mälaren på Skohalvön. Det är ett av Europas finaste barockslott och Sveriges största privatbostad genom tiderna. Byggherre var den svenske fältmarskalken Carl Gustaf Wrangel som dog 1676. Intill slottet finns Stenhuset som blivit ett kulturcenter för både boende och besökare och den fantastiska slottsparken.

I centralorten Bålsta står filmkaraktären Stig-Helmer staty och du kan besöka (Lasse) Åbergs museum med en samling Disney-föremål i världsklass. Håbo har även litterära sevärdheter i form av Fridegårdsmuseet i Övergran med författaren Jan Fridegårds arbetsrum bevarat. På Biskops Arnö, där stora delar av hans bibliotek finns, ligger idag den välrenommerade folkhögskolan med bland annat fotoskola och författarutbildning. På Skohalvön hittar du utmärkta cykelvägar med underbar natur, caféer och sevärdheter längs vägen.

Cykelkarta Lilla turen (15 km)
Cykelkarta Stora turen (24 km)

MTB Håbo – Skohalvön

Du som vill cykla på stigar i skogen kan ta dit till Viby friluftsområde. Här finns en mountainbikeslinga som sköts av Bålsta CK. Området ligger vackert med omväxlande och kuperad skogsterräng.

Cykelkartor

  • Cykelkarta 27 Östra Mälaren

    Cykelkarta Östra Mälaren

    159 kr
    Köp nu

Närliggande cykelleder