Cykla i Eskilstuna – tips på turer för både rekreation och motion

Eskilstuna är typen av stad som är perfekt att uppleva på cykeltur. Avstånden är lagom långa, omgivningarna är vackra och det finns mycket att uppleva både för barnen och de lite äldre som gillar den gamla stadens historia. Redan under 1100-talet blev området centrum för kulten kring helgonet Sankt Eskil som gett staden sitt namn.

Den som vill koppla av och samtidigt se mycket av stadens omgivningar kan med fördel följa Eskilstunaån ut mot Vilsta där Sporthotellet finns. Här finns bra mountainbikespår, olika typer av boende och massor av aktiviteter att ägna sig åt. En liten sväng på skogsstigarna bakom skidbacken kanske? När vi frågar Helen Strömberg som är destinationsutvecklare i Eskilstuna om experttips för barnfamiljens räkning råder inga tvivel

För barnfamiljen så är ju såklart Lejonrundan en given cykeltur, och varför inte göra ett stopp vid Parken Zoo och titta på riktiga lejon.

Lejonrundan är 14 kilometer lång och är uppmärkt med skyltar med en lejontass som gör den extra spännande att följa. Den går både genom staden och i de fina omgivningarna. Är du intresserad av att åka Lejonrundan som ett cykelpaket så kan du boka Äventyr för barnfamiljen via oss.

Är du intresserad av historia, konst och kultur finns det också fina alternativ.

Man kan ta en cykeltur mellan våra fina muséer men viktigt att kolla öppettiderna i förväg. Stadsmuseet, Munktellmuseet, Konstmuseet och Rademachersmedjorna ligger inte långt ifrån varandra. Lagersbergs säteri är en av Sveriges bäst bevarade karolinergårdar och ligger på lagom cykelavstånd från staden. Sedan avslutar du med en längre cykeltur till Torshälla och besöker skulpturparken. Här finns verk av bland andra Allan Ebeling och Bo Englund. Kanske tar du en tur till Butikerna på Wäsby där det finns kafé och konstgalleri.

Helen Strömberg

Eskilstuna ligger vid Mälaren. Ett spännande sätt att ta sig till staden är med någon av Rederi Mälarstadens båtar. Vi ringde upp Niclas Eriksson för att höra om det går att ta med cykeln ombord.

– Ja det går jättebra! Man kan ta med cykeln på alla våra turer. Besättningen finns behjälplig med att surra fast cykeln på fördäck. Vill man vara säker på att det finns plats för cykeln så är man välkommen att ringa 021-135171 och göra en bokning om just cykel.

Rederi Malarstaden Havsornen - Cykla i Eskilstuna - tips på turer för både rekreation och motion
Rederi Mälarstaden – MS Havsörnen

Han har märkt av att cyklisterna ökar i antal och gärna kombinerar cyklingen med en tur på Mälaren.

– Det är populärt att åka från Västerås, med båt till Eskilstuna, sedan cykla hem tillbaka till Västerås. Likadant att åka ifrån Eskilstuna till Strängnäs/Taxinge Slott eller Mariefred och sedan cykla tillbaka. Från Strängnäs kör vi turer till Drottningholms slott och Stockholm. Här är det också populärt att ta båten ena vägen och sedan cykeln andra vägen.

En annan plats som Rederi Mälarstaden trafikerar är Sundbyholms slott. Detta 1600-talsslott ligger på en udde vid Mälarens strand lite norr om Eskilstuna. Byggherre var riksamiral Carl Carlsson Gyllenhielm. Slottet har även gjort avtryck i form av att vara motiv på en fantastisk målning av prins Eugén som heter ”Det gamla slottet”. Ett underbart utflyktsmål med cykel naturligtvis.