Cykelhemestra i Sverige – så har de förberett verksamheten för en unik sommar

Foto: Apelöga

Några som verkligen hoppas att svenskarna tar chansen att semestra på hemmaplan i år, är Sakura Tours och Monika Josephat, som sedan flera år anordnar cykelresor på bland annat Österlen. De har självklart märkt av att det läge som råder, men har gjort allt de kan för att underlätta för sommarens cykelresenärer. Vi ställde några frågor till Monika om hur dem anpassat verksamheten och varför cykelsemester är så fantastiskt. 

Hej Monika!
Berätta lite kort om er – vilka är ni? Vi har arrangerat cykelpaket i Södra Sverige i mer än fem år och har alltid fokuserat på att ge våra gäster en genuin och oförglömlig upplevelse. Vi har flera standardpaket att välja på (bl.a. längs Sydostleden, Sydkustleden och Kattegattleden) och alla kan anpassas efter önskemål om antal dagar, avstånd per dag och var man vill börja/avsluta turen. För oss är det viktigt att använda personliga och fina/trevliga boenden där vi vet att man blir väl omhändertagen.

Monika Josephat

Hur har ni anpassat verksamheten efter Covid-19? 
Vi bokar gärna boende nu och låter resenärerna avvakta så länge de behöver för att säga ja eller nej till turen utan förskottsbetalning och köpkrav. Alla våra boenden är noga med hygienen i vanliga fall, men nu är de extra noga och har infört åtgärder som t.ex. att det mesta på frukostbordet är inplastat (frallor, ägg, juice), de rengör allting extra, är noga med ordentligt med plats och ledig yta i t.ex. frukostmatsalen (om man inte föredrar att äta på sitt rum) och har handsprit framme. På de boenden där det i vanliga fall erbjuds middagsbuffé serveras nu istället en inplastad tallrik med mat.

Vad säger ni till oroliga resenärer? 
Till de som funderar på att cykla i sommar rekommenderar vi att boka nu, men att avvakta med betalning (eller få bra villkor för återbetalning). Vi hoppas och tror att kurvan kommer att gå ner till sommaren så vi svenskar kommer att kunna semestra på hemmaplan. Och vad passar bättre än en semester ute i friska luften? Dessutom har Sverige så mycket att erbjuda som många kanske inte tänker på i vanliga fall.

Slutligen – varför är cykelsemester så fantastiskt?
Åh det är mycket! Den friska luften, att få röra på sig, vinden i håret, friheten. Allt stort och smått som finns att upptäcka längs vägen. Man kommer längre än till fots, men bara så pass långt att man hinner njuta av allt längs vägen och se saker man inte skulle sett med t.ex. bil.