Cykelpaket längs Sydostleden
Cykling: 275 km med start i Växjö, Småland
4 300 kr/pers (4 nätter)
sell
Pris
4 300 kr/pers
hotel
Boende
4 nätter
directions_bike
Cykling
275 km

Allt detta ingår

 • doneEn natt på Urshult Hotell, Urshult (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på Nya Stan Bed&Breakfast eller Hotel Carlshamn, Karlshamn (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på Quality Hotel Grand, Kristianstad (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på Brösarps Gästgifveri & Spa, Brösarp (del i dubbelrum)
 • done4 x frukost
 • doneKarta och färdbeskrivning med tips längs vägen

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två nätter
 • doneHyrcykel classic: 2 000 kr, hyrcykel touring: 2 500 kr, elcykel: 3 200 kr (inkl överlämnande på valfri plats/tid i Växjö/Simrishamn) Hjälmar och cykelväskor kan fås med kostnadsfritt.
 • doneBagagetransport: 1 050 kr per dag (oavsett antal väskor/max 4 gäster)
 • doneLunch och middag
 • donePrivat transfer tillbaka till startpunkten: ca 1 500 kr/person (inkl cykel och bagage)
 • doneCykelguide

Cykla längs Sydostleden genom södra Småland, Blekinge och till sydöstra Skåne. Längs leden väntar varierande natur och kulturupplevelser såsom Åsnens unika sjölandskap, Mörrums Kronolaxfiske, skärgården i Blekinge, vattenriket i Kristianstad, Ålakusten i Åhus och äppelodlingarna i Kivik.

Sydostleden bjuder på en nästan helt bilfri cykelupplevelse med över 80 % asfalterad cykelled. Det här cykelpaketet börjar i Växjö vid Resecentrum och avslutas i Simrishamn på Österlen, med 5 dagar och 4 övernattningar på utvalda boenden längs vägen. Du kan även välja att bo på hotell av lite högre standard (från 4 000 kr/person och boende i dubbelrum) genom att ange det i din bokning. Från cykelpaketets slutmål går det bra att förboka en privat transfer tillbaka till startpunkten.

Observera att turen kan påbörjas i både Växjö och Simrishamn (valfri riktning). Turen går även att både förlängas och förkortas (avstånd, antal dagar) om så önskas.

Foto: Jonte Göransson och Region Skåne Mickael Tannus

Dag 1 - Växjö - Urshult

hotelUrshult Hotell, Urshult
restaurantFrukost
60 km
Åsnen Runt - Sjön Åsnen vid Urshult Bed Breakfast

I Växjö finns mysiga gränder, kullerstenar och röda stugor men även shopping och spännande nöjesliv. När du befinner dig vid Ekotemplet, Växjös vattentorn, är du på högsta punkten av denna tur - 203 meter över havet. Njut av det vackra landskapet medan du trampar söderut.

Flera sträckor går på nedlagda banvallar, och du passerar gamla stationshus, banvaktarstugor och vackra broar som finns kvar från järnvägsepoken. Övernattning sker i Urshult vid södra spetsen av Åsnen, som är länets största insjö.

Dag 2 - Urshult - Karlshamn

hotelNya Stan Bed&Breakfast eller Hotel Carlshamn
restaurantFrukost
49 km
Blidingsholmsbron - höst

Dagens cykeltur kommer att ta dig från skogsbygd till kustbygd. Stanna gärna till en stund och beundra en av Smålands längsta och vackraste stenbroar i Blidingsholm, där leden korsar Mörrumsån.

Övernattning sker i Karlshamn som är en livfull och charmig kuststad med skärgården strax utanför dörren. Från 1850 och sjuttio år framåt utvandrade en miljon svenskar till Amerika. Många tog båten från Karlshamn och därför restes monumentet av ”Karl Oskar och Kristina” till deras minne i Hamnparken vid havet.

Dag 3 - Karlshamn - Kristianstad

hotelQuality Hotel Grand Kristianstad
restaurantFrukost
65 km
Sölvesborg

Efter en härlig frukost cyklar du vidare mot Mörrum som är centrum för åns berömda laxfiske. Hit kommer folk från när och fjärran för att fiska men också för att uppleva miljön kring ån, restaurang Kungsforsen och akvariet intill utställningen.

Du fortsätter sedan mot Sölvesborg, och här finns bland annat Europas längsta gång- och cykelbro (760 meter lång). Gör gärna ett lite längre stopp för att utforska denna trevliga stad. I kvarteren kring Stortorget hittar du caféer, butiker och restauranger och i hamnen finns "Fyra årstiders park", skapad av den nederländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf.

Sedan cyklar du vidare mot Kristianstad, staden som grundades 1614 av den danske kungen Christian IV. Kristianstad byggdes ursprungligen som en fästning, omgiven av våtmarker som gav ett naturligt försvar. Delar av staden ligger under havsnivån, och mitt i staden, och samtidigt mitt i naturen, ligger Kristianstads senaste stolthet naturum Vattenriket. Du kan välja att se utställningen på egen hand eller följa med på en guidad visning. Övernattning sker på trevliga Quality Hotel Grand Kristianstad.

Dag 4 - Kristianstad - Brösarp

hotelBrösarps Gästgifveri & Spa
restaurantFrukost
52 km

Efter frukost lämnar du Kristianstad bakom dig och cyklar söderut mot Åhus och kusten. Åhus är en av Sveriges bäst bevarade medeltida städer och har mycket som minner om den danska tiden. Smala gränder kantas av pittoreska korsvirkeshus. Vid Helgeåns mynning ligger ruinerna av borgen Aosehus, som började byggas på 1100-talet, och resterna av stadsmuren kan också ses.

I Friseboda cyklar du längs havet. Njut av vyerna av sandstränder, ålabodar och ändlöst blått hav. Från cykelvägen på banvallen vid Maglehem kan du vika av till caféet, galleriet och kvarnmuseumet Blåherremölla. Brösarp är den norra porten till Österlen, och här övernattar du på ett riktigt genuint skånskt gästgiveri.

Dag 5 - Brösarp - Simrishamn

restaurantFrukost
49 km
Äpplen - Kiviks hotell

Efter en god frukost fortsätter turen genom odlingslandskap, betesmarker och skogar. Du cyklar förbi Vitaby kyrka, som från sin höjd blickar ut över landskapet, och genom Kivik by där äpplet står i fokus. Med äppelodlingar, Äppelriket, Kiviks musteri och på hösten: äppelmarknaden. Vi rekommenderar starkt att du promenerar upp på Stenshuvuds topp, 97 meter över havet, där du har en milsvid utsikt.

Simrishamn, som är slutdestinationen, har anor ända från 1100-talet och är känt för sina pastellfärgade hus med vackert snidade dörrar. Man kan känna doften av rosor om man går på promenad bland dessa hus en fin sommardag. Om du vill ha transport tillbaka till cykelpaketets startpunkt kan du förboka en privat transfer för ca 1500 kr/person (inkl cykel och bagage).

Bokningsavgift 1 000 kr betalas via faktura senast 10 dagar efter erhållen bekräftelse (dras av vid slutbetalning). Resterande belopp betalas senast 30 dagar före resans start.

Fri avbokning fram till 30 dagar före startdatum.
50% återbetalning 29-15 dagar före startdatum.
Ingen återbetalning 14 dagar före startdatum.
Om du själv eller en nära anhörig blir sjuk i covid-19 eller om Folkhälsomyndigheten avråder från resande, gäller full återbetalning t.o.m. dagen före startdatumet.

13 Omdömen

Helhetsintryck
Värde för pengarna
Bemötande och service
Boende
Matupplevelse
Cykelupplevelse
september 2023, Lilian H.
Är nöjda.
augusti 2023, Kirsten J.
Fantastisk cykeltur med skiftande miljöer som representerade det mesta vårt land har att erbjuda. Skog, ängar, åkrar, åar, sjöar och hav. Saknade bara skyltar från leden till utflyktsmål vilket gjorde att man cyklade förbi en del som tagits upp i informationsbladet. I Kristianstad var leden avstängd utan att det framgick hur man skulle komma runt vilket var lite besvärligt annars mycket bra skyltat.
augusti 2023, Peter Hansson
I dagarna 5 har jag färdats igenom Småland, Blekinge samt Skåne. En vacker tur vid skog, sjö, städer. Regn några dagar, bara 3 timmar. Rutten heter Sydostleden är 27 mil från Växjö-Simrishamn. Dag1: Växjö-Urshult 63 km. Dag2: Urshult-Karlshamn 50 km. Dag3: Karlshamn-Kristianstad 66 km. Dag4: Kristianstad-Alunbruket 71 km. Dag5: Alunbruket-Simrishamn 41 km. En fin tur som håller hög klass. Naturliga hälsningar Peter Hansson
juli 2022, Britt-Marie L.
Enkelt och smidigt sätt att boka resa på. Supernöjda med allt, utom att första boendet höll lite lägre klass. Foldern med karta och information om orter och sevärdheter i närheten var riktigt bra.
oktober 2021, Jenny H.
Vi cyklade både Sydostleden och Sydkustleden i augusti. Det var en väldigt smidig överlämning av cyklar med tillbehör både vid starten i Växjö och målet i Helsingborg. Under hela turen var Monika på Sakura Tours väldigt lätt att nå vid behov. Hon stämde även av via sms hur det gick, vilket var väldigt uppskattat! En av oss fick problem med cykeln under de första dagarna. Monika tog genast kontakt med cykelleverantören, som mötte upp någon dag senare för att fixa iordning cykeln. Själva lederna var mestadels tydligt skyltade. Boendena var av varierande kvalitet. Bra att tänka på är att många caféer, gallerier, småbutiker, har stängt för säsongen (eller bara öppet på helgerna) i mitten/slutet av augusti. Hade vi vetat det hade vi valt att cykla i juli. Överlag är vi väldigt nöjda!
juli 2021, Håkan K.
Totalkostnaden blir väldigt hög i jämförelse mot att boka på egen hand. För detta pris kunde något lunchpaket, välkomstpaket etc ha ingått. Hotellen är inget speciellt utan allt är standard vilket känns märkligt då kostnaden är nästintill den dubbla per rum. Det finns mkt att upptäcka längs vägen men det ställs stora krav på en själv att finna vägarna till avstickarna. Hade varit bra med lite tydligare anvisningar. Cyklingen var en mkt trevlig upplevelse.
Svar från arrangören
Hej Håkan!

Jag minns att ni fick lite högre pris på turen eftersom er förfrågan kom den 1 juli och ni ville cykla den 11 juli. Juli och början på augusti är högsäsongs-månaderna. Vi blev tvungna att byta ut B&B till hotell i Karlshamn p.g.a. det var fullbokat och fick med nöd och näppe sista rummet på Brösarps Gästgifveri. Vi tar med oss att ni hade önskat tydligare anvisningar och önskan om att ett välkomstpaket kunde ingå. Det är ingen dum idé!

Tack för feedback och välkomna tillbaka hälsar Monika.
juli 2021, Kristina Z.
Hej! Överlag är vi nöjda, fantastisk service från Sakura Tours. Generellt dyrt då ingen lunch eller middag ingår. Boendet i Urshult behöver bli mycket bättre. Bästa boendet är B&B i Karlshamn, men sämsta maten ute på restaurang. Dålig service och mat på Vägga, vid småbåtshamnen i Karlshamn. Åtgärdas måste skyltningen i Skåne av Sydostleden. Skyltarna helt fel placerade i Viby, mellan Kristianstad och Åhus. De som sätter upp skyltarna är nog inga cyklister, de sitter inte rakt fram i färdriktningen utan längs med och snett bakåt. Detta ledde till flera kilometer felkörning. Vi såg att fler hade gjort samma sak och korsat en farlig järnvägsövergång istället för att cykla tillbaka och finna vägen. Detta är i Viby. Skyltarna i Åhus innan man kommer till hamnen behöver bli tydligare och fler.
Svar från arrangören
Hej Kristina!

Roligt att ni är nöjda med vår service! Vi har framfört dina synpunkter till boendet i Urshult. Jag har vidarebefordrat dina kommentarer om skyltningen till Region Skåne som tar det vidare till kommunerna. Tyvärr händer det att skyltningen egentligen är bra men att det kommer personer som vänder på dem eller vandaliserar. Vi tar också med oss önskan om att en middag kunde ingå. Det är en bra idé!

Tack för feedback och tack för att ni har återkommit till oss hälsar Monika.
augusti 2020, Karin
Härliga cykeltur i omväxlande miljöer kan verkligen rekommendera Sydostleden. Tack Monika på Sakura Tours för en välorganiserad paketresa.
juli 2020, Ylwa Brandt
Ingen kommentar.
augusti 2019, Gull Britt Nilsson
Jättebra hjälp av Monica Sakura Tours.
juli 2018, Jan Falk
Körde vilse vid starten ut ur Växjö, tog misste och följde andra rödvita skyltar (enl. boende i området söder om Växjö har detta hänt fler cyklister). Bra om Växjö kommun kan asfaltera iaf en del mer av sin del av banvallen. Leden väl lämpad för barn från åldern ung. 12 (kanske 10) år, i riktning söderut.
juli 2018, Ann Wendel
Fantastisk cykeltur med mycket variation i naturupplevelsen. Det enda som var lite tråkigt var långa raksträckor på banvallarna. Jättetrevliga boenden med bra service och bemötande.
maj 2018, Yvonne ö w
Toppen boende utom den i urshult trevligt värdpar o bra frukost m halv sunkigt boende. Toppen Annas hotell krisianstad de andra också bra. Cykelväskor jobbiga svåra att hantera o svårt att bära med vid stopp o promenader utmed cyklingen. Bättre m cykelväskor som går lätt att haka på o av samt går att bära med.
Svar från arrangören
Hej Yvonne!

Jag håller med om att värdparet på Urshults Hotell är väldigt, väldigt trevliga, men att stället behöver rustas upp lite! Tyvärr är boende alternativen ganska få längs denna sträckan av Sydostleden. Vad det gäller cykelväskorna pratade vi om detta, och nya är redan beställda!

Stort tack för er feedback och välkomna åter!