Cykelpaket längs Sydostleden
Cykling: 275 km med start i Växjö, Småland
4 300 kr/pers (4 nätter)
sell
4 300 kr / pers
hotel
4 nätter
directions_bike
275 km

Allt detta ingår

 • doneEn övernattning i Urshult
 • doneEn övernattning i Karlshamn
 • doneEn övernattning i Kristianstad
 • doneEn övernattning i Brösarp
 • done4 x frukost
 • doneKarta och färdbeskrivning

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två nätter
 • doneHyrcykel, upp till 21 vxl: 1 800 kr (inkl hämtning i Växjö/lämning i Simrishamn)
 • doneElcykel: 3 100 kr (inkl hämtning i Växjö/lämning i Simrishamn)
 • doneBagagetransport: 950 kr per dag per sällskap (upp till 9 personer)
 • doneLunch och middag
 • donePrivat transfer tillbaka till startpunkten: ca 1 500 kr/person (inkl cykel och bagage)
 • doneCykelguide under turen

Cykla längs Sydostleden genom södra Småland, Blekinge och till sydöstra Skåne. Längs leden väntar varierande natur och kulturupplevelser såsom Åsnens unika sjölandskap, Mörrums Kronolaxfiske, skärgården i Blekinge, vattenriket i Kristianstad, Ålakusten i Åhus och äppelodlingarna i Kivik.

Foto: Jonte Göransson och Region Skåne Mickael Tannus

Sydostleden är nästan helt bilfri och mer än 80 % av cykelleden är belagd med asfalt. Det här cykelpaketet börjar i Växjö vid Resecentrum och avslutas i Simrishamn på Österlen, 5 dagar, 4 övernattningar. Du bor på mysiga, utvalda boenden längs vägen. Du kan även välja att bo på hotell av lite högre standard (från 4 000 kr/person och boende i dubbelrum) genom att ange det i din bokning. Från cykelpaketets slutmål går det bra att förboka en privat transfer tillbaka till startpunkten.

Observera att turen kan påbörjas i både Växjö och Simrishamn (valfri riktning). Turen går att både förlängas och förkortas (avstånd, antal dagar) om så önskas.

Dag 1

Växjö-Urshult

I Växjö finns mysiga gränder, kullerstenar och röda stugor men även shopping och spännande nöjesliv. När du befinner dig vid Ekotemplet, Växjös vattentorn, är du på högsta punkten av denna tur - 203 meter över havet. Njut av det vackra landskapet medan du trampar söderut.

Flera sträckor går på nedlagda banvallar, och du passerar gamla stationshus, banvaktarstugor och vackra broar som finns kvar från järnvägsepoken. Övernattning sker i Urshult vid södra spetsen av Åsnen, som är länets största insjö.

Urshult Hotell, Urshult
Frukost
Ca 60 km
Dag 2

Urshult - Karlshamn

Dagens cykeltur kommer att ta dig från skogsbygd till kustbygd. Stanna gärna till en stund och beundra en av Smålands längsta och vackraste stenbroar i Blidingsholm, där leden korsar Mörrumsån.

Övernattning sker i Karlshamn som är en livfull och charmig kuststad med skärgården strax utanför dörren. Från 1850 och sjuttio år framåt utvandrade en miljon svenskar till Amerika. Många tog båten från Karlshamn och därför restes monumentet av ”Karl Oskar och Kristina” till deras minne i Hamnparken vid havet.

Nya Stan Bed&Breakfast eller Hotel Carlshamn
Frukost
Ca 49 km
Dag 3

Karlshamn - Kristianstad

Efter en härlig frukost cyklar du vidare mot Mörrum som är centrum för åns berömda laxfiske. Hit kommer folk från när och fjärran för att fiska men också för att uppleva miljön kring ån, restaurang Kungsforsen och akvariet intill utställningen.

Du fortsätter sedan mot Sölvesborg, och här finns bland annat Europas längsta gång- och cykelbro (760 meter lång). Gör gärna ett lite längre stopp för att utforska denna trevliga stad. I kvarteren kring Stortorget hittar du caféer, butiker och restauranger och i hamnen finns "Fyra årstiders park", skapad av den nederländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf.

Sedan cyklar du vidare mot Kristianstad, staden som grundades 1614 av den danske kungen Christian IV. Kristianstad byggdes ursprungligen som en fästning, omgiven av våtmarker som gav ett naturligt försvar. Delar av staden ligger under havsnivån, och mitt i staden, och samtidigt mitt i naturen, ligger Kristianstads senaste stolthet naturum Vattenriket. Du kan välja att se utställningen på egen hand eller följa med på en guidad visning. Övernattning sker på trevliga Quality Hotel Grand Kristianstad.

Quality Hotel Grand Kristianstad
Frukost
Ca 65 km
Dag 4

Kristianstad - Brösarp

Efter frukost lämnar du Kristianstad bakom dig och cyklar söderut mot Åhus och kusten. Åhus är en av Sveriges bäst bevarade medeltida städer och har mycket som minner om den danska tiden. Smala gränder kantas av pittoreska korsvirkeshus. Vid Helgeåns mynning ligger ruinerna av borgen Aosehus, som började byggas på 1100-talet, och resten av stadsmuren finns kvar.

I Friseboda cyklar du alldeles ute längs havet. Njut av vyerna av sandstränder, ålabodar och ändlöst blått hav. Från cykelvägen på banvallen vid Maglehem kan du vika av till Caféet, galleriet och kvarnmuseum Blåherremölla. Brösarp är den norra porten till Österlen, och här övernattar du på ett riktigt genuint skånskt gästgiveri.

Brösarps Gästgifveri & Spa
Frukost
Ca 52 km
Dag 5

Brösarp - Simrishamn

Efter en god frukost fortsätter turen genom odlingslandskap, betesmarker och skogar. Du cyklar förbi Vitaby kyrka, som från sin höjd blickar ut över landskapet, och genom Kivik by där äpplet står i fokus. Med äppelodlingar, Äppelriket, Kiviks musteri och på hösten: äppelmarknaden. Vi rekommenderar starkt att du promenerar upp på Stenshuvuds topp, 97 meter över havet, där du har en milsvid utsikt.

Simrishamn, som är slutdestinationen, har anor ända från 1100-talet och är känt för sina pastellfärgade hus med vackert snidade dörrar. Man kan känna doften av rosor om man går på promenad bland dessa hus en fin sommardag. Om du vill ha transport tillbaka till cykelpaketets startpunkt kan du förboka en privat transfer. Den kostar ca 1500 kr/person (inkl cykel och bagage).

Frukost
Ca 49 km

Aktuella avbeställningskostnader:
- fri avbokning fram till 30 dagar före startdatum.
- 50% återbetalning 29-15 dagar före startdatum.
- ingen återbetalning 14 dagar före startdatum.

- Dock gäller full återbetalning t.o.m. dagen före startdatum om du själv eller nära anhörig blir sjuk i covid-19, eller om Folkhälsomyndigheten avråder från resande.

Bokningsavgift 1 000 kr betalas via faktura till arrangören senast 10 dagar efter erhållen bekräftelse (dras av vid slutbetalning). Resterande belopp ska vara arrangören tillhanda senast 30 dagar före resans start.

10 Omdömen

star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
Boendestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
juli 2022
,
Britt-Marie L.
Enkelt och smidigt sätt att boka resa på. Supernöjda med allt, utom att första boendet höll lite lägre klass. Foldern med karta och information om orter och sevärdheter i närheten var riktigt bra.
star_ratestar_ratestar_ratestar_halfstar_outline
oktober 2021
,
Jenny H.
Vi cyklade både Sydostleden och Sydkustleden i augusti. Det var en väldigt smidig överlämning av cyklar med tillbehör både vid starten i Växjö och målet i Helsingborg. Under hela turen var Monika på Sakura Tours väldigt lätt att nå vid behov. Hon stämde även av via sms hur det gick, vilket var väldigt uppskattat! En av oss fick problem med cykeln under de första dagarna. Monika tog genast kontakt med cykelleverantören, som mötte upp någon dag senare för att fixa iordning cykeln. Själva lederna var mestadels tydligt skyltade. Boendena var av varierande kvalitet. Bra att tänka på är att många caféer, gallerier, småbutiker, har stängt för säsongen (eller bara öppet på helgerna) i mitten/slutet av augusti. Hade vi vetat det hade vi valt att cykla i juli. Överlag är vi väldigt nöjda!
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
juli 2021
,
Håkan K.
Totalkostnaden blir väldigt hög i jämförelse mot att boka på egen hand. För detta pris kunde något lunchpaket, välkomstpaket etc ha ingått. Hotellen är inget speciellt utan allt är standard vilket känns märkligt då kostnaden är nästintill den dubbla per rum. Det finns mkt att upptäcka längs vägen men det ställs stora krav på en själv att finna vägarna till avstickarna. Hade varit bra med lite tydligare anvisningar. Cyklingen var en mkt trevlig upplevelse.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
juli 2021
,
Kristina Z.
Hej! Överlag är vi nöjda, fantastisk service från Sakura Tours. Generellt dyrt då ingen lunch eller middag ingår. Boendet i Urshult behöver bli mycket bättre. Bästa boendet är B&B i Karlshamn, men sämsta maten ute på restaurang. Dålig service och mat på Vägga, vid småbåtshamnen i Karlshamn. Åtgärdas måste skyltningen i Skåne av Sydostleden. Skyltarna helt fel placerade i Viby, mellan Kristianstad och Åhus. De som sätter upp skyltarna är nog inga cyklister, de sitter inte rakt fram i färdriktningen utan längs med och snett bakåt. Detta ledde till flera kilometer felkörning. Vi såg att fler hade gjort samma sak och korsat en farlig järnvägsövergång istället för att cykla tillbaka och finna vägen. Detta är i Viby. Skyltarna i Åhus innan man kommer till hamnen behöver bli tydligare och fler.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
augusti 2020
,
Karin
Härliga cykeltur i omväxlande miljöer kan verkligen rekommendera Sydostleden. Tack Monika på Sakura Tours för en välorganiserad paketresa.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
juli 2020
,
Ylwa Brandt
Ingen kommentar.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
augusti 2019
,
Gull Britt Nilsson
Jättebra hjälp av Monica Sakura Tours.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
juli 2018
,
Jan Falk
Körde vilse vid starten ut ur Växjö, tog misste och följde andra rödvita skyltar (enl. boende i området söder om Växjö har detta hänt fler cyklister). Bra om Växjö kommun kan asfaltera iaf en del mer av sin del av banvallen. Leden väl lämpad för barn från åldern ung. 12 (kanske 10) år, i riktning söderut.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
juli 2018
,
Ann Wendel
Fantastisk cykeltur med mycket variation i naturupplevelsen. Det enda som var lite tråkigt var långa raksträckor på banvallarna. Jättetrevliga boenden med bra service och bemötande.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
maj 2018
,
Yvonne ö w
Toppen boende utom den i urshult trevligt värdpar o bra frukost m halv sunkigt boende. Toppen Annas hotell krisianstad de andra också bra. Cykelväskor jobbiga svåra att hantera o svårt att bära med vid stopp o promenader utmed cyklingen. Bättre m cykelväskor som går lätt att haka på o av samt går att bära med.
Svar från arrangören
Hej Yvonne!
Jag håller med om att värdparet på Urshults Hotell är väldigt, väldigt trevliga, men att stället behöver rustas upp lite! Tyvärr är boende alternativen ganska få längs denna sträckan av Sydostleden.
Vad det gäller cykelväskorna pratade vi om detta, och nya är redan beställda!
Stort Tack för er feedback och Välkomna åter!