Skånes guldkorn
Cykling: 121 km med start i Kristianstad, Skåne
4 900 kr/pers (2 nätter)
sell
Pris
4 900 kr/pers
hotel
Boende
2 nätter
directions_bike
Cykling
121 km

Allt detta ingår

 • doneEn natt på Cocoon Gårdshotell (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på Tastecelebration Residence (del i dubbelrum)
 • done2 x frukost
 • doneDag 1: fem-rätters middag (exkl dryck)
 • doneDag 2: tre-rätters middag (exkl dryck)
 • doneCykelkarta och detaljerad färdbeskrivning

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg
 • donePicknickkorg/lunch
 • doneHyrcykel 7 växlar: 1 400 kr, hyrcykel 21 växlar: 1 600 kr, elcykel 1 950 kr (inkl överlämnande på valfri plats/tid i Kristianstad/Simrishamn) Hjälmar och cykelväskor kan fås med kostnadsfritt.
 • doneBagagetransport mellan boendena: 750 kr per dag (oavsett antal väskor/max 4 gäster)
 • doneGuidade turer på The Absolute Company Åhus, i Kristianstads Vattenrike och/eller i Simrishamn

Utforska Skåne genom att cykla från Kristianstad till Simrishamn längs den vackra Sydostleden under en tre dagars tur. En av höjdpunkterna längs vägen är den historiska staden Åhus med sin klostermur och möjlighet att besöka spritföretaget The Absolut Companys besökscenter. Du kommer även att cykla genom naturreservat med storslagna skogar och det fantastiska Haväng, där du kan beundra den 5500 år gamla megalitgraven Havängsdösen.

Upptäck Skånes rika kulinariska landskap, där mat och dryck får en extra touch i regionens frodiga miljöer. Under resans gång får du chansen att besöka Kivik, känd för sina äppelodlingar. På äppelmarknaden i september kan du uppleva ett unikt konstverk skapat av hela 35 000 äpplen. Du övernattar på det charmiga gårdshotellet Cocoon i Degeberga och Tastecelebration Residence, beläget i Verkeåns naturreservat. Här bor du i personligt inredda dubbelrum, alla med eget badrum, och njuter av vällagade middagar.

Sedan 2022 har boendet för dag 2 bytts ut till Tastecelebration Residence.

Foto: Frits Meyst

Dag 1 - Kristianstad-Degeberga

hotelCocoon Gårdshotell, Degeberga
restaurantMiddag
44 km
Cocoon Gårdshotell - dukat bord

Cykelturen tar sin början i den historiska staden Kristianstad, belägen i södra Skåne. Staden grundades 1614 av den danske kungen Christian IV efter Kalmarkriget och har en rik historia att utforska. Missa inte Naturum Vattenriket som ligger ett stenkast från centrala Kristianstad. Sedan fortsätter du mot Åhus, en av Sveriges bäst bevarade medeltida städer med smala gränder och pittoreska korsvirkeshus. Här finns Absolute Home där du kan lära dig mer om historien och filosofin bakom Absolut Vodka. Du kan njuta av genuin skånsk mat på Åhus Gästgivaregård och underbar glass hittar du hos Tre Kulor glasskiosk längst ner på bryggan vid hamnen.

Färden fortsätter mot Friseboda naturreservat där du cyklar längs Hanöbukten alldeles intill havet. När kvällen närmar sig checkar du in på det charmiga Cocoon Gårdshotell, beläget i Degeberga. Här kan du njuta av en utsökt, välkomponerad femrätters middag i hotellets egna restaurang.

Dag 2 - Degeberga-Andrarum vid Verkeåns naturreservat

hotelTastecelebration Residence, Andrarum
restaurantFrukost, Middag
34 km
Tastecelebration Andrarum - god mat

Du börjar dagen med frukost på hotellet, och sedan beger du dig mot dagens mål Andrarum och Österlen. Vid Maglehem kan du vika av från cykelvägen på banvallen och cykla till Blåherremölla. Här kan du köpa hembakade kakor och dricka kaffe i en underbar gammal gårds- och kvarnmiljö.

För många är Brösarps backar själva sinnebilden av Österlen - både de norra och södra - och här finns mycket att upptäcka. Vyerna är vidunderliga med milsvid utsikt över Verkeåns dalgång. Haväng är en förtrollande vacker plats där milsvida sandstränder möter hedmark och sällsynt sandstäpp. Christinehofs Ekopark och Christinehofs slott från 1700-talet och Hallamölla vattenfall är också väl värda att besöka. På kvällen väntar en härlig 3-rätters vegetarisk middag och färdigbäddade sängar på Tastecelebration Residence.

Dag 3 - Andrarum-Simrishamn

restaurantFrukost
43 km
Utomhus - äpplen

Efter en härlig frukost cyklar du vidare på slingrande vägar i det vackra och kuperade landskapet med slutmål Simrishamn. Du passerar det gamla fiskeläget Kivik med Äppelriket, Kiviks musteri och den årliga Äppelmarknaden. Ta en paus och stanna till på någon av de mysiga caféerna och restaurangerna. Stanna till vid Stenshuvud nationalpark och vandra upp till bergets topp med strålande utsikt över havet och Kivik med alla äppelträdgårdar. En bit söderut ligger Djupadal, med Mandelmanns Trädgårdar.

Simrishamn brukar kallas Österlens huvudstad, och har anor från 1100-talet. Här finns pittoreska pastellfärgade hus med vackert snidade dörrar som är typiska för trakten. En bit söderut ligger Glimmingehus, Nordens bäst bevarade medeltida borg, och inte så långt därifrån Ales stenar, Sveriges största bevarade skeppssättning. Andra platser att besöka är de charmiga fiskelägena Skillinge och Brantevik. Kanske stannar du en extra natt och upptäcker omgivningarna?

Bokningsavgift 1 000 kr betalas via faktura senast 10 dagar efter erhållen bekräftelse (dras av vid slutbetalning). Resterande belopp betalas senast 30 dagar före resans start.

Fri avbokning fram till 30 dagar före startdatum.
50% återbetalning 29-15 dagar före startdatum.
Ingen återbetalning 14 dagar före startdatum.
Om du själv eller en nära anhörig blir sjuk i covid-19 eller om Folkhälsomyndigheten avråder från resande, gäller full återbetalning t.o.m. dagen före startdatumet.

14 Omdömen

Helhetsintryck
Värde för pengarna
Bemötande och service
Boende
Matupplevelse
Cykelupplevelse
juli 2023, Stefan
Vi upplevde tre fantastiska cykeldagar i en storslagen landskapsmiljö. Bra cyklar och perfekt boende.
augusti 2022, Karin J.
-
augusti 2020, John-Åke svensson
Underbar del av Skåne. Många backar OCH slätter!
augusti 2020, Ulla Andersson
Svårt att hitta Alunbruket, stod inte i beskrivningen att man skulle ta av mot Andrarum, så vi cyklade fel. Dålig Skyltning till Degeberga, tog fel pga att leden tog oss till fel Degeberga.
augusti 2020, Håkan Ivarsson
Cocoon meetings 10/10. Alunbruket 1/10.
augusti 2020, Marianne Karlsson
Boendet och maten på Alungårdens B&B drar tyvärr ner omdömet på en annars jättebra resa.
juli 2020, Stig Holm
Hej och tack för en trevlig tur i Östra Skåne. Fina övernattningar som var väl balanserade för trötta cyklister, fint mottagande och bra rum. Middagar och frukostar som passade oss väl. Naturen visades från den finaste sidan med sol, värme och många medvindar, banvallarna var fina att cykla på som även bjöd på fruktstunder efter vägen. Bilder kommer som får användas av er om de passar.
juli 2020, Alexandra Allard
Bortsett från att vi hade lite för enkla cyklar för den sträckan vi cyklade var det en fantastisk upplevelse. Maten var god, men på Alunbruket såldes kvällsmåltiden in som middag, vilket vi inte riktigt höll med om. Maten var god, men mer av kvällsmat/café/kall måltid. Middagen motsvarade inte riktigt våra förväntningar. I övrigt en mycket trevlig utflykt.
juli 2020, Karin Svedin
På Cocoon Meetings fick vi en god tvårätters middag. Övriga gäster åt 5-rätters och vi fick två av deras fem rätter. Det kändes lite snålt. Lägg till så 5 rätter ingår i paketet, så känns det mycket lyxigare. 5 rätter kostade 595 kr enligt menyn. På Alunbruket fick vi en tallrik med enkel, god mat. Vin skulle man tagit med sig själv. Delat badrum visade sig vara i ett annat hus en bra bit bort... Mycket bra cykelvägar och tydligt skyltat.
juli 2020, Maria Berg
Tycke väldigt mycket om cykelturen/cykelupplevelsen!!! Men det var inga vidare 🚴🏽‍♀️, inte för den turen. Allt gott Maria :)
juli 2020, Yngve Ornerud
Som alltid är Österlen fantastiskt att se och uppleva från cykelsadeln. Det är underbar och omväxlande natur med vackra bokskogar, böljande fält och hänförande vyer över kullarna ner mot Hanöbukten. Den största delen av cyklingen gick på cykelbanor och ibland på trafikerade vägar, men då oftast med lite trafik vilket gjorde att vi alla kunde njuta av cyklingen i lugn och ro. Vi var tre vuxna och två barn (7 och 10 år). För den yngre kunde det ibland bli tufft med jobbiga backar, men för det mesta fungerade det väldigt bra. Maten var bra på våra två boenden, dock borde man tänka på att ha en meny även för barn som inte alltid uppskattar för oss välsmakande "vuxenmat". På det stora hela en jättefin upplevelse som vi gärna tar en repris på.
juli 2020, Sofie
Ena boendet dubbelsäng i stort rum, andra boendet våningssäng i litet rum. Ena middagen två lyxiga rätter med vinrättigheter, andra middagen god men enkel kall tallrik utan vinrättigheter.
juli 2020, Maria Franzén
Första boendet Cocoon var jättefint men lite för långt ifrån den led vi cyklade. Det blev några extra kilometer som vi i iallafall inte behövde. Andra boendet var spartanskt men ok. Bra om vi vetat att det inte gick och beställa ett glas vin på kvällen, då hade vi kunnat välja att köpa med något själv. Helheten var bra!
juni 2020, Clas Wreifält
Vi kan verkligen rekommendera att ta en cykeltur på Sydostleden från Kristianstad till Simrishamn. Många fina cykelleder och en helt underbar natur.