Från ett redan starkt läge tar nu Jönköping nästa steg som cykeldestination. Här finns de stora arrangemangen, ett varierat utbud inom MTB och inte minst massor av fina cykelvägar för alla sorters cykelturister. Genom samarbetet med Sweden by Bike hoppas turistchefen Johan Lind på ett och annat tips om paketering och att de många lokala entreprenörerna inom cykling ska få ännu fler kunder. 

Jönköping är välkänt bland cyklister och cykelturism är ett av de områden som ni har valt att prioritera. Kan du berätta varför cykling är ett viktigt område för er att satsa på?

Vi har i flera år känt av att intresset för cykling, både från nationella och internationella besökare, ökar allt mer. Naturen runt om i Jönköping är som gjord för mountainbike och cykelvägarna genom det vackra landskapet är i världsklass. Här finns allt från härliga landsvägar, grusvägar och stigar till utmanande backar och sköna MTB-leder. Här finns också en mängd cykelentusiaster, drivna cykelklubbar och en besöksnäring som kan möta det stora intresset för cykeltävlingar, guidade turer och cykelpaketering. Vi som destinationsbolag jobbar hela tiden med att utveckla vår plats för att möta förväntningar från marknaden. Att vara på tårna när det gäller just cykling känns som en självklarhet för oss. 

Nu inleder ni samarbete med oss på Sweden by Bike. Kan du berätta lite om bakgrunden till det och om era förväntningar?

Destination Jönköping har jobbat mycket med cykling de senaste åren. Både med våra stora evenemang som lockar deltagare från hela världen och med att stärka oss som ett resmål för ”korgcykel-turisten” och allt däremellan. Vi ser Sweden by Bike som en riktigt bra samarbetspartner med koll på vad våra målgrupper efterfrågar. SBB är en välkänd plattform som innebär ett bra sätt för våra cykelföretag och cykelhotell att nå ut med sina erbjudanden och har ett gott renommé och mycket kunskap om paketering. Vi ser mycket fram emot att tillsammans fortsätta stärka Jönköping som cykeldestination. Och såklart att samarbetet ska leda till fler affärer för våra företag runt om i destinationen. 

Till sist, har du någon egen favoritrunda som du kan tipsa oss om när du tar en tur med cykeln?

Jag är själv mest en korgcykel-turist när jag cyklar men gillar även farten och den fina träningen som MTB ger. Korgcykel-tips är ”Landsjön runt” genom Äppledalen och fantastiska Visingsö. MTB-utbudet växer hela tiden runt Jönköping, så här har jag en hel del kvar att upptäcka, men på våra större MTB-arenor, Hallby strax väster om Jönköping och IKHP uppe på Huskvarnaberget, finns mycket att välja bland. Där hittar du allt ifrån skönt flow och tekniska utmaningar till tuffa stigningar.

Tillbaka till alla artiklar