Gränna, Visingsö och Äppledalen
Cykling: 142 km med start i Bunn, Gränna, Småland
3 870 kr/pers (3 nätter)
sell
3 870 kr/pers
hotel
3 nätter
directions_bike
142 km

Allt detta ingår

 • doneTre nätter på Bauergården (del i dubbelrum)
 • done3 x frukost
 • done3 x picknickkorg
 • done3 x tvårätters middag (exkl dryck)
 • doneBastubad
 • doneGPX-filer och detaljerad färdbeskrivning
 • doneCykelförråd & cykeltvätt

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg: 300 kr/natt
 • doneHyrcykel och hjälm: 590 kr/dag
 • doneRutinerad cykelguide enligt offert
 • doneHusdjur välkomna mot mindre tillägg (måste förbokas)
Härligt boende och service. Skog och ängar med vindlande backar.

I det här fullspäckade cykelpaketet upplever du trollskogar, de östra Vätterbranterna, pittoreska Gränna, historiska Visingsö och Äppledalen med sina fruktodlingar som för tankarna till ett Smålands Toscana. Den lilla trästaden Gränna känd för sina polkagrisar ligger vid foten av Grännaberget. Här möts du av kullerstensgator och charmiga låga hus. I hamnen finns mysiga restauranger och färjan till Visingsö avgår ofta. Det finns många sevärdheter på ön och du tar dig lätt runt med cykel.

Du bor bekvämt på Bauergården, njuter av välkomponerade middagar och cyklar på charmerande grusvägar i trollskogens närvaro vid lilla Bunn. Efter dagens cykling kan du ta igen dig och fräscha upp dig på rummet. Kanske avnjuta en bastu innan middagen till kvällen.

Foto: DAYFOTOGRAFI

Dag 1 - Runt sjöar bland troll

hotelBauergården, Bunn
restaurantPicknickkorg och middag
directions_bike32 km
Åsens by

Efter att du har checkat in på Bauergården kan du ge dig ut på en rundtur med målet Åsens by och det mysiga gårdscafét Åsens skafferi & servering, som ligger i Södergårdens ladugård. Här bakas småländsk ostkaka på traditionellt vis med mjölk från grannbyn. Du kan avnjuta ostkakan i serveringen eller köpa med dig hem från Handelsboden.

Färden tar dig vidare över höjderna ner mot den vackra Ramsjön. Du passerar infarten till Råbyskogens naturreservat, perfekt för en avstickare. Sedan fortsätter du cykla genom en riktig trollskog som har inspirerat konstnären John Bauer till sina klassiska målningar.

Dag 2 - Grus, polkagrisar och sjöutsikt

hotelBauergården, Bunn
restaurantFrukost, picknickkorg och middag
directions_bike40-65 km
Polkagristillverkning - Småland - Gränna - Visingsö

Efter frukost går färden mot pittoreska Gränna och historiska Visingsö. Här väntar massor av fina upplevelser, och så polkagrisar så klart. Du cyklar norrut genom ett underbart landskap. I Gränna finns flera mysiga restauranger och färjan till Visingsö går täta turer. Det finns många sevärdheter på ön och du tar dig lätt runt med cykel. Visingsborgs slottsruin, ekskogen med helt raka träd och Visingsö borg i Näs är några av höjdpunkterna.

Om du vill kan du välja att korta ner cykelsträckan genom att återvända samma väg från Gränna. På kvällen väntar en trevlig middag på hotellet.

Dag 3 - Ljuvliga äppelrundan

hotelBauergården, Bunn
restaurantFrukost, picknickkorg och middag
directions_bike41 km
Äppledalen - Småland - Rudenstam frukt

Idag väntar ett besök i Äppledalen som ibland kallas "Smålands Toscana" på grund av sitt unika klimat och odlingsmarkernas läge. Du cyklar genom Bunndalen till Ölmstad på slingrande landsvägar genom skogsområden och öppna fält. Vid Kaxholmen kan du stanna till vid Hunnerydsbadet och ta ett dopp innan du kommer fram till Rudenstam äppelodling med gårdsbutik och café. Här kan du äta lunch eller fika.

Du fortsätter vidare genom Äppledalen till Vistakulle fruktodling med magisk utsikt över Vättern. Här finns gårdsbutik med servering och ett litet kafferosteri väl värt ett besök. Dagen avslutas med en tur runt vackra Landsjön för den som orkar, annars vänder du och cyklar tillbaks mot Ölmstad och Bunn. På hotellet väntar en välförtjänt middag.

Dag 4 - Östra Vätternbranternas underbara landsbygd och hemresa

restaurantFrukost
directions_bike29 km
Bauergården - picknick i skogen

Som final på det här underbara cykelpaketet cyklar du genom lantlig miljö på magiskt böljande landsvägar förbi ladugårdar och herrgårdar, hästar och kossor. Geologin och topografin sydost om sjön Vättern ligger till grund för en natur utöver det vanliga. Här finns marker som brukats traditionellt under lång tid och rasbranter som är nästan orörda. Kulturlandskapet är levande med ekhagar som tillhört storgods och lövängar vid små torp. Men också härliga tysta skogar.

Vi rekommenderar ett stopp på Flättinge Gårdscafé som ligger i familjegårdens gamla stall. På gården odlas bland annat sötlupin, en baljväxt med hög proteinhalt som länge odlats i medelhavsområdet och påminner sojabönan. Sedan bär det av hemåt igen, med många minnen i bagaget. Om du önskar, kan du välja att stanna en natt till och avsluta din vistelse med middag på hotellet.

Betalning sker direkt till hotellet vid ankomst.

Avbokning eller ändring kan ske senast klockan 15 dagen före ankomst utan kostnad. Avbokning senare eller utebliven ankomst debiteras med hela beloppet.

11 Omdömen

star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
Boendestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_halfaugusti 2022, Susanne h.
Härligt boende och service. Skog och ängar med vindlande backar.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_halfaugusti 2022, Hans A.
Nästan perfekt men klart backigare cykling än förväntat. Men allt är ju relativt så...
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outlineaugusti 2022, Stig A.
Gärna en stol på rummet.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outlineaugusti 2022, Monica D.
Fina dagar i fin miljö. Matsäcken var kanske inte riktigt värd priset. Hade också varit bra att få mer information om cykelvägarna mtp val av cykel!
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_halfaugusti 2022, Jan-Ove B.
Vackra omgivningar gjorde cykelturerna till en fin upplevelse, trots att vi cyklade fel många gånger. En mer detaljerad karta eller beskrivning av vissa avsnitt vore önskvärt.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rateaugusti 2022, Viktoria Widen
Mycket bra arrangemang, bra service och trevlig och hjälpsam personal på hotellet. Fräscha och fina rum på hotellet. All mat och picknick-korgar var över förväntan! Vi vill tipsa om att upplys om att cykelkorg/cykelväska är nödvändigt för medtag av picknick korg. Stökigt med att få tillgång till digitala kartor till dem olika rutterna. Krävs att man har en ny telefon. Hade gärna sett att vi fått kartor i pappersformat
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratejuli 2022, Per Olof O.
Positivt att cykelturerna hade varierande karaktär när det gäller naturupplevelser. Cykelkartan hade begränsad upplösning och var inte användbar men GPX filerna i mobilen var mycket bra och nödvändiga. Bauergården har ju också beskrivna cykelturer och de var var klart bättre ur informationssynpunkt. Ni borde samordna informationen med dem och gärna vara tydliga med turens svårighetsgrad, ex när det är 85 % grusväg och 450 höjdmeter klättring.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outlinejuli 2022, eva-britt H.
Lite för många backar och grusvägar för oss som är lite äldre. Men otroligt vackert landskap att upptäcka och fantastiskt boende.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outlinejuli 2022, Josefine A.
Mycket trevlig personal och fint ställe. Cyklingen var underbar, skiftande och lite upp och nerförsbackar. Ända minuset va matsäckarna, lite i underkant och kaffe hade varit önskvärt. Annars topp och fina rum, god mat.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_halfjuli 2022, Maria E.
Allt var perfekt förutom att cykellederna inte var uppmärkta. Kartan som vi fick var otydlig och hade vi inte haft naturkartan i mobilen så hade vi cyklat fel. Vi cyklade ledan in till Gränna, gamla landsvägen in och över berget hem. Andra dagen trollskogen 3,2 mil.
Svar från arrangören
Vi är såklart ledsna över att ni finner kartan otydlig och bra att använda GPX filer som ett komplement, vi tar till oss detta. Vi tipsar om bikegpx.com som är gratis och enkel att använda. När Du bokar detta paket skickas ett mail med digitala kartor att ladda ner i förväg.

Hälsningar Sofia/Bauergården.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratejuni 2022, Ulf L.
Trevliga och fina turer, omväxlande. Borde stått hur svårcyklat lederna är för mindre avancerade cyklar. Boendet bra. Fint med genomtänkt. Mycket god mat. Rummet inget lyx med helt ok.
Svar från arrangören
Det är en led på hotellets hemsida som är under vägarbete, Fågel blå.
​De leder som finns i paketet är anpassade för en enklare cykling i den vackra kuperade miljön.

Vänliga hälsningar Sofia Pettersson, hotellchef.