Gränna, Visingsö och Äppledalen
Cykling: 142 km med start i Bunn, Gränna, Småland
3 720 kr/pers (3 nätter)
sell
3 720 kr / pers
hotel
3 nätter
directions_bike
142 km

Allt detta ingår

 • doneTre nätter på Bauergården (del i dubbelrum)
 • done3 x frukost
 • done3 x picknickkorg
 • done3 x tvårätters middag (exkl dryck)
 • doneBastubad
 • doneGPX-fil och detaljerad färdbeskrivning
 • doneCykelförråd & cykeltvätt

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg: 300 kr/natt
 • doneHyrcykel och hjälm: 590 kr/dag
 • doneRutinerad cykelguide enligt offert
 • doneHusdjur välkomna mot mindre tillägg (måste förbokas)

I det här fullspäckade cykelpaketet upplever du trollskogar, de östra Vätterbranterna, pittoreska Gränna, historiska Visingsö och Äppledalen med sina fruktodlingar som för tankarna till ett Smålands Toscana. Den lilla trästaden Gränna känd för sina polkagrisar ligger vid foten av Grännaberget. Här möts du av kullerstensgator och charmiga låga hus. I hamnen finns mysiga restauranger och färjan till Visingsö går täta turer. Det finns många sevärdheter på ön och du tar dig lätt runt med cykel. 

Foto: DAYFOTOGRAFI.

Du bor bekvämt på Bauergården, njuter av välkomponerade middagar och cyklar på charmerande grusvägar i trollskogens närvaro vid lilla Bunn. Efter dagens cykling kan du ta igen dig och fräscha upp dig på rummet. Kanske avnjuta en bastu innan middagen på kvällen.

Dag 1

Runt sjöar bland troll

Åsens by2

Du checkar in på trevliga Bauergården och sen kan du ge dig ut på en runda med målpunkt Åsens by och trevliga gårdscaféet Åsens skafferi & servering som du hittar i Södergårdens ladugård. Här bakar man småländsk ostkaka på traditionellt sett och med mjölk från grannbyn. Du kan njuta av ostkaka i serveringen eller köpa med hem från Handelsboden.

Färden tar dig vidare över höjderna ner mot den vackra Ramsjön. Du passerar infarten till Råbyskogens naturreservat, perfekt för en avstickare. Sedan cyklar du vidare genom riktig trollskog som inspirerade John Bauer till hans klassiska målningar

Bauergården, Bunn
Picknickkorg och middag
ca 32 km
Dag 2

Grus, polkagrisar och sjöutsikt

småland-polkagris-gränna-visingsö

Efter frukost går färden mot pittoreska Gränna och historiska Visingsö. Här väntar massor av fina upplevelser, och så polkagrisar så klart. Du cyklar norrut genom ett underbart landskap. I Gränna finns flera mysiga restauranger och färjan till Visingsö går täta turer. Det finns många sevärdheter på ön och du tar dig lätt runt med cykel. Visingsborgs slottsruin, ekskogen med helt raka träd och Visingsö borg i Näs är några höjdpunkter.

Du kan korta ner sträckan om du vill genom att cykla tillbaks samma väg från Gränna. Tillbaks på hotellet väntar trevlig middag på kvällen.

Bauergården, Bunn
Frukost, picknickkorg och middag
ca 40-65 km
Dag 3

Ljuvliga äppelrundan

DAYFOTOGRAFI_Äppledalen-småland-rudenstam-frukt-sweden-by-bike

Idag väntar ett besök i Äppledalen som ibland kallas "Smålands Toscana" på grund av sitt unika klimat och odlingsmarkernas läge. Du cyklar genom Bunndalen till Ölmstad på slingrande landsvägar genom skogsområden och öppna fält. Vid Kaxholmen kan du stanna till vid Hunnerydsbadet och ta ett dopp innan du kommer fram till Rudenstam äppelodling med gårdsbutik och café. Här kan du äta lunch eller fika.

Du fortsätter vidare genom äppeldalen till Vistakulle fruktodling med magisk utsikt över Vättern. Här finns gårdsbutik med servering och ett litet kafferosteri väl värt ett besök. Dagen avslutas med en tur runt vackra Landsjön för den som orkar, annars vänder du och cyklar tillbaks mot Ölmstad och Bunn. På hotellet väntar välförtjänt middag.

Bauergården, Bunn
Frukost, picknickkorg och middag
ca 41 km
Dag 4

Östra Vätternbranternas underbara landsbygd och hemresa

bauergården-cykelpaket-picknick-i-skogen2

Som final på det här underbara cykelpaketet cyklar du genom lantlig miljö på magiskt böljande landsvägar förbi ladugårdar och herrgårdar. Hästar och kossor. Geologin och topografin sydost om sjön Vättern ligger till grund för en natur utöver det vanliga. Här finns marker som brukats traditionellt under lång tid och rasbranter som är nästan orörda. Kulturlandskapet är levande med ekhagar som tillhört storgods och lövängar vid små torp. Men också härliga tysta skogar.

Vi rekommenderar ett stopp på Flättinge Gårdscafé som ligger i familjegårdens gamla stall. På gården odlas bland annat sötlupin, en baljväxt med hög proteinhalt som länge odlats i medelhavsområdet och liknar sojabönan. Sedan bär det av hemåt igen, med många minnen i bagaget. Om du vill kan du välja att stanna en natt till och avsluta din vistelse med middag på hotellet.

Frukost
ca 29 km

Avbokning eller ändring kan ske senast klockan 15 dagen före ankomst utan kostnad.
Avbokning senare eller utebliven ankomst debiteras med hela beloppet.

Cykelpaketet betalas direkt till hotellet vid ankomst.

11 Omdömen

star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
Boendestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
augusti 2022
,
Susanne h.
Härligt boende och service. Skog och ängar med vindlande backar.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
augusti 2022
,
Hans A.
Nästan perfekt men klart backigare cykling än förväntat. Men allt är ju relativt så........
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
augusti 2022
,
Stig A.
Gärna en stol på rummet.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
augusti 2022
,
Monica D.
Fina dagar i fin miljö. Matsäcken var kanske inte riktigt värd priset. Hade också varit bra att få mer information om cykelvägarna mtp val av cykel!
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
augusti 2022
,
Jan-Ove B.
Vackra omgivningar gjorde cykelturerna till en fin upplevelse, trots att vi cyklade fel många gånger. En mer detaljerad karta eller beskrivning av vissa avsnitt vore önskvärt.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
augusti 2022
,
Viktoria Widen
Mycket bra arrangemang, bra service och trevlig och hjälpsam personal på hotellet. Fräscha och fina rum på hotellet. All mat och picknick-korgar var över förväntan! Vi vill tipsa om att upplys om att cykelkorg/cykelväska är nödvändigt för medtag av picknick korg. Stökigt med att få tillgång till digitala kartor till dem olika rutterna. Krävs att man har en ny telefon. Hade gärna sett att vi fått kartor i pappersformat
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
juli 2022
,
Per Olof O.
Positivt att cykelturerna hade varierande karaktär när det gäller naturupplevelser. Cykelkartan hade begränsad upplösning och var inte användbar men GPX filerna i mobilen var mycket bra och nödvändiga. Bauergården har ju också beskrivna cykelturer och de var var klart bättre ur informationssynpunkt. Ni borde samordna informationen med dem och gärna vara tydliga med turens svårighetsgrad, ex när det är 85 % grusväg och 450 höjdmeter klättring.
Svar från arrangören
Tack för din information.
Vi vill förtydliga lite grann; kartan från Norstedts är inte riktigt gjord för att laddas ner.
Fint att gpxfilerna från cykelpaketet fungerade bra nedladdade, de ger en färdbeskrivning för varje dag i paketet. Vi har uppdaterat dagsbeskrivningarna så de stämmer bättre överens med namnen på gpxfilerna. Gpxfilerna kommer i ett mail från oss några dagar innan avresa och hinns därför laddas ner i god tid.
Tips på appar för nedladdning är bikegpx och gpxviewer, bägge gratis.

Se nedan länk från Artiklar/ SwedenbyBike.com.

https://swedenbybike.com/artiklar/sa-anvander-du-gpx-filer/

Vänliga hälsningar Sweden by Bike.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
juli 2022
,
eva-britt H.
Lite för många backar och grusvägar för oss som är lite äldre. Men otroligt vackert landskap att upptäcka och fantastiskt boende.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
juli 2022
,
Josefine A.
Mycket trevlig personal och fint ställe. Cyklingen var underbar, skiftande och lite upp och nerförsbackar. Ända minuset va matsäckarna, lite i underkant och kaffe hade varit önskvärt. Annars topp och fina rum, god mat.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
juli 2022
,
Maria E.
Allt var perfekt förutom att cykellederna inte var uppmärkta. Kartan som vi fick var otydlig och hade vi inte haft naturkartan i mobilen så hade vi cyklat fel. Vi cyklade ledan in till Gränna, gamla landsvägen in och över berget hem. Andra dagen trollskogen 3,2 mil.
Svar från arrangören
Vi är såklart ledsna över att ni finner kartan otydlig och bra att använda GPX filer som ett komplement, vi tar till oss detta. Vi tipsar om bikegpx.com som är gratis och enkel att använda. När Du bokar detta paket skickas ett mail med digitala kartor att ladda ner i förväg. Hälsningar Sofia/Bauergården.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
juni 2022
,
Ulf L.
Trevliga och fina turer, omväxlande. Borde stått hur svårcyklat lederna är för mindre avancerade cyklar. Boendet bra. Fint med genomtänkt. Mycket god mat. Rummet inget lyx med helt ok.
Svar från arrangören
Det är en led på hotellet hemsida som är under vägarbete, Fågel blå.
​De leder som finns i paketet är anpassade för en enklare cykling i den vackra kuperade miljön.
Vänliga hälsningar Sofia Pettersson, hotellchef.