På grusvägar i John Bauers trolska skogar
Cykling: 93 km med start i Bunn, Gränna, Småland
2 780 kr/pers (2 nätter)
sell
2 780 kr / pers
hotel
2 nätter
directions_bike
93 km

Allt detta ingår

 • doneTvå nätter på Bauergården (del i dubbelrum)
 • done2 x frukost
 • done2x picknicklunch
 • done2 x trerätters middag (exkl dryck)
 • doneBastubad
 • doneGPX-fil och detaljerad färdbeskrivning
 • doneCykelförråd & cykeltvätt

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg: 300 kr/natt
 • doneHyrcykel och hjälm: 590 kr/dag
 • doneRutinerad cykelguide (mtb eller gravel) enligt offert
 • doneHusdjur välkomna mot mindre tillägg (måste förbokas)

Vad sägs om att ha händerna på styret och rulla in med cykeln i en målning av John Bauer? Det här är ett cykelpaket för sig som gillar sagokänsla, frisk luft, natur och bekvämt boende. Du bor bekvämt på Bauergården, njuter av välkomponerade middagar och cyklar på charmerande grusvägar i trollskogens närvaro vid lilla Bunn.

Den begåvade sagokonstnären John Bauer beskrev trakten där familjen bodde i målande ordalag: ”Vi har långa åsar, storskog, och stup och kummel. Men vi har också ljusa björkdungar, ängar och rika fält. Och så luften från Vättern och den vida horisonten”. Cykelpaketet är en riktig naturupplevelse. Efter dagens cykling kan du ta igen dig och fräscha upp dig på rummet. Kanske avnjuta en bastu. Vill du finslipa formen finns ett utomhusgym och möjlighet till en simtur.

Dag 1

Cykla runt sjöar i trollens land

Runt-sjoar-cykla-jönköping-bauergården2

Första dagen bjuder på cykling på mestadels härligt ödsliga grusvägar genom trollskog. Du passerar vackra sjöar, historiska byar och öppna landskap. Börja med att cykla upp mot Åsens by längs den lugna grusvägen. Första tre kilometrarna går det svagt uppför för att sedan planar det ut för en stund och sedan går det lite uppför igen. Efter några kilometer är du uppe på toppen och därefter blir det mer utför kommande 18 km.

Stanna gärna till och kika på Åsens by i Haurida. Ett kulturreservat där tiden stannade år 1900. Sedan bär det av mot den vackra Ramsjön som rundas vid sin norra spets. Stanna gärna här och njut i motljuset. Gör gärna en avstickare till Råbyskogens naturreservat för att njuta av en medhavd matsäck. Sedan bär det av nedför på asfalt en bit. Efter 24 km kommer du in på grusväg och cyklar återigen genom riktig trollskog. Under dagen korsar du den vackra Bauerleden vid några tillfällen, som du kanske vill utforska en annan dag. Med bara några kilometer kvar börjar en magisk utförslöpa och du befinner dig som i ett trollslag utanför Bauergårdens portar igen. Redo för en härligt svalkande, eller värmande, afterbike-dryck.

Bauergården, Bunn
Picknicklunch och middag
Ca 32 km
Dag 2

Äppelrunda med kaffedoft

Rudenstam-äppelodling-bauergården-cykelsemester2

Idag har du ett riktigt cykeläventyr framför dig som innehåller mörka skogar, öppna vyer. vackra sjöar och fantastisk utsikt över Vättern. Det här är en runda för dig som är sugen på att cykla på grusvägar och du styr kosan rakt söderut. Efter några kilmoeter kan du stanna till vid Åsens by och studera livet så som det levdes för 120 år sedan. Det härliga gruset fortsätter i 15 km tills du kommer fram till härliga Ramsjön. Här blir det några kilometer på asfalt och det kan vara bra att få i sig lite energi för strax kommer en tuff uppförsbacke på grus. Väl på toppen blir vägen mindre och mindre för att sedan övergå till en liten stig. Här måste du leda cykeln i ca 100 meter, men vägvalet är för rundans bästa. Här finns ett jättefint vindskydd vid den lilla sjön, utmärkt för en fikapaus.

Du cyklar sedan vidare upp på höjderna ovanför Vättern, som skymtar fram då och då längs vägen. Efter 37 km får du den allra finaste utsikten över Vättern med Landsjön som förgrund. Nu har du Kaxholmen nedanför dina fötter och medan du njuter av utsikten finns tid för påfyllning av energi. Stanna gärna till för en fika eller lunch på Rudenstams. Önskas mer kaffe och kaka är Gårdsrosteriet efter en pärla väl värd ett besök. Dessutom med gratis kaffe för cyklister! Efter fikat blir det lite lättrullad asfalt en stund. Vid Landsjöns norra strand cyklar du vidare till Skärstad kyrka.

Vägarna leder förbi ett oräkneligt antal gårdar som alla har sin unika charm. Efter 59 km passerar du Flättinge Gårdscafé. Stanna och njut! Sedan är det inte lång bit kvar till Bauergården där middagen väntar.

Bauergården, Bunn
Frukost, picknicklunch och middag
Ca 61 km
Dag 3

Frukost och avfärd

bauergården-cykelpaket-picknick-i-skogen

Efter två dagar på grus i trollskogens land är det dags för avfärd. Utcheckning sker kl 11.00. Med i bagaget har du massor av fina intryck, ännu bättre kondition och vetskapen att du är varmt välkommen tillbaka.

Frukost

Avbokning eller ändring kan ske senast klockan 15 dagen före ankomst utan kostnad.
Avbokning senare eller utebliven ankomst debiteras med hela beloppet.

Cykelpaketet betalas direkt till hotellet vid ankomst.

2 Omdömen

star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Boendestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
maj 2022
,
Mia K.
Härlig cykling i otroligt fin miljö, rutten går längs kuperad terräng på mestadels grus, och nästan helt utan biltrafik, mötte kanske 15 bilar på 2 dagar. Vi hade gärna haft 2 helt olika rutter dock, vi cyklade delvis längs samma sträckning båda dagarna. Men längs så fina vägar så gjorde det inte så mycket att se samma sak igen dag 2.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
april 2022
,
Anders
Trevlig cykling och boende.