På grusvägar i John Bauers trolska skogar
Cykling: 93 km med start i Bunn, Gränna, Småland
2 840 kr/pers (2 nätter)
sell
Pris
2 840 kr/pers
hotel
Boende
2 nätter
directions_bike
Cykling
93 km

Allt detta ingår

 • doneTvå nätter på Bauergården (del i dubbelrum)
 • done2 x frukost
 • done2x picknicklunch
 • done2 x trerätters middag (exkl dryck)
 • doneBastubad
 • doneGPX-fil och detaljerad färdbeskrivning
 • doneCykelförråd & cykeltvätt

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg: 300 kr/natt
 • doneElcykel och hjälm: 590 kr/dag
 • doneHyrcykel, Dam Classic: 300 kr/dag
 • doneRutinerad cykelguide (mtb eller gravel) enligt offert
 • doneHusdjur välkomna mot mindre tillägg (måste förbokas)

Vad sägs om att ha händerna på styret och cykla omkring i en målning av John Bauer? Det här är cykelpaketet för den som uppskattar sagokänsla, frisk luft, natur och bekvämt boende. På Bauergården bor du bekvämt, njuter av välkomponerade middagar och cyklar på charmerande grusvägar i trollskogens närvaro.

Den begåvade sagokonstnären John Bauer beskrev trakten där hans familj bodde i målande ordalag: ”Vi har långa åsar, storskog, och stup och kummel. Men vi har också ljusa björkdungar, ängar och rika fält. Och så luften från Vättern och den vida horisonten”.

Cykelpaketet är en riktig naturupplevelse. Efter en dags cykeltur kan du koppla av på rummet och kanske njuta av en bastu. Vill du finslipa formen finns även ett utomhusgym och möjlighet till en simtur.

Dag 1 - Cykla runt sjöar i trollens land

hotelBauergården, Bunn
restaurantPicknicklunch och middag
Ca 32 km
Runt sjöar - Bauergården

Första dagen bjuder på cykling längs härligt ödsliga grusvägar genom trollskog. Du passerar vackra sjöar, historiska byar och öppna landskap. Börja med att cykla upp mot Åsens by längs den lugna grusvägen. De första tre kilometrarna går svagt uppför, planar sedan ut en stund och stiger därefter lite igen. Efter några kilometer når du toppen och därefter blir det mer utför kommande 18 km.

Stanna gärna till och kika på Åsens by i Haurida. Ett kulturreservat där tiden stannade år 1900. Sedan bär det av mot den vackra Ramsjön som rundas vid sin norra spets. Stanna gärna här och njut i motljuset. Gör gärna en avstickare till Råbyskogens naturreservat för att njuta av din medhavda matsäck. Sedan bär det av nedför på asfalt en bit. Efter 24 km kommer du in på grusväg och cyklar återigen genom riktig trollskog. Under dagen korsar du den vackra Bauerleden vid några tillfällen, som du kanske vill utforska en annan dag. Med bara några kilometer kvar börjar en magisk utförslöpa och du befinner dig som i ett trollslag utanför Bauergårdens portar igen. Redo för en härligt svalkande, eller värmande, afterbike-dryck.

Dag 2 - Äppelrunda med kaffedoft

hotelBauergården, Bunn
restaurantFrukost, picknicklunch och middag
Ca 61 km
Rudenstam äppelodling

Denna dag bjuder på ett spännande cykeläventyr genom mörka skogar, öppna vyer, vackra sjöar och med fantastisk utsikt över Vättern. Rundan passar perfekt för den som gillar att cykla på grusvägar. Efter några kilometer kan du stanna till vid Åsens by och studera livet så som det levdes för 120 år sedan. Det härliga gruset fortsätter i 15 km tills du kommer fram till härliga Ramsjön. Här blir det några kilometer på asfalt och det kan vara bra att få i sig lite energi, för strax kommer en tuff uppförsbacke på grus. Väl på toppen blir vägen mindre och mindre för att sedan övergå till en liten stig. Här måste du leda cykeln i ca 100 meter, men vägvalet är för rundans bästa. Här finns ett jättefint vindskydd vid den lilla sjön, utmärkt för en fikapaus.

Sedan cyklar du upp på höjderna ovanför Vättern och ser sjön skymta fram då och då längs vägen. Efter 37 km får du den allra finaste utsikten över Vättern med Landsjön som förgrund. Nu har du Kaxholmen nedanför dina fötter och medan du njuter av utsikten finns tid för påfyllning av energi. Stanna gärna till för en fika eller lunch på Rudenstams. Om du vill ha mer kaffe och kaka, är Gårdsrosteriet väl värt ett besök och erbjuder gratis kaffe för cyklister! Efter fikat blir det lite lättrullad asfalt en stund. Vid Landsjöns norra strand cyklar du vidare till Skärstad kyrka.

Vägarna leder förbi ett oräkneligt antal gårdar som alla har sin unika charm. Efter 59 km passerar du Flättinge Gårdscafé. Stanna och njut! Sedan är det inte lång bit kvar tillbaka till Bauergården där middagen väntar.

Dag 3 - Frukost och avfärd

restaurantFrukost
Bauergården - cykelpaket - picknick i skogen

Efter två dagar på grusvägarna i trollskogens land är det dags för avfärd. Utcheckning sker kl 11.00. Du tar med dig massor av fina intryck, en ännu bättre kondition och vetskapen om att du är varmt välkommen tillbaka.

Betalning sker direkt till arrangören.

Avbokning eller ändring kan ske senast klockan 15 dagen före ankomst utan kostnad. Avbokning senare eller utebliven ankomst debiteras med hela beloppet.

4 Omdömen

Helhetsintryck
Värde för pengarna
Bemötande och service
Boende
Matupplevelse
Cykelupplevelse
juli 2023, Malin D.
Riktigt härlig cykelweekend med bra cykling, god mat och bekvämt boende!
maj 2023, Camilla Elander
*
maj 2022, Mia K.
Härlig cykling i otroligt fin miljö, rutten går längs kuperad terräng på mestadels grus, och nästan helt utan biltrafik, mötte kanske 15 bilar på 2 dagar. Vi hade gärna haft 2 helt olika rutter dock, vi cyklade delvis längs samma sträckning båda dagarna. Men längs så fina vägar så gjorde det inte så mycket att se samma sak igen dag 2.
april 2022, Anders
Trevlig cykling och boende.