Bergslagen Cycling
Region Örebro län

Bergslagen Cycling ligger i Örebroregionen och är Sveriges ledtätaste och största cykelområde. Här hittar du cykelleder från nybörjare till elit. Bergslagen Cycling består av sex stora sammanlänkade mountainbikeområden, leisureleder från norr till söder och många fina roadbikeleder. Sammanlagt finns det nästan 1000 km skyltade mountainbikeleder och 900 km landsvägsleder i området.

Alla leder har en gemensam gradering – grön, blå, röd och svart. Grön är lättast och svart svårast. Detta gör att det är lätt att välja för både den som vill träna inför en tävling och den som bara vill ta en cykeltur med familjen.

Mountainbikeleder för olika behov
Både utbud och variation av leder är fantastiskt! Här finns både långa och krävande svarta mountainbikeleder för dig som vill utmana dig själv på stigar i skogen, men också korta, lätta gröna leder för dig som vill ”prova på”. MTB-lederna är tydligt skyltade, och med karta och ledbeskrivning från Bergslagens Cyclings hemsida hittar du lätt utan guide.

Hjulsjö (7 leder) Rör dig på historisk mark mellan gravrösen och hyttor.
Pershyttan/Nora (12 leder) Upplev hur gruvdrift och inlandsis präglat landskapet.
Lindesberg (4 leder) Här snirklar sig några fina leder ut i trolsk skog.
Ånnaboda (10 leder) Cykla i vildmark med Kilsbergen, fornborgar och klapperstensfält.
Lekeberg (5 leder) Flack terräng med små byar och en tuffare svart led.
Askersund (6 leder) Träna inför långlopp eller bara njut av Vätterns norra strand.
Kumla (3 leder) Spännande miljö vid den häftiga konstutställningen på Kvarntorpshögen.
Kloten (4 leder) Cykla med standardcykel eller MTB i ett av Sveriges största naturreservat.

Cykelleder med mat- och fikaställen längs vägen 
I området finns även flera ”roadbikeleder”, dvs asfaltsturer för dig som vill vässa formen på racer-cykeln. Här finns leder från cirka 3 mil upp till 15 mil, med trevliga mat- och fikaställen längs vägen. För dig som vill uppleva naturen och cykla på vägar i lite lugnare takt finns s k ”leisureleder”. Här kan du välja att göra en utflykt i några enstaka timmar, eller planera en lite längre cykeltur med övernattning.

Cykelvänliga boenden
För att du skall kunna få ut det mesta av din cykelvistelse, är boendeanläggningarna i området certifierade enligt några grundkrav anpassat för dig som cyklar. Det innebär att på varje boendeanläggning kan du låsa in cykeln över natten, ha möjlighet att tvätta cykeln och få information om det lokala ledsystemet. Flera boendeanläggningar kan erbjuda ytterligare service, som till exempel att du kan torka och eventuellt tvätta dina kläder, mekmöjligheter och mat.