Bergslagen Cycling

Bergslagen Cycling ligger i Örebroregionen och är Sveriges ledtätaste och största cykelområde. Här hittar du cykelleder från nybörjare till elit. Bergslagen Cycling består av sex stora sammanlänkade mountainbikeområden, leder för turcykling och många fina asfaltsleder. Sammanlagt finns det nästan 1000 km skyltade mountainbikeleder och 900 km landsvägsleder i området.

Alla leder har en gemensam gradering – grön, blå, röd och svart. Grön är lättast och svart svårast. Detta gör att det är lätt att välja för både den som vill träna inför en tävling och den som bara vill ta en cykeltur med familjen.

Mountainbikeleder för olika behov

Både utbud och variation av leder är fantastiskt! Här finns både långa och krävande svarta mountainbikeleder för dig som vill utmana dig själv på stigar i skogen, men också korta, lätta gröna leder för dig som vill ”prova på”. MTB-lederna är tydligt skyltade, och med karta och ledbeskrivning från Bergslagens Cyclings hemsida hittar du lätt utan guide.

Hjulsjö: Rör dig på historisk mark mellan gravrösen och hyttor.
Nora/Pershyttan: Upplev hur gruvdrift och inlandsis präglat landskapet.
Lindesberg: Här snirklar sig några fina leder ut i trolsk skog.
Kilsbergen: Cykla i vildmark med fornborgar och klapperstensfält.
Lekeberg: Flack terräng med små byar och en tuffare svart led.
Askersund: Träna inför långlopp eller bara njut av Vätterns norra strand.
Kvarntorp: Spännande miljö och konstutställning på Kvarntorpshögen.
Kloten: Cykla i vildmarken i ett av Sveriges största naturreservat.

I området finns även flera ”roadbikeleder”, dvs asfaltsturer för dig som vill vässa formen på racer-cykeln. Här finns leder från cirka 3 mil upp till 15 mil, med trevliga mat- och fikaställen längs vägen. För dig som vill uppleva naturen och cykla på vägar i lite lugnare takt finns flera alternativ. Här kan du välja att göra en utflykt i några enstaka timmar, eller planera en lite längre cykeltur med övernattning.

Se och uppleva

  • local_seeDen idylliska staden Nora
  • local_seeKilsbergen
  • local_seeKloten
  • local_seeKvarntorp
  • local_seePershyttans kulturreservat
  • local_seeTiveden