Bergslagen Cycling

Kilsbergen brukar också kallas “de blå bergen” och ligger bara ett par mil väster om Örebro. Friluftsparadiset Kilsbergen är en bergskedja som sträcker sig flera mil genom Bergslagen och bjuder på långa leder med krävande mountainbikecykling med tekniska stigar och milsvida utsikter. Runt Ånnaboda och Pershyttan finns dessutom flera familjevänliga leder.

Området sträcker sig från den välbevarade bergsmansbyn Pershyttan strax sydväst om trästaden Nora till de dramatiska branterna i Lekeberg. Flera av lederna tar dig upp och ner för bergskedjan vilket ger tillräckligt med puls och adrenalin för de flesta. Många leder här är tuffa och kräver både teknik och kondition men det finns också ett flertal betydligt enklare familjevänliga leder. Ånnaboda är Kilsbergens naturliga centralpunkt och här finns både servering, camping, boende och cykeluthyrning. Hit tar du dig enkelt kollektivt från Örebro. Perfekt för dig som saknar bil och kan tänka dig att hyra cykel.

Ta dig hit

Ta Mälartåget till Örebro, härifrån finns flera vägar till Kilsbergen. Har du inte cykel kan du ta bussen till Ånnaboda och hyra cykel där. Har du cykeln kan du trampa på den gamla Svartåbanan upp till Garphyttan. Ett annat alternativ är att cykla förbi den kända Svampen norrut och till Järle station. Kommer du vid rätt tid kan du slänga cykeln på ångtåget och åka med hela vägen till Nora, där det finns många fina cykelleder.