Upptäck Kilsbergen och myternas Bergslagen
Cykling: 155 km med start i Vintrosa, Närke
5 670 kr/pers (3 nätter)
sell
Pris
5 670 kr/pers
hotel
Boende
3 nätter
directions_bike
Cykling
155 km

Allt detta ingår

  • doneTre nätter på LannaLodge (del i dubbelrum)
  • done3 x frukost
  • done3 x trerätters middag (exkl dryck)
  • doneDigitala cykelkartor (gpx-filer) att ladda ner i mobilen

Möjliga tillval

  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två nätter
  • doneEnkelrumstillägg
  • doneHyrcykel MTB: 300 kr/dag
  • doneRelax med bastu: 330 kr/person

Bergslagen är känt för gruvdrift, vidsträckta skogar och de majestätiska Kilsbergen. Idag används de gamla transportvägarna till gruvor och hyttor av vandrare och cyklister som vill uppleva den mytomspunna naturen. Många beskriver känslan av att cykla i Bergslagen som att stiga in i en annan tid, där naturens och historiens närvaro känns nära och påtaglig.

Kilsbergen, som ofta kallas ”de blånande bergen” på grund av sin distinkta blå ton vid horisonten, reser sig stolt och ger en dramatisk bakgrund till den omgivande vildmarken. Bergen och skogarna bär på en rik historia av gruvdrift och järnframställning som präglat området sedan medeltiden. Skogarna var en gång i tiden livsviktiga för gruvindustrin, då de försåg hyttor och smältugnar med kol. Myterna och berättelserna från den här tiden är många, och kanske träffar du på Hyttspöket, Den svarta hunden eller Skogsfrun på din cykeltur…

Din bas för det här cykeläventyret är bekväma Lannalodge. Här bor du i trevliga rum och äter en välkomponerad middag på kvällen. Du cyklar mestadels på lågtrafikerade grusvägar. Här väntar fina dagsturer med cykel och en riktigt spännande historia.

Foto: Bergslagen Cycling.

Dag 1 - Hyttor och glass

hotelLannalodge, Vintrosa
restaurantMiddag
46 km
fika-cykeltur-bergslagen-cycling-sweden-by-bike

När du har kommit fram till Lannalodge väntar en cykeltur som tar dig runt på fina grusvägar bland hyttor och trevliga stopp längs vägen. Om du är fikasugen kan du börja med att stanna till vid Hallagårdens Café i Lekhyttan. Här finns hembakade kakor, bullar och annat smått och gott. Missa inte att stanna till vid Berga Gård och prova på deras underbara glass som tillverkas på gården. Här finns äggbod, glasstillverkning, gårdsbutik och café. Obs! Kolla öppettiderna innan cyklingen.

Tillbaks på Lannalodge väntar en god middag innan det är dags att sova.

Dag 2 - Kloster och drumliner

hotelLannalodge, Vintrosa
restaurantFrukost och middag
63 km
riseberga-klosterruin

Efter frukost bär det av på en heldagstur. Du cyklar söderut och idag får du uppleva en lite speciell natur. I det här området finns så kallade moränkullar som bildats vid den senaste inlandsisens avsmältning och känns igen som välvda kullar i landskapet. En sån moränkulle heter drumliner, och ger landskapet en böljande karaktär.

Riseberga kloster var ett nunnekloster av cisterciensorden, nära Fjugesta i Närke. Klostret var verksamt åtminstone mellan år 1180 till år 1534. Amfiteatern på Riseberga är landets största utomhusteater. Den rymmer ca 1.200 sittande åskådare. Tillbaks på Lannalodge väntar middag och en skön säng.

Dag 3 - Kilsbergen och Vinteråsen

hotelLannalodge, Vintrosa
restaurantFrukost och middag
45 km
fika-ånnaboda-bergslagen-cycling-sweden-by-bike

Idag väntar härlig cykling och de magiska Kilsbergen. Efter frukost ger du dig av norrut. Du kommer snart till Garphyttans nationalpark. På våren är lövskogens mattor täta av blåsippor, vitsippor, gullvivor och liljekonvaljer. Luften är fylld av dofter. En bit längre fram längs vägen kan du stanna till i Ånnaboda för fika eller lunch.

I Vinteråsens naturreservat bjuds du på ett varierat landskap, med både täta ädellövskogar och öppna blommande marker. Tillbaks på Lannalodge avslutar du dagen med en trerätters middag. Kanske slappnar du av en stund i hotellets bastu (entré till relaxavdelningen kan bokas som tillval, men ingår inte i paketpriset).

Dag 4 - Dags för hemresa

restaurantFrukost
Frukost på LannaLodge

Vi hoppas du har haft riktigt fina cykeldagar på Lannalodge i Bergslagen. Efter frukost bär det av tillbaks till din hemort.

Betalning sker direkt till arrangören.

Kostnadsfri avbokning fram till 5 dagar före startdatum.
Vid avbokning 4-3 dagar innan startdatum debiteras 50% av paketets pris.
Vid avbokning 2-0 dagar innan startdatum debiteras 100% av paketets pris.
Vid uppvisande av läkarintyg kan du avboka dagen innan ankomst.