Bergslagen Cycling

Kvarntorpsområdet är motsatsen till vildmark. Här syns människans spår överallt. Sjöarna är gamla stenbrott, skifferoljeproduktion skapade den hundra meter höga kullen som idag är skulpturutställning och downhill-arena och många av de snabba stigarna går över gamla brott, kalkugnar och slagghögar. Cyklingen här är passar de flesta.

Den ständigt brinnande slagghögen i Kvarntorp är en rest från oljeskifferutvinningen under andra världskriget. Hundra meter över Närkesslätten reser sig den rykande, bitvis stinkande högen som huserar en skulptur-utställning, en liftburen downhillanläggning och en nyöppnad gelato-kiosk med grym utsikt. Från högen utgår också tre plattare leder som tar dig genom ett härligt post-apokalyptiskt landskap fullt av historia. Lederna har en helt annan karaktär än många andra MTB-leder i området. Att avsluta en cykling i Kvarntorp med en tur upp på högen i solnedgången är obligatoriskt.

 

Ta dig hit

Ta Mälartåget till Örebro eller Hallsberg, byt till Tåg i Bergslagen till Kumla och ta cykelbana ut till Kvarntorpsområdet. Du kan också trampa till Kvarntorp direkt från Hallsberg.