Bergslagen cycling fortsätter utveckla cykelturismen med ny satsning

Simon Tullstedt är projektledare på Bergslagen Cycling, ett område som ligger i Örebroregionen och är Sveriges ledtätaste och största cykelområde. Och om du frågar oss – definitivt ett av de bästa också. Här kan du läsa om varför Simon och hans kollegor tycker att det är viktigt att utveckla cykelturismen, och om sommarens stora satsning i området.

Hej Simon!
Varför satsar ni på att utveckla cykelturismen i er region?

Av flera viktiga anledningar – vi vill skapa ekonomisk hållbarhet på landsbygden, utveckla besöksnäringen och den regionala attraktiviteten. En förbättrad folkhälsa är självklart också ett skäl eftersom det är Region Örebro län som driver Bergslagen cycling.

Simon Tullstedt, fotograf: Oskar Schriever-Abeln
Simon Tullstedt, fotograf Oskar Schriever-Abeln

Har du tips på några personliga favoriter eller smultronställen? 
Hjulsjö är en riktig pärla! Det är Bergslagen i koncentrerad form. Vackra skogar, sjöar, gruvor, mathantverk, kreativa människor. I Hjulsjö finns massor att upptäcka och uppleva.

Ja, vi har förstått att cykellederna runt Hjulsjö är väldigt populära, vad tror du det beror på?
Alla kan ha kul på stigarna i Hjulsjö! Där finns kilometervis av sandiga snabba stigar som ringlar sig fram och tillbaka igenom ett lagom kuperat landskap. Dessutom är servicen utmärkt med cykeltvätt, omklädningsrum, boende och ett par otroligt bra caféer alldeles längs lederna.Hjulsjö MTB har verkligen lagt ner hjärta i detta och fått till ett cykelområde som är värt att åka en bra bit för.

Ni har en ny satsning på gång i Kumla – kan du berätta lite mer om den?

Javisst! Ett gäng riktigt fina downhill/enduro-leder på Kvarntorpshögen som är en hundra meter hög och ständigt rykande slagghög en mil öster om Kumla. Redan nu finns ett par gröna nedfarter för barn och en riktigt brant svart nedfart. Nu byggs dessutom en blå-röd lite längre led. Tillsammans med vår teknikbana och våra tre XC-leder kommer Kvarntorp bli sommarens cykeldestination!