Cykla och tågluffa längs Sveriges största sjö
Cykling: 68 km med start i Töreboda, Västergötland
12 880 kr/pers (5 nätter)
sell
Pris
12 880 kr/pers
hotel
Boende
5 nätter
directions_bike
Cykling
68 km

Allt detta ingår

 • done5 nätter (del i dubbelrum)
 • done5 x frukostbuffé
 • done3 x tvårätters middag (exkl dryck)
 • done2 x trerätters middag (exkl dryck)
 • doneTågbiljett Kinnekullebanan
 • doneBussbiljett T/R Lidköping-Läckö slott
 • doneHyrcykel med 7 växlar, cykelkorg och 2 packväskor
 • doneKylväska för 2 personer
 • doneKarta och färdbeskrivning

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneAvbeställningsskydd: 250 kr per person

Tågluffa med Kinnekulletåget och upplev ett cykeläventyr längs Vänerns kust. Kombinationen av cykel och tåg är både mysig och avkopplande. Här finns mycket att upptäcka. Några höjdpunkter är Göta kanal, Läckö slott och det blommande berget Kinnekulle. Cykelpaketets start- och slutpunkt är Töreboda, dit det är lätt att resa med tåg.

Du cyklar på historisk mark. Vänern bildades för cirka 10 000 år sedan efter den senaste istiden. När isen smälte var Sverige täckt av vatten som skapade en förbindelse mellan Kattegatt och Bottenhavet. Landhöjningen gjorde att sjöar som Vänern och Vättern skars av från havet. Färden går genom ett väldigt vackert och varierat natur- och kulturlandskap. Vi rekommenderar att du tar med egen cykelhjälm för bästa komfort och säkerhet.

”En plats ibland de märkvärdigaste i riket”, skrev blomsterkungen Carl von Linné om Kinnekulle. ”Denna ort är ljufligare än någon annan”.

Dag 1 - Upplev 16 slussar längs Göta kanal

hotelBed & Breakfast, Sjötorp
restaurantMiddag
directions_bike20 km

Du startar din cykling i Töreboda, perfekt för dig som anländer med tåg. Du följer den bilfria grusvägen längs Göta kanal och cyklar alldeles intill kanalen till Lyrestad.

Du kommer att cykla förbi hela 16 slussar innan du når Sjötorp, beläget vid Sveriges största sjö, Vänern. I Sjötorp väntar en övernattning på B&B och kvällsmiddagen intas vid kanalen.

Dag 2 - Cykel och tåg till Vänerns pärla

hotelHotell Vänerport, Mariestad
restaurantMiddag
directions_bike18 km (tågresa 45 min)
Löjtnantshjärta - Sweden by Bike

Efter en rejäl frukost cyklar du till Lyrestad, endast 8 km bort. Härifrån reser du med Kinnekulletåget, som har blivit utsedd till Sveriges vackraste tågsträcka. Tåget tar dig till Mariestad, även kallad "Vänerns Pärla". Det kan vara bra att känna till hur det fungerar på Kinnekullebanan. På stationerna finns en rund skylt som du vrider mot tåget när du vill kliva på. När tåget stannat vrider du tillbaks skylten i neutralt läge. När du ska gå av trycker du på en knapp, ungefär som på en buss.

Middag och logi på väntar på Hotell Vänerport med utsikt mot Vänern. Hotellet ligger i gamla stan med sina pittoreska trähus från 1700- och 1800-talet. Det här är en av Sveriges bäst bevarade äldre stadskärnor med den höga Domkyrkan som dominerar stadsbilden.

Dag 3 - Kinnekulle och Sveriges vackraste tågsträcka

hotelStadshotellet, Lidköping
restaurantFrukost och middag
directions_bike18 km (25 min tågresa)
Kinnekulle på våren - Sweden by Bike

Dagen börjar med en oförglömlig tågresa längs Sveriges vackraste tågsträcka som går mellan Mariestad och Lidköping. Genom tågfönstret upplever du det vackra landskapet och passerar ett pärlband av pittoreska tågstationer. Den enkelspåriga järnvägen binder samman byar och kulturminnen med Vänerns vatten och flera naturreservat.

Vid Hällekis station kliver du av tåget och hämtar din cykel. Gör gärna ett lunchstopp vid Hällekis Kök & Trädgårdscafé som ligger vackert intill Hällekis Säteri. Nu väntar en härlig cykeldag på Kinnekulle, det blommande berget. Du cyklar delar av Vänerleden mellan den lilla byn Hällekis och byn Källby. Parkera cyklarna vid Källbys lilla tågstation och res med Kinnekulletåget till Lidköping. Avsluta dagen med en god middag och vila på hotellet.

Dag 4 - Sagolika Läckö slott och dess förtrollande trädgårdar

hotelStadshotellet, Lidköping
restaurantFrukost och middag
directions_bikeBussresa till/från Läckö slott
Läckö Slott - Sweden by Bike

Idag väntar en bussutflykt till Läckö Slott som ligger beläget på en udde i Vänern. Slottet, som är ett av Sveriges vackraste, har ett medeltida ursprung. Idag är det till stora delar familjen De la Gardies slott du upplever när du besöker Läckö, även om medeltiden framträder starkt. På sommaren kan du besöka flera utställningar på slottet - på förborgen, andra våningen och fjärde våningen.

Lilla Slottsträdgården är en oas att uppleva under slottsbesöket. Trädgården är förtrollande med sina olika etage, färger, former och blommor inramad av höga vita stenmurar. Här kan du gå runt länge och njuta av den lummiga och sagolika omgivningen. När du är nöjd med dagen går bussen tillbaka till hotellet i Lidköping.

Dag 5 - Tågluffa genom Kinnekulles vackra landskap

hotelHotell Vänerport, Mariestad
restaurantFrukost och middag
directions_bike(50 min tågresa)
Vitsippor på våren - Sweden by Bike

Idag tågluffar du med Kinnekulletåget och genom Kinnekulles vackra landskap. Sommaren bjuder på en frodig grönska och under hösten upplever du ädellövskogens vackra färger. Tusenåriga fornlämningar visar att Kinnekulle tidigt var en attraktiv boplats. Den rika kulturbygden märks även på det stora antalet herrgårdar och kyrkor.

Du kan stiga av vid stationerna Forshem, Hällekis, Råbäck, Blomberg, Trolmen och Källby för att upptäcka Kinnekulles olika sevärdheter. Tåget går flera turer dagligen i båda riktningarna. På kvällen väntar mat och logi på Hotell Vänerport i Mariestad.

Dag 6 - Lyrestad och Göta kanal

restaurantFrukost
directions_bike12 km (30 min tågresa)
Toreboda-Lovsang-Prastgarden-Toreboda

Efter frukost på hotellet tar du tåget tillbaka till den lilla orten Lyrestad där du klev på tåget Dag 1. Lyrestad ligger intill Göta kanal, med fin gästhamn som är en omtyckt mötesplats för båtfarare, bilister och cykelturister. Cykelsträckan på 12 km går längs Göta kanal på den bilfria kanalbanken, precis intill vattnet. Cykelpaketet avslutas på Pensionat Prästgården där du lämnar tillbaks cykeln för vidare färd till din hemort.

30% av cykelpaketets pris ska betalas senast 7 dagar efter att bokningen är bekräftad. Resterande summa betalas senast 30 dagar innan avresa. Mer detaljerad information skickas ut i samband med bekräftad bokning

Avbokning:
Fram till 40 dagar före startdatum betalas en avgift (500 kr/person om resans pris är max 4 000 kr/person, 1 000 kr/person om resans pris är mer än 4 001 kr/person)
40-31 dagar före startdatum - 60% återbetalning
30-15 dagar före startdatum - 40% återbetalning
I4 dagar före startdatum - ingen återbetalning