Den här cykelleden har genomgått en särskild certifiering av Trafikverket som intygar att leden är av hög kvalitet, har tydlig skyltning och är trafiksäker. Det finns dessutom ett brett utbud av upplevelser och service längs leden. verified
schedule
7 dagar cykling.
directions_car
Lågt trafikerad bilväg.
radio_button_unchecked
Enkel.
chat_bubble_outline
Göta kanalleden är skyltad med röd-vita skyltar längs vägen. Du kan ladda ner en digital karta i din smartphone.

Göta kanal är Sveriges längsta upplevelseområde, och dessutom nationell cykelled nr 7. Från Sjötorp i väst till Mem i öst följer cykelleden det historiska byggnadsverket som också kallas för Sveriges blå band. Du kan titta på slussning, klappa kanalfåren eller njuta av en picknick på kanalbanken medan båtarna sakta passerar. Du cyklar på den bilfria, grusade dragvägen längs Göta kanal. När du cyklar förbi sjöarna som binder samman kanalen går cykelleden på mindre landsvägar. Över sjöarna Vättern och Asplången åker du båt och cykelfärja. 

Fotograf: Crelle Ekstrand.

Ett besök vid Göta kanal är också en resa i historien, oavsett om det handlar om en dagstur eller en längre cykelsemester med övernattning. Fraktfartygen och dragoxarna har sedan länge bytts ut mot passagerarbåtar, fritidsbåtar och cyklister som cyklar längs de gamla dragvägarna och runt sjöarna. Du som inte vill cykla hela sträckan kan välja att åka med någon av de passagerarbåtar som trafikerar kanalen och de stora sjöarna. Närheten till vattnet och möjligheten att kunna kombinera cykel och båt gör Göta kanal cykelled unik i sitt slag.

Resa hit med tåg och buss:
Det finns tågförbindelse i Mariestad, Töreboda, Motala, Linköping, Norsholm och Norrköping. Bussförbindelse på flera orter. På Kinnekulletåget från Göteborg via Herrljunga och Lidköping till Mariestad får det plats två cyklar per tåg.

Cykel får tas med kostnadsfritt på Östgötapendeln och på regionbussar i mån av plats. Cykeln ska cykeln fästas bak på bussen. Ring kundservice på telefon 0771-21 10 10 och kolla om det finns cykelkrok på den buss du vill åka med.

Anslutande cykelleder