Den här cykelleden har genomgått en särskild certifiering av Trafikverket som intygar att leden är av hög kvalitet, har tydlig skyltning och är trafiksäker. Det finns dessutom ett brett utbud av upplevelser och service längs leden. verified
directions_car
Lågt trafikerad bilväg
chat_bubble_outline
Vänerleden är markerad med röda skyktar längs vägen. Du kan ladda ner en digital karta i din smartphone.

Vänerleden är en nationell cykelled som tar dig Vänern, Sveriges största sjö. Cykelleden är cirka 640 km lång och uppdelad i fyra etapper. Om du vill cykla i lugn takt är det lagom att planera för 3-4 dagar på varje etapp. Alla etapper bjuder på fina besöksmål, trevliga restauranger och möjligheter till övernattning.

Foto: Henrik Lindholm

Runt sjön Vänern finns storslagna naturupplevelser och fina övernattningsmöjligheter. Dessutom finns ett rikt kulturliv i städerna längs Vänern. Du kan välja att cykla en kortare sträcka med familjen eller boka en längre cykelsemester runt sjön. Vänerleden går genom vacker och varierande natur och på många ställen nära vattnet. Ibland går leden på avskilda cykelbanor och ibland längs mindre vägar med trafik i låg hastighet. På en del sträckor går leden på grusväg. Du kan stanna till vid någon av Vänerns fina badstränder, mysiga fik, välfyllda gårdsbutiker och trevliga restauranger längs vägen.

Ladda ner GPX-fildownload help_outlined

Anslutande cykelleder