valdemarsviks-kommun-logo

Många associerar Valdemarsvik till havet. Gryts och Tjusts vackra skärgårdar med fridfulla vikar, småbåtshamnar och flera båtlinjer som tar dig ut till öarna. Här finns lantliga småvägar, sevärdheter som enkelt kan nås med cykel, mountainbikespår och naturligtvis närheten till havet. Det gör att Valdemarsvik passar lika bra för barnfamiljen som för den kulturintresserade eller ett kompisgäng som vill ha ett ordentligt träningspass på cykeln.

Här möts Östergötland och Småland. Stadens namn kommer från Valdemarsviken som faktiskt är den enda riktiga fjorden utmed Sveriges östra kust (en fjord har skapats av erosion från inlandsis eller en glaciär). Läget längst inne i viken är skyddat och gynnsamt för sjöfart. Här finns levande odlingslandskap med betande djur, ekhagar och strandängar med en särpräglad växtlighet. Du som gillar fotboll kan ta en tur förbi huset på Järnvägsgatan 8 där Nils Liedholm föddes. Valdemarsvikssonen hann bland annat med att göra mål för Sverige i en VM-final!

Cyklingen bjuder på ett småskaligt pärlband av sevärdheter. Inte minst är historien levande i den traditionsrika bygden. Din resa i tiden kan börja med fornlämningar från stenåldern och fortsätta via museum som visar upp sekler av stolt brukshistoria fram till fiskelägen med pittoreska lotsstugor utmed kusten. Hantverkstraditionen lever kvar och lockar till sig konstnärer. Ta exempelvis en titt på statyn Jeune fille assise de face som finns på piren i Fyruddens hamn, en egen variant av Den lilla havsfrun i Köpenhamn.

Ta dig hit

Östgötatrafikens linje 459 och 46 trafikerar E22 från Söderköping, vidare till Valdemarsvik och 464 vidare ut mot Gryt och Fyrudden.

Cykelkartor

 • Cykelkarta 19 Göta kanal

  Cykelkarta Göta kanal

  159 kr
  Köp nu
 • Cykelkarta 22 Södermanland Östergotland

  Cykelkarta Södermanland / Östergötland

  159 kr
  Köp nu

Närliggande cykelleder