Kinda kommun logotyp

I den del av Östergötland som sträcker sig från Kinda kanal i norr via Kinda kommun och ner till den natursköna vildmarken i sydväst finns ett utbud av cykelupplevelser som är svårt att överträffa när det gäller variation och attraktioner. Utmed Kinda kanal är cyklingen inte så ansträngande och passar det stora flertalet. För den som söker genuina naturupplevelser, äkta glesbefolkad vildmark där man kan rå sig själv och ta sig runt på ringlande grusvägar rekommenderas området runt den magiska sjön Sommen.

När du planerar din cykling i det här området kan det vara bra att tänka i termer av två alternativ med varianter på cykelupplevelser som kompletterar varandra. I ett ännu större geografiskt perspektiv bjuder det omväxlande och bördiga Östergötland på skärgård i öster, stora städer som Linköping och Norrköping, Vätterns östra strand och klassiska Göta Kanal.

Kinda kanal

Om du inte har besökt området tidigare är det hög tid att göra det. Här finns en 80 kilometer lång lummig oas som i sin helhet sträcker sig från den stora sjön Roxen ner till de små orterna Horn och Hycklinge vid sjön Åsunden. Självklart kan du prova på paddling eller kanske kliva ombord på M/S Kind för en kryssning längs kanalen. Kinda kanal har varit en viktig drivkraft för ekonomisk utveckling i regionen sedan den togs i bruk på 1870-talet. I Kinda kommun med Kisa som centralort finns mycket att se. En uppskattad sevärdhet är naturreservatet Trollegater där det finns ett grottsystem av gångar som är hundra meter långt. En annan är Gumhems skeppssättning vid Åsundens strand. Längre österut kan du njuta av utsikten över fler vackra sjöar och besöka orter som Sturefors, Rimforsa, Björkfors och den klassiska fotbollsmetropolen Åtvidaberg.

Östergötlands vildmark

I södra Östergötland finns många små idylliska orter som Björkfors och Horn. Här är bilarna få och grusvägarna charmerande på ett gammaldags vis. Vid Hotel Sommarhagen finns sjön Sommen som är berömd för sitt fiske och för sina hundratals små öar. Naturen i området är kuperad och temperamentsfull på ett sätt som ger dig välbehövlig avkoppling och omväxlande upplevelser. Kanske besöker du en lokal konsthantverkare, tar ett dopp i en sommarvarm badsjö eller stannar till vid en lantlig kyrka för att reflektera över tillvaron. Boendet är av hög klass och ger dig tillfälle till återhämtning efter dagens äventyr i vildmarken. Enbart tystnaden ute i naturen gör vistelsen oförglömlig. Om du vill ha en utflykt någon av dagarna är det inte långt till Vimmerby och Astrid Lindgrens Värld. 

Sevärdheter

 • local_seeFöllingsö odlingslandskap
 • local_seeGumhems Skeppssättning
 • local_seeHallstad ängar Nturrreservat
 • local_seeIdhult
 • local_seeTrollegater Naturreservat

Cykelkartor

 • Cykelkarta 22 Södermanland Östergotland

  Cykelkarta Södermanland / Östergötland

  159 kr
  Köp nu

Närliggande cykelleder