Den här cykelleden har genomgått en särskild certifiering av Trafikverket som intygar att leden är av hög kvalitet, har tydlig skyltning och är trafiksäker. Det finns dessutom ett brett utbud av upplevelser och service längs leden. verified
directions_car
Bitvis längs trafikerad bilväg.
chat_bubble_outline
Säsongen 2022 pågår arbete med skyltning längs leden. Du kan ladda ner en digital karta i din smartphone.

Etappen är en del av Göta kanal cykelled och tar dig söder om sjön Viken, förbi Forsvik med sin fantastiska industrihistoria och norr om Bottensjön till Karlsborg. Tivedens nationalpark ligger inte långt härifrån med 150 km skyltade cykelleder på vägar och stigar kantade av trollskog och klippblock. Ett cykeltips för dig som vill stanna lite längre i området.

Historien om Forsvik börjar drygt 600 år bakåt i tiden. Orten är känd för att vara ett av Sveriges äldsta industriområden. Idag är det en av Göta kanals pärlor och erbjuder ett stort utbud av mat, aktiviteter och övernattningsalternativ. Här finns också kanalens äldsta sluss och Sveriges första järnbro. Upplev när båtarna slussas med en fallhöjd på 3,5 meter samtidigt som du strosar omkring bland Forsviks mysiga caféer.

År 1819 började bygget av Karlsborgs fästning – ett av Europas största byggnadsverk. Syftet var att staden skulle verka som Sveriges reservhuvudstad vid kristider och hade plats för både riksdag, regering och valutareserver. Idag kan du som besökare bli guidad genom underjordiska gångar och uppleva historiska miljöer. Till skillnad från flera andra orter längs Göta kanal så finns det ingen sluss i Karlsborg. Här finns däremot öppningen till den västra delen av kanalen från Vättern vid stadens hamn. Blandningen av kulturarv, matupplevelser och naturmiljöer gör Karlsborg till ett måste under resan längs Göta kanal.

Så använder du gpx-filer.

Ladda ner GPX-fildownload help_outlined

Anslutande cykelleder