Garanterat hög livskvalitet för cykelgästen på Annas Hotell

Vi på Sweden by Bike får ofta frågor om paket och boenden som vi kan rekommendera i olika delar av landet. Det känns aldrig tryggare än när vi tipsar om Annas Hotell i Kristianstad i norra Skåne. Vi bad Anna själv berätta om cykelupplevelser och mycket annat av livets goda som väntar hennes gäster.

Du driver Annas Hotell i Kristianstad och har många cyklande gäster. Varför tycker du att man ska cykla i den här delen av Skåne?

Kristianstad ligger väldigt bra till för turister. Man når ett stort område på bara en dryg timmes tid med bil (Växjö-Malmö-Ystad-Karlskrona). Många väljer därför att bo här flera dagar för att då har man stora valmöjligheter. Man kan cykla i vår närhet, och en annan dag lasta på cyklarna på bilen för att cykla kring Brösarps backar på vackra Österlen och en annan dag i Blekinges skärgård.

annas hotell kristianstad sweden by bike - Garanterat hög livskvalitet för cykelgästen på Annas Hotell

Visst passerar Sydostleden Kristianstad?

Det stämmer, man når korsningen med både norr och södergående cykelleder bara 150 meter från hotellet. Sydostleden har sin dragning mellan Växjö och Simrishamn och går via Kristianstad. Som jag ser det är Kristianstad en perfekt utgångspunkt om man inte vill ge sig på alla de 27 milen utan vill cykla delar av den och bo kvar på samma ställe. Det jag gillar med våra omgivningar är att många cykelvägar går längs gamla banvallar. Det betyder att det är helt utan backar och utan att man behöver cykla längs trafiken eller korsa vägar.

Har du några specifika tips när det gäller Sydostleden?

En variant är att cykla Sydostleden söderut cirka 20 kilometer till Åhus. Det är en av landets bäst bevarade medeltida städer. I Åhus finns också en av landets finaste stränder och Sveriges mest fotograferade tall. Här kan man vila sig en stund, äta Ottos glass på torget intill den medeltida kyrkan och svalka sig med ett dopp i havet innan man cyklar tillbaka mot Kristianstad.

Något för dem som vill ta det lugnt?

En tur som de flesta, även ovana cyklister orkar, är att cykla runt Råbelövssjön. Från hotellet cyklar man norrut och kan välja mellan tre badplatser i norrgående riktning. När turen vänder söderut igen vid vackra Ekestad så cyklar man genom äppelodlingar och beteshagar. Då har man Balsberget på sin ena sida och den vackra sjön på den andra. Balsberget är ett naturreservat och ett fint rekreationsområde med många vandringsleder. Man kan parkera cykeln och vandra upp för urberget för att njuta både fika och utsikt samtidigt som man kan ta magiska bilder.

cykla-kristianstad-annas-hotell-sweden-by-bike

Och för den som vill cykla lite längre?

En av de bästa heldagsturerna startar genom att du cyklar söder om stan mot Fjälkinge och Bäckaskog, där man svänger norrut. Känner man sig riktigt energifylld kan göra en avstickare mot Kjugekull som är ett urbergsområde med utemuseum. Kjugekull har ett internationellt rykte för bouldering (friklättring). Annars trampar man på tills man är mellan de två sjöarna Ivösjön (Skånes största sjö) och Oppmannasjön. Där pausar man vid Bäckaskogsslott som har en fin slottsträdgård och som man kanske känner igen från Stjärnorna på Slottet. Sedan trampar man vidare upp till Barum där man kan ta färjan över till Ivön. Det är faktiskt en av de fossilrikaste platserna i världen. Sedan trampar man vidare genom små byar upp till Arkelstorp, där man svänger söderut igen och sakta glider fram på den gamla banvallen tillbaka mot Annas Hotell. Vill man, finns det två fina badstopp vid Råbelövssjön innan man är framme.

Vi har samarbetat länge, och Annas Hotell hamnar alltid i topp vad gäller kundomdömen och andra fina utmärkelser. Vad tror du att det beror på?

Jag tror att man känner att jag genuint bryr mig om mina gäster, jag ställer frågor och tipsar gärna också om sådant som jag tror att den enskilda gästen hade uppskattat lite extra. Sedan är det faktiskt så att jag inget hellre vill än att hjälpa till med att fylla mina gästers vistelse med riktigt goda reseminnen. En annan sak är att jag satsar på att mina inbokade gäster får extra hjälp i förväg så att de i lugn och ro kan planera sina dagar i området. Då berättar jag om kultur, natur och historia eftersom jag tycker att Kristianstad är en intressant småstad. I mitt fall så skickar jag därför iväg ett välfyllt, matnyttigt välkomstbrev som jag själv har satt ihop med mina olika lokala tips.

Vad kan det vara för tips?

Det kan vara allt ifrån länkar till vår fina teater inbäddad i Tivoliparken vid Helge Å som emellanåt bjuder på musikaler i världsklass. Vidare har vi flera fina museer; exempelvis Filmmuseum som är inrymt i den första svenska filmateljén, Järnvägsmuseum, Artillerimuseum och vårt fina Regionmuseum som alltid bjuder på intressanta utställningar med stor bredd. Efter besöket på museet kan man fylla på med energi vid ett besök på vårt spettekaksbageri som bakar spettekaka över öppen eld.  

Visst har Kristianstad har en väldigt speciell natur?

Självaste Unesco har utsett Vattenriket till biosvärområde. Där kan man besöka vårt vackra Naturum och vandra eller cykla i Linnés fotspår. Det går att hyra kanot och paddla längs Helge Å. Vi har gott om Naturreservat, det närmsta från hotellet är Norra Lingenäsets Naturreservat. Dit promenerar man på mindre än 10 minuter, och såklart kan man även cykla där. Då kan man besöka fågeltornen utmed Araslövssjön med kameran redo.

annas hotell kristianstad exterior sweden by bike - Garanterat hög livskvalitet för cykelgästen på Annas Hotell

Andra trevliga aktiviteter du brukar tipsa om?

Vill man vara lite extra aktiv så kan man cykla ut till en av norra Europas bästa Kartingbanor och köra några varv eller hoppa fallskärm. Alldeles i närheten av hotellet kan ni utmana varandra på laserdome, shuffleboard, bowling, minigolf eller paddel. Vill man istället ta det lite lugnare kan man besöka Heliga Trefaldighetskyrkan som är Nordens bäst bevarade Renässanskyrka. På bara några minuters promenadavstånd ligger också ett helt nytt badhus med en fantastisk relaxavdelning med flera Aufguss-sittningar från morgon till kväll. En lisa för trötta muskler och något jag själv blivit ett riktigt fans av.

I Skåne finns det ett ordspråk som heter ”Go’ mad, möed mad å mad i rättan tid”

Visst är det viktigt med trevliga matupplevelser. Själv älskar jag god mat, så mina egna favoritrestauranger i området tipsar jag självklart om. Eftersom det är ett populärt område med mycket tillresta gäster under säsongen blir det snabbt blir fullbokat. Därför råder jag alltid mina gäster till att boka bord i förväg och de som är smarta, gör det.

exterior-annas-hotell-kristianstad-sweden-by-bike

Vad kan du berätta om hotellet som bär ditt namn?

Förutom allt som finns att göra i området tycker jag att enkel access till hotellet är en klar fördel, därför ingår bland annat fri parkering. Hotellet har också några egna cyklar som kan hyras under vistelsen. För gäster som har med egna cyklar finns antingen förvaring på egen låst cykelhållare på bil, bland hotellets hyrcyklar som står låsta på framsidan eller i hotellets låsta och larmade källare. Man väljer själv vad som känns bäst. I välkomstbrevet finns länk till kommunens många cykelvägar och läsa om dem. Vidare ingår en god, nyttig och välsmakande frukost med fräsch smoothie, ekologiska och till stor del hemgjorda produkter som laddar med bra energi. Har man tur med det svenska sommarvädret intar man sin frukost på verandan under morgonsolen ackompanjerad av fågelsång.

cykla pa varen kristianstad annas hotell sweden by bike - Garanterat hög livskvalitet för cykelgästen på Annas Hotell

Till sist, har du något eget favoritställe som du kan tipsa oss om när du tar en tur med cykeln?

Då jag inte själv hinner ta några heldagsturer utanför hotellet får jag istället passa på att ta kortare turer för att njuta av lite familjetid. Vi hoppar gärna på cyklarna och trampar ut längst norrut på Norra Lingenäsets naturreservat som ligger bara några minuters cykling från hotellet. Där finns det en fin glänta med några grillplatser. Där brukar vi njuta av lunch och spela lite kubb. Om det är tråkigt väder eller om jag tar ledigt en kväll cyklar vi gärna ner till centrum och en riktig vuxenpärla som jag bara älskar. Den heter Roxy bio-bar-bistro där tittar vi på en biofilm samtidigt som man serveras mat och goda drycker i lokalen. Sedan är det bara att luta sig tillbaka och njuta!

Vill du läsa mer eller boka en cykelupplevelse på Annas Hotell?

Klicka här för att komma till cykelpaketet Cykelsommar på Annas Hotell.