kristianstad_logo

Kristianstad grundades av den danske kungen Christian IV år 1614 och var tänkt som en stad för försvar, hantverk och handel. I dag hittar du en stadskärna med mysiga caféer och restauranger samt små och stora butiker. Här finns också ett rikt kulturliv och många evenemang året om. I Kristianstad hittar du Regionmuseet Skåne med moderna utställningar om bland annat Kristianstad och Skåne.

Ett av stadens första och främsta besöksmål är Heliga Trefaldighetskyrkan, ofta omnämnd som Nordens vackraste renässanstempel. En liten bit från kyrkan, på andra sidan Helge å ligger ett nyare byggnadsverk som också blivit ett populärt besöksmål. Naturum Vattenriket är ett besökscentrum där du kan upptäcka och lära dig mer om biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Följer du Helge å ut mot havet i Hanöbukten hamnar du i medeltidsstaden Åhus och kustremsan som kallas ”Ålakusten” där de vita sandstränderna sträcker sig miltals med flera havsbadplatser.

Runt Kristianstad finns bra och varierande cykelturer. Cykla till sjöarna i norr där du upplever ett kuperat landskap med äppelodlingar och magisk utsikt över landskapet eller längs Linderödsåsens sluttningar med bokskogar och en orörd, vild natur. Du kan även cykla till de böljande backarna i Degeberga. Här hittar du det mäktiga vattenfallet vid Forsakar. En cykeltur längs Hanöbuktens kust bjuder på vita stränder, tallskog och friska bad. När du kommer till Åhus hittar du medeltida historia, fantastisk glass, trevliga boenden och aktiviteter. Eller ta vägen ut till de små pittoreska fiskelägen som Landön och Tosteberga. Kristianstadbygden har ett rikt odlingslandskap med många ställen som erbjuder god mat och dryck. Även gästvänliga boendeanläggningar ligger tätt i landskapet så du kan få en god natts sömn inför ditt nästa cykeläventyr.

Här hittar du snart mer information och fler cykelturer i närområdet. Håll utkik!

Foto: Apelöga.

Sevärdheter

 • local_seeBäckaskog slott
 • local_seeHeliga Trefaldighets kyrka
 • local_seeKulturkvarteret Kristianstad
 • local_seeNaturum Vattenriket
 • local_seeRevhaken havsbad
 • local_seeTivoliparken
 • local_seeVä kyrka
 • local_seeWanås slott

Ta dig hit

Du kan åka med Öresundståg, SJ eller Snälltåget till Hässleholm. Från Hässleholm reser du med Skånetrafiken eller Öresundståg 20 min vidare till Kristianstad. Med Öresundstågen från Köpenhamn går det direkttåg till Kristianstad ett flertal gånger varje dag. Du kan ta med din cykel i mån av plats på Öresundståg och Skånetrafikens Pågatåg.

Vill du cykla till Kristianstad kan du välja cykelleden Sydostleden. Den går hela vägen från Växjö och ner till Simrishamn via Kristianstad. Från Simrishamn tar Sydkustleden vid, längs kusten ända upp till Helsingborg.

Cykelkartor

 • Cykelkarta 4 Nordöstra Skåne

  Cykelkarta Nordöstra Skåne

  159 kr
  Köp nu
 • Cykelkarta 2 Sydöstra Skåne

  Cykelkarta Sydöstra Skåne

  159 kr
  Köp nu

Närliggande cykelleder