shopping_cart
kr
Klarälvsbanan
Klarälvsleden
power_input
Bra vägstandard
directions_car
Bilfri cykelled

Färdas genom norra Värmland längs Klarälven på Klarälvsleden, på cykel, inlines eller till fots. Första delen utgörs av Klarälvsbanan, en 90 km lång asfalterad bilfri cykelled som går på en nedlagd banvall. Fortsättningen norrut på Klarälvsleden går genom vildmark och på skogsvägar i norra Klarälvsdalen. Totalt är sträckan 120 km från Vänern i söder till de stora skogarna i norra Värmland. Ge dig in i de stora berättarnas landskap med sjöar, dalar och skogsklädda berg!

Klarälvsbanans 90 km slingrar sig rakt genom den värmländska naturen från Karlstad i söder till Hagfors i norr. I den djupa skogen runt Hagfors tar den asfalterade Klarälvsbanan slut och Klarälvsledens 120 km tar vid fram till Sysslebäck. Leden slingrar sig fram längs gamla landsvägar, gårdar, ängar, storskogar och byar belägna intill den mäktiga Klarälven. Underlaget är grus och asfalt, och Klarälvsleden lämpar sig även för vandring. Det finns en särskild naturguide med information om sevärda platser längs Klarälven.

Barnvänlig: Klarälvsbanan är trafikfri och asfalterad. Cyklingen företas i flackt landskap utan några tyngre stigningar, perfekt cykling för barn. Den som inte vill cykla hela banan kan välja en familjevänlig etapp där det inte är så långt mellan boendena. Förslagsvis startar du i Uddeholm och cyklar till Munkfors eller startar i Karlstad och cyklar till Deje, båda alternativen erbjuder en trevlig “fram-och-tillbaka” cykling om du inkluderar en övernattning. Obs! Trafikerad väg korsar banan på några ställen.

Huvudsträckning: Klarälvsbanan (Karlstad-Forshaga-Deje-Ransäter-Munkfors-Uddeholm-Hagfors) och Klarälvsleden (Uddeholm-Hagfors-Ekshärad-Stöllet-Sysslebäck). Det finns även en skyltad anslutning mellan Hammarö och Karlstad.

Cykeluthyrning: Velostore i Karlstad och Bulten Bike i Hammarö och Karlstad


Såhär kan du planera 4 dagar längs bilfria Klarälvsbanan

Här hittar du förslag på upplägg hur du kan planera din cykelsemester längs Klarälvsbanan, helt utan trafik.

Dag 1: Mörudden – Karlstad, ca 10 km

Cyklingen påbörjas vid Vänerns strand och går via älven in mot Karlstad och entrén för Klarälvsbanan. Etappens 10 km är enkla och företas utan någon större stigning. Man märker att staden är byggt på ett delta och Klarälven gör sig ofta påmind. Utöver flera fina, anvisade rastplatser utmed älvkanten finns en vacker stadskärna med pulserande centrumhandel.

Utflyktstips längs vägen
Mariebergsskogen är Karlstads stadspark. Här kan du träffa djuren i Lillskogen, utforska den unika Lekträdgården och känna historiens vingslag kring kulturbyggnaderna och låt Naturum Värmland bli starten för dina utflykter i den värmländska naturen. Ta en paus med mat, glass eller fika. Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär och på Sandgrund finns hans permanenta utställning. Med de populära båtbussarna kan du uppleva Kalstad från vattnet. Följ med på en tidsresa på Brigadmuseum där du får känna, lyssna, läsa och se hur kalla kriget påverkade Sverige 1945-1991.

Förslag på övernattning
First Hotel River C Karlstad, telefon 054-22 22 20
Elite Stadshotellet Karlstad, telefon 054-29 30 00

Dag 2: Karlstad – Deje, ca 28 km

Startpunkten för Klarälvsbanan ligger vid Kroppkärrssjön. Med sitt rika fågelliv och sina kända karpar (karp över 20 kilo fångas årligen i sjön), finns entréskylten och Klarälvsbanan tar sin början. Den bilfria banan passerar Frödings hemmamarker vid Alsterdalen och naturen skiftar i utseende. När du når Edsgatan finns lövskogar som är klassade som nyckelbiotoper med ek och hassel, mandelblom, liten blåklocka och ängsvädd. Du  passerar sjön Alstern på höger sida innan färden fortsätter förbi Ulvsby och Åsmossen på väg mot Forshaga. Innan du når Deje och vandrarhemmet ingår ett obligatoriskt stopp vid Deje Kraftstation för att njuta av konsten och ta en fika.

Utflyktstips längs vägen
Alsters herrgård, Gustaf Frödings minnesgård, är en 1700-talsherrgård i vacker naturmiljö med utsikt över Vänern. Herrgården ligger åtta kilometer öster om Karlstad. Laxfisket i Forshagaforsen är ett av Nordens bästa. Du kan köpa fiskekort och boka en kunnig guide vid fiskecentret. Vid Klarälvens strand, intill den mäktiga Dejeforsen finns Gamla Kraftstationen. Här hittar du en spektakulär industribyggnad från tidigt 1900-tal som numera är en kulturell mötesplats för teater, konst, musik eller bara en fikastund i annorlunda miljö. Konst och industriromantik i en sällsynt trevlig kombination!

Förslag på övernattning
Kvarntorps Herrgård, telefon 0704-962 743
Deje vandrarhem, telefon 070-530 48 18
Dömle Herrgård Spa & Resort, telefon 0552-417 50
Ransäters Hembygdsgård, telefon 076-308 1957

Dag 3: Deje – Munkfors, ca 28 km

Från Deje cyklar du vidare norrut mot Munkfors. Klarälvsbanan har många fina rastplatser, men den i Edeby är definitivt värd ett stopp. Här finns information om älven och omgivningens natur. Just Edeby rastplats är belägen vid det gamla färjeläget och färjan var i bruk så sent som 1981, samma år färdigställdes bron över älven. I närheten ligger Edeby naturreservat som bildades för att bevara ett område med översvämningspåverkad lövskog invid Klarälven. Här trivs en mängd olika fågelarter. Nästa fina rastplats finns i Olsäter. Byn i sig är värd ett besök och kanske en stärkande fika. Rastplatsen är av kulturhistoriskt värde då den har lämningar efter flottningen.

Utflyktstips längs vägen
Geijersgården i Ransäter är författaren Erik Gustaf Geijers födelsehem, idag minnesgård över tre mycket kända kulturpersonligheter. Munkforsen är Klarälvens högsta naturliga vattenfall i Bruksparken, Munkfors. Museet Erlandergården består av två byggnader, skolhuset och minnesgården. Här föddes Tage Erlander år 1901. Ransäters hembygdsgård är en av Sveriges vackraste hembygdsgårdar med ett dussintal muséer och många evenemang som “Bälgspel vid landsvägskanten” – en av världens största dragspelsstämmor. På området finns stugby, campingplats, värdshus, handelsbod och café.

Förslag på övernattning
Ransäters Hembygdsgård, telefon 076-308 1957
Munkfors Konferenscenter, telefon 0563-501 30
Prästmyrens vandrarhem, telefon 070-394 49 83

Dag 4: Munkfors – Uddeholm – Hagfors, ca 30 km

Den avslutande etappen går både längs Klarälven och utmed Rådasjöns strand. Flera fina rastplatser finns utmed banan och man kan i godan ro slå sig ner och njuta av lugnet för en stund. Naturen varierar mellan skog och öppna landskap. Klarälven-Sunnemodalen har ett helt sjösystem ihopkopplat av rinnande vattendrag. Årosälven rinner genom en ravin som skurit djupt ner i sedimentet. På östra sidan av banan i nord/sydlig riktning växer vårdträd, som även bär namnet jätteträd.  Innan du når hotellet i Uddeholm öppnar det upp sig stora strandbetesängar som breder ut sig ner mot Rådasjöns strand. Väl framme i Uddeholm ligger målgången i anslutning till hotellet.

Utflyktstips längs vägen
Brattfallet i Ekshärad är ett 10 meter högt vattenfall med en djup kanjon. Vid höga vattenflöden är fallet mäktigt. På sommaren när vattennivån är låg kan man klättra i fallet och tre vandringsleder utgår härifrån. Den vackra stenbron är från 1923 då väg byggdes med handkraft över bergen i tidigare väglöst land. Besök den historiska kyrkan i Norra Råda och Ekshärads kyrka känd för sina vackra järnkors som symboliserar livets träd med spelande löv. Monica Z – Hagfors minnesmuseum med utställning om världsartisten Monica Zetterlunds liv samt Hagfors historia. I området finns många fina naturreservat. Mitt i centrala Hagfors finns naturreservatet Mana-Örbäcken, en orörd oas med gammal trolsk naturskog som fått sköta sig själv i århundraden. Äventyret börjar bakom Hagfors stadshus.

Förslag på övernattning
Uddeholms Hotell, telefon 0563-141 50
Rådastrands Camping, telefon 0563-605 60
Björnbyn stugby, telefon 0563-600 62
Geiijersholms Herrgård, telefon 079-079 14 24


Värmlandstrafiken
Ingen möjlighet att ta med cykeln ombord på bussen. Vikbara cyklar kan tas med i mån av plats och ska placeras i bagageutrymmet. Det finns bara utrymme för två cyklar samtidigt. Busslinje 600 trafikerar längs Klarälven.

Taxi för bagagetransport eller återtransport med cykel
Taxi Hagfors AB (telefon 0563-604 20) erbjuder säsongen 2020 ett rabatterat och fast pris under helger till cyklister. Transport av max 8 personer utan cykel, alternativt 4 personer med cykel. Pris 1595 kr för sträckan Uddeholm-Karlstad (hela banans sträckning från vardera håll). Vad gäller större grupper finns möjligheter att arrangera med släpvagn.

Missa inte...

 • bookmarkSkärgårdsmuseet i Hammarö
 • bookmarkKonsthall Sandgrund, Lars Lerin
 • bookmarkBrigadmuseet
 • bookmarkMariebergsskogen
 • bookmarkAlsters Herrgård
 • bookmarkVärmlands museum
 • bookmarkErlandergården
 • bookmarkHagfors järnvägsmuseum med dressinåkning
 • bookmarkMonica Zetterlund muséet
 • bookmarkBrattfallet/Halgåleden med sin djupa kanjon
 • bookmarkGamla kraftstationen i Deje - en kulturell mötesplats
 • bookmarkExklusivt lax- och öringfiske i Klarälven
 • bookmarkMunkforsen - Klarälvens högsta naturliga vattenfall
 • bookmarkFridolf Rhudin Museet
 • bookmarkManas magiska naturmiljö
 • bookmarkPligrimstapeten i Ransby
 • bookmarkGeijersgården
 • bookmarkUtmarksmusset, i Sysslebäck

Ytterligare information (extern länk)

http://www.klaralvsbanan.se/