Klarälvsbanan
Klarälvsleden

Färdas genom Värmland längs Klarälven på cykel eller till fots. Du kan börja din resa vid Vänerns strand på Hammarö vid Mörudden. Här finns en 10 kilometer lång anslutning till Klarälvsbanan. I Karlstad tar Klarälvsbanan vid, en 90 kilometer lång asfalterad bilfri cykelväg som går på en gammal banvall. Fortsättningen norrut från Uddeholm till Sysslebäck går längs den 120 kilometer långa Klarälvsleden som slingrar sig fram längs gamla landsvägar, gårdar, ängar, storskogar och byar belägna intill den mäktiga Klarälven. Totalt är sträckan 220 kilometer från Vänern i söder till de stora skogarna i norra Värmland. Ge dig in i de stora berättarnas landskap med sjöar, dalar och skogsklädda berg!

Barnvänlig: Klarälvsbanan är bilfri och asfalterad. Du cyklar i flackt landskap utan några tyngre stigningar, perfekt cykling för barn. Den som inte vill cykla hela banan kan välja en familjevänlig etapp där det inte är så långt mellan boendena. Förslagsvis startar du i Uddeholm och cyklar till Munkfors eller startar i Karlstad alternativt ute på Hammarö och cyklar till Deje, båda alternativen erbjuder en trevlig ”fram-och-tillbaka” cykling om du inkluderar en övernattning. Obs! Trafikerad väg korsar banan.

Huvudsträckning: Klarälvsbanan 90 km (Karlstad-Forshaga-Deje-Ransäter-Munkfors-Uddeholm) och Klarälvsleden 120 km (Uddeholm-Hagfors-Ekshärad-Stöllet-Sysslebäck). Det finns även en skyltad anslutning 10 km (Mörudden på Hammarö-Karlstad).

Cykeluthyrning: Velostore i Karlstad och Bulten Bike i Hammarö och Karlstad

Cykel på bussen: Du kan ta med cykeln på bussen på ett stort antal av de bussavgångar som passerar Klarälvsleden, Unionsleden och nu även Vänerleden. Läs mer här.

Taxi Hagfors: Kan ta med 2 cyklar, men även fler cyklar på cykelkärra. Bokning via mail taxihagfors@gmail.com eller telefon 0563-60420.


Såhär kan du planera 4 dagar längs bilfria Klarälvsbanan

Här hittar du förslag på upplägg hur du kan planera din cykelsemester längs Klarälvsbanan, helt utan biltrafik.

Dag 1: Mörudden – Karlstad, ca 10 km

Cyklingen kan påbörjas vid Vänerns strand via älven in mot Karlstad och entrén för Klarälvsbanan. Etappens 10 km är enkla och företas utan någon större stigning. Man märker att staden är byggd på ett delta och Klarälven gör sig ofta påmind. Utöver flera fina, anvisade rastplatser utmed älvkanten finns en vacker stadskärna med många trevliga butiker.

Utflyktstips längs vägen
Mariebergsskogen är Karlstads stadspark. Här kan du träffa djuren i Lillskogen, utforska den unika Lekträdgården och känna historiens vingslag kring kulturbyggnaderna och låt Naturum Värmland bli starten för dina utflykter i den värmländska naturen. Ta en paus med mat, glass eller fika. Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär och på Sandgrund finns hans permanenta utställning. Med de populära båtbussarna kan du uppleva Kalstad från vattnet. Följ med på en tidsresa på Brigadmuseum där du får känna, lyssna, läsa och se hur kalla kriget påverkade Sverige 1945-1991.

Förslag på övernattning
First Hotel River C Karlstad, telefon 054-22 22 20
Elite Stadshotellet Karlstad, telefon 054-29 30 00

Dag 2: Karlstad – Deje, ca 28 km

Startpunkten för Klarälvsbanan ligger vid Kroppkärrssjön. Med sitt rika fågelliv och sina kända karpar (karp över 20 kilo fångas årligen i sjön), finns entréskylten och Klarälvsbanan tar sin början. Den bilfria banan passerar Frödings hemmamarker vid Alsterdalen och naturen skiftar i utseende. När du når Edsgatan finns lövskogar som är klassade som nyckelbiotoper med ek och hassel, mandelblom, liten blåklocka och ängsvädd. Du  passerar sjön Alstern på höger sida innan färden fortsätter förbi Ulvsby och Åsmossen på väg mot Forshaga. Innan du når Deje och vandrarhemmet ingår ett obligatoriskt stopp vid konsthallen Gamla Kraftstationen för att njuta av konsten och ekologisk mat eller fika.

Utflyktstips längs vägen
Alsters herrgård, Gustaf Frödings minnesgård, är en 1700-talsherrgård i vacker naturmiljö med utsikt över Vänern. Herrgården ligger åtta kilometer öster om Karlstad. Laxfisket i Forshagaforsen är ett av Nordens bästa. Du kan köpa fiskekort och boka en kunnig guide vid fiskecentret. Vid Klarälvens strand, intill den mäktiga Dejeforsen finns Gamla Kraftstationen. Här hittar du en spektakulär industribyggnad från tidigt 1900-tal som numera är en kulturell mötesplats för teater, konst, musik eller bara en fikastund i annorlunda miljö. Konst och industriromantik i en sällsynt trevlig kombination!

Förslag på övernattning
Kvarntorps Herrgård, telefon 0704-962 743
Deje vandrarhem, telefon 070-530 48 18
Dömle Herrgård Spa & Resort, telefon 0552-417 50

Dag 3: Deje – Munkfors, ca 28 km

Från Deje cyklar du vidare norrut mot Munkfors. Klarälvsbanan har många fina rastplatser, men den i Edeby är definitivt värd ett stopp. Här finns information om älven och omgivningens natur. Just Edeby rastplats är belägen vid det gamla färjeläget och färjan var i bruk så sent som 1981, samma år färdigställdes bron över älven. I närheten ligger Edeby naturreservat som bildades för att bevara ett område med översvämningspåverkad lövskog invid Klarälven. Här trivs en mängd olika fågelarter. En fin rastplats längs vägen är Karls Kabyss, ett minnesmärke över järnvägen som en gång i tiden fungerade som banvakten Karl Anderssons raststuga. Inne i den lilla stugan finns en gästbok och du kan köpa med spikar från den gamla järnvägsrälsen.

Utflyktstips längs vägen
Munkforsen är Klarälvens högsta naturliga vattenfall i Bruksparken, Munkfors. Här finns museer och
naturreservatet Hästskoholmen med badplats. Museet Erlandergården består av två byggnader, skolhuset och minnesgården. Här föddes Tage Erlander år 1901. Ransäters hembygdsgård är en av Sveriges största hembygdsgårdar med ett dussintal muséer och många evenemang som ”Bälgspel vid landsvägskanten” – en av världens största dragspelsstämmor. På området finns stugby, campingplats, värdshus, handelsbod och café.

Förslag på övernattning
Ransäters Hembygdsgård, telefon 076-308 1957
Munkfors Förenings och Konferenscenter, telefon 0563-501 30
Prästmyrens vandrarhem, telefon 070-394 49 83

Dag 4: Munkfors – Uddeholm – Hagfors, ca 30 km

Den avslutande etappen går både längs Klarälven och utmed Rådasjöns strand. Flera fina rastplatser finns utmed vägen och man kan i godan ro slå sig ner och njuta av lugnet för en stund. Naturen varierar mellan skog och öppna landskap. Klarälven-Sunnemodalen har ett helt sjösystem ihopkopplat av rinnande vattendrag. Årosälven rinner genom en ravin som skurit djupt ner i sedimentet. På östra sidan av banan i nord/sydlig riktning växer vårdträd, som även bär namnet jätteträd. Innan du når hotellet i Uddeholm öppnar det upp sig stora strandbetesängar som breder ut sig ner mot Rådasjöns strand. Väl framme i Uddeholm ligger målgången i anslutning till hotellet. Sträckan Uddeholm-Hagfors tar dig in på Klarälvsleden, och där kan du välja att fortsätta ditt cykeläventyr norrut.

Utflyktstips längs vägen
Brattfallet i Ekshärad är ett 10 meter högt vattenfall med en djup kanjon. Vid höga vattenflöden är fallet mäktigt. På sommaren när vattennivån är låg kan man klättra i fallet och tre vandringsleder utgår härifrån. Den vackra stenbron är från 1923 då väg byggdes med handkraft över bergen i tidigare väglöst land. Monica Z – Hagfors minnesmuseum med utställning om världsartisten Monica Zetterlunds liv samt Hagfors historia. I området finns många fina naturreservat. Mitt i centrala Hagfors finns naturreservatet Mana-Örbäcken, en orörd oas med gammal trolsk naturskog som fått sköta sig själv i århundraden. Äventyret börjar bakom Hagfors stadshus.

Förslag på övernattning
Rådastrands Camping, telefon 0563-605 60
Björnbyn stugby, telefon 0563-600 62
Geiijersholms Herrgård, telefon 079-079 14 24

Sevärdheter

 • local_seeAlsters Herrgård
 • local_seeBrattfallet/Halgåleden med sin djupa kanjon
 • local_seeBrigadmuseum
 • local_seeMariebergsskogen
 • local_seeMunkforsen - Klarälvens högsta naturliga vattenfall
 • local_seeNaturreservatet Knappnäs
 • local_seePligrimstapeten i Ransby
 • local_seeSandgrund Lars Lerin
 • local_seeSkärgårdsmuseet i Hammarö
 • local_seeUtmarksmusset, i Sysslebäck
 • local_seeVärmlands museum

Anslutande cykelleder

Ytterligare information

http://www.klaralvsbanan.se/