Samma sak gäller som cyklist som på livets övriga områden. Det gäller att hitta sig själv. Vem är jag på cykelsadeln? På Sweden by Bike cyklar jag i jobbet. Provcyklar rutter och leder, hjälper en grupp att hitta fram någon enstaka gång. Då är det ju klädsamt om inte jag är tröttast av alla och ligger sist i klungan och flåsar.

I hela mitt liv har jag tyckt om konditionsidrott och har framförallt sprungit mycket. Cykling som avancerad träning har jag inte sysslat med, egentligen bara njutit av att komma ut. Jag är hyfsat barnslig när det gäller att bli omkörd. När jag är ute cyklar jag om de förnuftiga, prestigelösa medcyklisterna men blir omkörd av racercyklisterna på ett sätt som är svårt att begripa. Hur kan de vara mycket snabbare, och trampa så lugnt? Kanske har det lite med benstyrka och tunga växlar att göra…

Jag försöker att bygga upp min styrka stegvis. Acceptera att jag är över 50 och att det fysiska förfallet är i full gång. Böjer på ryggen, hittar ett optimalt trampmotstånd och tuggar mig uppför backarna medan solglasögonen glider nerför min svettiga näsrygg. Skönt att känna att jag orkar, men det går djupare än så, min identitet förvandlas, långsamt växer jag ihop med cykeln under mig. Det är som att jag kan se mig själv utifrån. Som någon annan. Cyklisten i mig materialiserar sig medan det bördiga sörmländska landskapet breder ut sig bort mot Mälarens mörkblå vatten i fjärran.

Resan in till mig själv som cyklist har bara börjat. Den går via Klarälvsbanan, de västmanländska skogsvägarna, uppför Ombergs backar, grusvägarna i Erstavik, förbi Ytterjärna och längsmed stigarna runt Hellasgården. Inom mig har jag en oändlighet, en resa som fortsätter så länge jag lever. Hoppas att du njuter lika mycket av din egen cykelresa genom Sverige.

Tillbaka till alla artiklar