Hagfors kommun
Visit Torsby
Visit Karlstad
Visit Munkfors

Omgiven av djupa skogar, vackra herrgårdar och små samhällen erbjuder området intill Klarälven en fantastisk miljö för cyklister. Det finns cykelvänliga boenden, kaféer, restauranger, museer och bedårande utsiktsplatser utmed vägen. I Sandgrund i Karlstad kan du beundra konstnären Lars Lerins konst. Värmland är de stora berättelsernas och författarnas landskap och när du cyklar utmed Klarälven förstår du varifrån Selma Lagerlöf och de andra fick sin inspiration. 

En given utgångspunkt är Klarälvsbanan och Klarälvsleden. Det går att börja cykelresan redan i Hammarö vid Vänerns strand. Efter en mils cykling kommer du till vackra Karlstad där den fantastiska Klarälvsbanan börjar. På perfekt asfalt cyklar du rätt ut i vildmarken på ombyggd banvall. Inga bilar eller uppförsbackar och nästan inga kurvor i 90 kilometer. Det slutar inte där utan i Uddeholm börjar Klarälvsleden. Du cyklar på gamla landsvägar i 120 kilometer ända till Sysslebäck. Man passerar bland annat Monica Zetterlunds födelseort Hagfors och den som är intresserad av svensk politisk historia kan stanna till i Tage Erlanders Ransäter.

Gillar du mountainbike kan Karlstad erbjuda fina, kvalitetssäkrade leder. En heter I2-områdets MTB-led och har sträckor som varierar från lätta till medelsvåra. Skutbergets och Sörmons MTB-leder har också sträckor som är lätta och medelsvåra. Som alltid ska man ta hänsyn till naturen och dem som går till fots när man cyklar på stigar.


Cykel på bussen: Mellan den 13 juni och 14 augusti 2022 går det att ta med cykeln på bussen på ett stort antal av de bussavgångar som passerar Klarälvsleden, Unionsleden och nu även Vänerleden. Läs mer här.

Taxi Hagfors: Kan ta med 2 cyklar, men även fler cyklar på cykelkärra. Bokning via mail taxihagfors@gmail.com eller telefon 0563-60420.

Närliggande cykelleder