Cyklar du i landskapet runt sjön Sommen i Östergötland kan du parkera cykeln vid din ”egen” sjö i vildmarken och ta ett dopp. Tipset kommer från Marianne van den Broeck som driver Hotell Sommarhagen i Malexander. När det gäller utländska turister menar hon att vi svenskar måste bli bättre på information och snabbare på att svara på frågor.
Hotell Sommarhagen ligger vid sjön Sommen i Östergötland. Vilken sorts cykelupplevelser får man om man kommer till dig?
Här cyklar man i en fantastisk natur, med många sjöar, ängar och skogar. Det rör sig om små, näst intill otrafikerade, skogsvägar. Ett bra tips är att stanna till vid någon liten vildmarkssjö och ta ett dopp, du har hela sjön för dig själv. Sedan är terrängen omväxlande och kuperad. Jag brukar säga att här finns både naturupplevelse, kultur och komfort. Hotell Sommarhagen kan erbjuda dig en cykelupplevelse med lite guldkant.
Hur är era cykelturer upplagda?
Vi har många olika turer att välja mellan, med olika längd och svårighetsgrad. Som gäst får du möjlighet att gå igenom dem tillsammans med oss. Du kan exempelvis välja mellan en tur på små skogsvägar eller förbi någon kulturhistorisk attraktion, här finns bland annat en gammal gård med anor ända från Vikingatiden. Turerna är lagda som ”blomblad” med start och mål på Hotell Sommarhagen. Det gör att du slipper ha packning med dig eller ”bo i en kappsäck” med bagagetransporter mellan de olika ställena. Du kan välja längd på din dagstur från dag till dag, eller bara stanna på hotellet och koppla av.
Och boendet?
Du bor bekvämt i ditt hotellrum, som samtliga har eget badrum, och äter gott i vår restaurang med hemlagad mat från lokala leverantörer. På kvällen, efter en dagstur på cykel, kan du koppla av i något av våra varmbadkar utomhus när solen går ner över sjön och hästhagarna. (På bilden: Bengt-Göran och Marianne)
Har du som entreprenör något framgångsrecept som du kan dela med dig av?
Det gäller att vara lyhörd för kundens önskemål och skapa en produkt som kunden vill ha och efterfrågar. Kravet på komfort och bekvämlighet ökar hela tiden, marknaden förändras. Det gäller att hela tiden hänga med genom att förändra och utveckla sina produkter och sitt utbud. Dessutom gäller det naturligtvis att synas ”på de rätta ställena”. När det gäller cykelturism, har jag samarbetat i många år med Sweden by Bike.
Vilka fördelar ser du med cykelturism generellt sett?
Det är ett bra sätt för ”gemene man” att uppleva naturen och få möjlighet att röra på sig. Det gör vi kanske lite för lite, i vårt dagliga liv nuförtiden. En aktiv semester är bra på så sätt att man förenar nytta med nöje. Dessutom är det många som cyklar tillsammans, en gemensam upplevelse är en dubbel upplevelse! Ett härligt sätt att umgås på!
Du gillar den sinnliga sidan av cyklingen verkar det som?
Absolut, cykling är något man kan njuta av. Du kan lätt anpassa turen till din egen nivå, det är ingen tävling. Du tar dig fram genom landskapet i din egen takt och hinner se och uppleva omgivningen på ett bättre sätt än om du till exempel hade åkt bil. Du får en ”hel” upplevelse med intryck från syn, känsel, hörsel, doft.
Du har internationella erfarenheter av hotell och turism. Finns det något du tycker att vi skulle kunna bli bättre på i Sverige?
Vi behöver bli mer professionella i den meningen att vi behöver ta fram produkter för kunder med högre krav. Utländska turister till exempel, de vill ofta ha mer komfort, inga våningssängar. De är inte lika vana att vara ute i naturen på samma sätt som vi – lyckligt lottade – svenskar. Därför behöver vi i branschen ta fram bättre kartor, vägvisning och information om saker som vi själva tycker är självklart, men som kan vara problematiskt för utländska turister. Vi behöver ”ta på oss deras glasögon” och se på våra produkter med deras ögon. Vi behöver helt enkelt lära oss mer om vår målgrupp, så att vi lättare kan möta deras behov och förväntningar.
Finns det fler saker som kan vara bra att tänka på när man har utländska gäster?
Som sagt var, man ska vara tydlig med all information om produkten och boendet. Vi svenska behöver också ha längre framförhållning gällande produkt och priser. Själv börjar jag till exempel redan nu arbeta med de produkter som ska gälla 2020. Något som många utländska resenärer ofta klagar på, är den långa svarstiden, när de kontaktar en svensk researrangör, hotell eller aktivitetsarrangör. Resenärerna förväntar sig en svarstid på maximalt 24 timmar, oftast betydligt kortare. Detta gäller oberoende av om det är helg, kväll eller semester. Det upplevs som oseriöst och oprofessionellt med långa svarstider och eller oklara svar.
Något när det gäller marknadsföring?
När det gäller marknadsföring måste allt material som hemsidor, Facebook eller andra kanaler finnas på, åtminstone, engelska. Även turbeskrivningar eller annat material. Tänk på att ta reda på vilka kanaler som fungerar bäst i respektive land som du vill vända dig till.
Finns det något att tänka på specifikt för cykelturism?
De utländska gästerna är också ovana vid de långa avstånd vi har i Sverige. Det är långt mellan caféer, restauranger, boenden, cykeluthyrning, cykelreparationer, mataffärer med mer. Så är oftast inte fallet om man cyklar, eller reser på annat sätt, inom Europa, så det är något de inte ens tänker på. Vad är glesbygd för oss, vad är glesbygd för dem? Är det mer än fem kilometer till närmaste café? Allt är relativt!
Något mer att tänka på avseende hur utländska turister beter sig?
Arbetar du med researrangörer är det ofta provisioner och så kallat allotment som gäller. Samt lång framförhållning som jag sa tidigare. Den utländska turisten stannar i regel inte så länge på samma ställe, de vill se mycket under sitt besök här i Sverige. Produkten måste ändå vara paketerad, enkel. De vill eller kan oftast inte göra research här i Sverige, och är inte bekanta med de regler och förutsättningar som gäller här.