chat_bubble_outline
Vättern-Sommenleden är markerad med röda skyltar längs med vägen

Vättern-Sommen är en cykelturistled som går via Ödeshög, Omberg, Vadstena, Tranås och Gränna. Cykelleden går genom fin kulturbygd nära naturen och livet på landet. Ytterligare 25 km cykelled är skyltad på vackra Visingsö.

Bilder: Smalandsbilder.se

Cykelleden går från bördig östgötaslätt i norr över Omberg, längs den branta Vätternstranden, genom den ljusa men gåtfulla Holaveden (John Bauerskogen) och fram till sjön Sommen med dess klarblå vatten. I norr är landskapet slätt, i söder mer kuperat. Leden är tydligt skyltad och vägarna är lättcyklade och väl underhållna. Ödeshög vid E4:an är en bra utgångspunkt. Vättern-Sommenleden ansluter till Sverigeleden och sträckningen Vadstena-Gränna är gemensam med Runt Vätternleden. Svenska Cykelsällskapet har tagit fram ledens dragning och satt upp alla skyltar längs Vättern-Sommenleden.

Om du vill ta båt över Vättern finns ångfartyget Trafik, med Hjo som hemmahamn. Trafik drivs av den ideella föreningen Sällskapet S/S Trafiks Vänner som vårdar och trafikerar fartyget.

Huvudsträckning: Ca 310 km (mellan sjön Vättern och sjön Sommen)
Alternativ: Ca 25 km (Gränna-Visingsö)


Östgötatrafiken (landsbygdsbussar)
Cyklar får gratis medtas på landsbygdsbussar i mån av plats. Alla bussar har inte cykelkrokar, ring gärna till kundservice på telefonnummer 0771-21 10 10 innan du ska åka för att få veta vilken busstyp som kör turen du önskar åka med (välj tonval 2 för att komma till trafikinformationscentralen).

Jönköpings länstrafik
Cyklar får inte tas med på regionbussar eller i stadstrafik.

Cykelkartor

 • Cykelkarta 19 Göta kanal

  Cykelkarta Göta kanal

  159 kr
  Köp nu
 • Cykelkarta 21 Vättern runt Norra

  Cykelkarta Vättern runt (norra delen)

  159 kr
  Köp nu
 • Cykelkarta 14 Vättern runt Södra

  Cykelkarta Vättern runt (södra delen)

  159 kr
  Köp nu
 • Cykelkarta 15 Nordöstra Småland

  Cykelkarta Nordöstra Småland

  159 kr
  Köp nu

Anslutande cykelleder