Skärgård och vackra cykelleder i Valdemarsvik

I Valdemarsvik möter havet land på ett sätt som lockar massor av besökare. Gryts skärgård som ligger i närheten har en alldeles speciell klang för många. Näringslivsutvecklaren Sarah Åkerblom lyfter fram naturen och vackra cykelleder som starka anledningar att göra ett besök. Dessutom finns en handelsträdgård i Gryt som hon beskriver som ett av favoritställena på jorden. Vi på Sweden by Bike är glada över att inleda samarbete med Sarah och tillsammans med de lokala företagen lyfta fram Valdemarsvik som ett resmål för cykelturister. 

Du har nyligen blivit näringslivsutvecklare i Valdemarsviks kommun. Ett av de områden som du valt att prioritera är cykling och cykelturism. Kan du berätta varför?

Min bedömning är att jag tar vid inom ett område som redan är populärt i vår kommun. Det vore häftigt att göra det ännu mer digitalt, mer proffsigt och paketera det – för att besökaren i Valdemarsvik ska hitta till alla smultronställen som gömmer sig ute i terrängen. Det finns jättevackra leder och vägar, med väldigt lite trafik, som det är en fröjd att ta sig fram längsmed. Dit ska vi se till att alla hittar. 

Varför tror du att cyklisterna kommer till just er i Valdemarsvik? 

Landskapet, helt klart. Vi har en fjord (ja – Valdemarsviken är faktiskt klassad som en fjord), den enda längs med Ostkusten så vitt jag vet. Vi har skärgården, ängs- och betesmarker, insjöar och gärdesgårdar som möter skogen. Vi har en enormt vacker natur! Där havet möter land är alltid speciellt, en speciell kultur, mentalitet och livsstil – som finns här. 

Cyklister rör mycket på sig och gillar att fika. Har du tips på några bra ställen?

Faktiskt så skulle jag vilja tipsa om något helt annat – Gryts handelsträdgård & butik. Köp en nyskördad solmogen tomat där istället – mycket godare än fikabröd! När jag var liten cyklade vi dit och la pengar i en låda för en färsk tomat. Idag är det en blomstrande (bildligt talat) handelsträdgård och det kan vara ett av mina favoritställen på jorden!