Intill Vilsta Sporthotell i Eskilstuna ligger en ombudsbutik för Sporthyra Eskilstuna. Föreståndaren Jussi Ekola märker tydligt att efterfrågan på hyrcyklar ökar. Användningsområdet kan vara alltifrån till att cykla Vätternrundan till att njuta av tystnaden i ett lokalt naturreservat.

Cyklingen är på frammarsch i hela landet och det märks även hos Sporthyra Eskilstuna vid Vilsta Sporthotell.
– Den ökar helt klart och under året har el-cyklar kommit upp som alternativ för cykelturisten. Vi hade inga sådan 2017, men får nog fundera om där. Annars är det främst racercyklar till Vätternrundan och andra mindre lopp i närheten som hyrs ut, både till träning och genomförande, säger Jussi Ekola.
Det hyrs även ut mountainbikecyklar, och de som cyklar MTB hyr ofta i grupp.
– Många hyr för att prova på, och springer sedan ganska snabbt och köper en MTB efter att ha provat att hyra. De standardcyklarna vi hyr ut används mest av campare och boende på Vilsta Sporthotell och vandrarhem.

Det finns ett rikt utbud av fysiska aktiviteter på Vilsta Sporthotell. Ett sätt att få folk att cykla är att erbjuda bra kartor.
– Vi har i flera år haft cykelorienteringskartor som turister och kommuninvånare använder för att hitta de mindre utflyktsmålen. Till 2018 har vi planerat att göra om kartorna och förlänga rutterna till utflyktsmålen då cykelflanören med lätthet kan transportera sig längre sträckor än tidigare beroende på cyklarnas utveckling i form av komfort, växelsystem och så vidare, säger Jussi Ekola.

Han berättar att de populäraste utflyktsmålen är Sundbyholm och olika naturreservat i närheten.
– Exempelvis Skiren-Kvicken, området runt Bälgviken och olika våtmarker. Många gillar de fantastiska skogsvägarna som Sörmland erbjuder med omväxlande skog av tall, gran och björk. Det finns öppna, platta landskap och ibland riktigt krävande kuperad terräng. Vi befinner oss själva i ett av Eskilstunas finaste områden; Vilsta Sport och Fritidscenter är vida känt bland natur och friluftsmänniskor.

Tillbaka till alla artiklar