Några råd när det gäller säkerheten på din cykelresa

Många av oss tycker att det är underbart att cykla. På fritiden, till arbetet, på semestern. Samtidigt är det naturligtvis så att det finns risker med att cykla. Den som har cyklat på Vasagatan i Stockholm i rusningstrafik vet att det gäller att vara koncentrerad på det som händer i omgivningen. Bilar, bussar och andra cyklister kräver konstant uppmärksamhet. Det gäller att ha kontroll på barnen om hela familjen är ute och Sweden by Bikes inställning är att man bör ha cykelhjälm även som vuxen. Här är några erfarenhetsbaserade råd till dig som ska iväg på en cykelresa.

Planera i förväg och välj en resa som passar
Du som ska på en cykelresa bör tänka igenom säkerheten. En bra början är att välja en rutt som är lämplig för era förutsättningar. Det finns till exempel speciella paket under kategorin ”Familjevänligt” som passar bra för barnfamiljer. Går du in och tittar på Cykelleder hittar du en beskrivning av vägarnas kvalitet och de förhållanden som råder. Går du exempelvis in på Mälardalsleden kan du se att det står ”Bra vägstandard, i huvudsak asfalt” samt ”Bitvis längs trafikerad bilväg”. Det hjälper dig att välja ut en lämplig rutt och gör att du kan planera din resa ur säkerhetssynpunkt. Om du vet att orken kan tryta kan det vara klokt att skicka ditt bagage i förväg med Bagagetransport.se så förbättrar du din koncentrationsförmåga ytterligare.

Se till att cykeln fungerar som den ska
Kontrollera din egen cykel när du ska ut på en cykelresa. Se till att bromsarna fungerar, att kedjan är lagom spänd. Är du osäker kan det vara en bra idé att lämna in cykeln till en verkstad för genomgång. Många cykelverkstäder har mycket att göra, så var ute i god tid innan avfärd. Hyr du en cykel brukar uthyraren se till att allting är i gott skick. Det kan även vara bra att känna till vilken utrustning en cykel ska ha enligt Trafikverket.

Använd alltid cykelhjälm
Använd cykelhjälm. De dödliga cykelolyckorna inträffar vid kollisioner med bilar, men de flesta allvarliga olyckor är singelolyckor. De kan bland annat bero på löst grus, is och att det är fel på cykeln. Då är det en stor fördel att ha på sig en cykelhjälm (även om lagen bara föreskriver att barn upp till 15 måste ha hjälm). Köp en hjälm med CE-märkning, och se till att alltid knäppa hakbandet ordentligt! Vissa föredrar så kallade ”air-bag”-hjälmar, du får undersöka om det är något för dig (hovding.se).

Anpassa dig till trafiksituationen
Det går faktiskt bra att cykla på en väg som är trafikerad av bilar. Som vi har varit inne på är det bra att planera sin resa med hänsyn till förhållandena, vilket betyder att man är beredd när det är dags för en sträcka med mer trafik. Det viktiga är att man håller sig till kanten och undviker att vingla ut i vägbanan. Ett tips är att inte vända sig om för att prata med den som cyklar bakom, då är det lätt att man vinglar till. Lyft handen i ett stopptecken och ställ dig på marken om du ska säga något. Här är några kortfattade regler från Transportstyrelsen.

Försäkring om något skulle hända
Om det ändå skulle inträffa en olycka har du som bokar ditt färdiga paket via Sweden by Bike en olycksfallsförsäkring (via Folksam) under hela resan. Observera att för att försäkringen ska gälla är det viktigt att alla i sällskapet finns namngivna vid en bokning.

Tillbaka till alla artiklar