”Idealiskt cykelväder är 20 grader och molnigt”

Alla vill ha sol på sommarsemestern, men för cykelturisten kan faktiskt en molnig dag vara ännu bättre. Och den som är ute i flera dagar bör ta med ett ordentligt regnställ som kan andas. Det menar Johan Storm som äger Sjötorps Upplevelsecenter AB som driver cykeluthyrning vid Göta kanal mellan Vänern och Vättern.

Enligt din erfarenhet, hur viktigt är det med sol för en cykelturist?
I bokningsögonblicket är fint och soligt väder viktigt, för då vill alla ut och röra på sig. När man väl ska ge sig iväg på sin cykelresa är det ofta bättre med lite moln på himlen. Det är helt enkelt behagligare cykelväder, idealiskt är 20 grader och molnigt.

Kan det vara för varmt alltså?
Ja, det kan det, som sommaren 2014. Folk man pratar med säger till mig att ”vilken kanonsommar du måste ha haft”. Så var det inte alls, det var helt enkelt för varmt många dagar för att folk skulle ge sig ut och cykla.

Har du något klokt råd när det gäller kläder och väder?
Det är alltid bra att packa ner en lätt skaljacka som klarar av en regnskur. Om du ska ut i flera dagar är det bra att ha med sig ett regnställ av hög kvalitet som kan andas. Absolut viktigast sommartid är en keps med skärm. Solen skiner uppifrån och det kan vara jobbigt med solblänk från vattnet. Solskyddsmedel är också att rekommendera.

Något annat som är viktigt när det gäller cykelresande?
Maten man äter. Vi själva satsar på lokalproducerat i högsta möjliga mån, till exempel Vänergös och lokalt odlade grönsaker. Det gäller för oss arrangörer att samordna med andra boenden längs vägen så att inte alla bjuder på varmrökt lax. Det är jättegott, men som cykelturist vill man inte äta samma sak kväll efter kväll.