
Efter en tur i Fjärdhundraland hade Sweden by Bike förmånen att komma cyklande till Brunnsta gård en sommarkväll för en övernattning förra sommaren. Rummet var lika fräscht som mottagandet var hjärtligt. Inför den kommande säsongen passar vi på att ställa några frågor till Lena Glantz Eriksson som driver Brunnsta tillsammans med maken Göran.
Om jag är ute och cyklar och skulle bestämma mig för att sova två nätter hos er på Brunnsta Gård, vad föreslår du att jag hittar på att göra under min vistelse?
Brunnsta Gård är en perfekt utgångspunkt för många aktiviteter. Man kan bada och fiska i Mälaren, sedan finns det fina möjligheter för fågelskådning i Hjälstaviken. Inte långt bort finns besöksmål som Skokloster slott och i Bålsta finns Lasse Åbergs MusEum. Sedan kan man med fördel vandra i skog och på fält, Upplandsleden ligger nära.
Ni var tidigt ute med cyklister som målgrupp och har vänt er till cyklister i decennier. Varför tror du att cykelturismen i Sverige har kommit igång på allvar just nu?
Att cykla är ett utmärkt sätt att uppleva natur och kultur samtidigt som man håller sin egen kropp i trim. Ökat intresse för miljö och klimat samt framväxten av allt fler cykelleder bidrar.
På Brunnsta ligger ett antal hus tätt intill varandra som en ”Bullerby”. Kan du berätta kort om gårdens historia?
När istiden var slut höjdes marken och kullar och höjder bildade öar i havet. För cirka 3000 år sedan började människor bosätta sig här. I Brunnsta och dess närhet finns hällristningar, bland annat en berghäll med 22 inristade skepp. Från vikingatiden finns en stormansgrav, flera gravfält och många runstenar. Själva byn Brunnsta är en så kallad radby med ursprungligen nio gårdar tätt intill varandra. I Bysamfällighetens ägo finns en karta från 1680 med husen inritade som de ligger idag. Till varje gård hör det många hus varför karaktären av Bullerbyn förstärks.
Du har erfarenhet av cykelturism i andra länder. Något vi svenskar kan lära oss?
Vi har rest mycket i Italien. Ett bussbolag vi åkt mycket med ordnar helgresor för cyklister. Bussen tar gruppen till något trevligt område och fungerar sedan som följebil. På lämpliga ställen dukar chauffören upp luncher och mellanmål. Maten är viktig för italienare.
Daniel Bergstrand
daniel@swedenbybike.com