Går att ta med cykeln på ny färja till Öckerö

Det blir enklare att ta med sig cykeln på ö-luffning i Öckerö kommun. Från och med 26 juni kan man ta färja från Stenpiren i centrala Göteborg ut till Hönö Klåva som är en hamn på Hönö. Färjan kommer att gå fyra gånger om dagen tisdagar till söndagar fram till 19 augusti.   

Det är Styrsöbolaget som kommer att trafikera rutten med fartyget Kungsö. Turistentreprenören Bengt Een som driver Bed & Bike Öckerö menar att den nya färjan kommer att betyda en hel del för cykelturismen i Öckerö kommun.
– Den här båtturen ger dels Göteborgarna, dels cykelturister som kommit till Göteborg via exempelvis Kattegattleden en ö-luffar känsla med allt det innebär. Alternativet de har haft är 25 kilometer cykling via oljeraffinaderier, bilfabrik och längs hårt trafikerad väg. Färjan kommer att kunna ta cirka 20 cyklar per resa. Vi tror att vi kommer att få många cyklande turister, såväl dagsbesökare som övernattande.

Kommer ni att kunna locka nya målgrupper?
Förhoppningsvis barnfamiljer på cykel och äldre cyklister men även andra som avstått för att vägen varit ointressant tidigare. Sedan tror jag på vandrare, boulder-klättrare, de som kommer för att bada och allmänt naturintresserade gäster.

Kan du ge något tips på en sevärdhet man ska avnjuta under färjeturen?
Hela Göteborgs hamninlopp med färjeterminaler, örlogshamn, hamn för gamla träbåtar, läckra bostäder och lite längre ut Älvsborgs fästning. Den stora containerhamnen med sina gigantiska hamnkranar. Du kommer också att från älvmynningen se stora delar av Göteborgs skärgårds södra och norra öar och i horisonten ser man också fyren och båken på Vinga. Troligtvis möter du också ett och annat större fartyg. På väg in till Hönö hamn passeras fiskehamnen på Fotö och kanske ligger ett och annat fartyg i hamn.

Har ni några nyheter kring era cykelpaket ute på Öckerö?
Vi har något som vi kallar för ”collect viewpoints”, typ trimorientering, där besökarna skall besöka alla tio öarnas högsta punkt och utsiktsplatser och samla bilder från dessa. Vi tror att många vandrar, cyklar, paddlar kajak och åker båt eller färja för att nå dessa. För ändamålet har kommunen tryckt en karta där dessa punkter finns inlagda. Om vi får fler bokningsförfrågningar än vi har plats till har vi numera ett backup-boende strax intill.