En novis MTB-cyklists bekännelser – semestervecka på Bergs gård

Lagom till startskottet för årets sommarsemester, åkte vi, sex vuxna och sex barn i åldrarna noll till fyra år, till Bergs Gård utanför Trosa för att umgås, upptäcka gården och närområden samt förstås – cykla MTB. Här kan du läsa om hur vi upplevde besöket och hur vi fick blodad tand för den fartfyllda cyklingen i skogen.

Bergs gård ligger en dryg mil utanför Trosa. Gården, som ägts av familjen i sex generationer, drivs idag av Frida och Magnus Jonsson. Magnus farfars farfars far tog över gården redan 1827 och idag drivs den helt ekologiskt enligt EU-standard.

På gården finns förutom MTB-arenan också en gårdsbutik och ett café där Magnus och Frida säljer gårdens egna och närproducerade råvaror. Under vår tid på gården äter vi lunch här både en, två och tre gånger. I den egna butiken säljs dessutom ekologiskt nötkött från djur som föds upp på gården.

Cykla MTB på Bergs gård
Trots att jag är en av två grundare till Sweden by Bike är mina timmar på just en mountainbike inte många. Detsamma gäller för de flesta i vårt sällskap. Vi hyrde därför cyklar (smidigt via online-bokning) hos Bergs Gård och gav oss iväg. MTB-arenan ligger i direkt anslutning till gården, vilket var väldigt smidigt för oss som reser med små barn där logistik är A och O. Här finns flera leder och loopar av varierande svårighetsgrad. Som glad novis började jag i teknikområdets tre banor för att känna in läget och prova cykeln. Ganska snart därefter gav jag mig vidare ut i skogen. Det är tufft, roligt och ger mersmak!

Som småbarnsförälder fick jag tyvärr inte njuta av min frus sällskap på MTB-lederna i skogen, men hennes blåmärken på benen och euforiska uppsyn vittnar om att det förvisso varit en tuff kamp i backarna, men också om att det här inte blir vår sista MTB-semester. Även andra i vårt sällskap kommer säkerligen prova MTB igen, och vår kompis Nike kan (efter en liten vurpa i skogen) intyga att det även är en utmärkt skog att leta blåbär i.

En av teknikbanorna på Bergs gård

Cykla med barn
De som fick ihop allra flest timmar på cykelsadeln under veckan var utan tvekan de tre fyraåringarna. Springcyklar och hjälmar finns att låna gratis för alla barn och innan veckan är slut har de gett sig ut även i de riktiga teknikbanorna med stor entusiasm. Men det finns också en liten ”barnbana”.  För barnen finns även andra aktiviteter på gården som roar under veckan. Otaliga gånger matar vi kaninerna och hönsen samt säger ”hej” till kossorna och fåren. Det finns också en lekstuga, klättervägg, tramptraktorer och studsmatta att göra av med energin på. 

Min dotter Alicia, snart 4 år var en flitig cyklist under veckan. Springcyklar och hjälm finns att låna gratis på gården. För de barn som bemästrar cyklingen med trampor finns mtb- cyklar att hyra.


Bra utgångspunkt för andra dagsutflykter
Utöver aktiviteterna som finns på gården ligger Bergs gård väldigt bra planerat för andra utflykter i närheten om du, som vi, gör ett längre besök på gården. Med bil (eller cykel) kommer du snabbt ut på vackra Utflyktsvägen och inom en timme når du mängder av trevliga utflykter. Bland annat Stendörren Naturreservat och Nynäs Slott. Utanför Nyköping hittade vi även en riktig pärla för våra barn: Palstorps Äventyrsgård och Skogsby. Rekommenderas varmt för barnfamiljen! Sedan är förstås ett besök i Trosa, denna pittoreska och charmiga sommarstad, att rekommendera. Där myser vi runt i stadskärnan, provar ”sightseeingtåget” som går genom staden och barnen leker av sig på den fina lekplatsen i hamnen. Vi avslutar med att äta utsökt fisk på restaurang ”Fina Fisken”.

Väl värt ett besök i sommar
Jag rekommenderar verkligen dig som är nyfiken på MTB (de håller även nybörjarkurser), eller för all del även dig som har koll på läget redan, att ta en tur till Bergs Gård i sommar. Det är en utmärkt dagsutflykt likväl som ett ställe att stanna en eller flera dagar på. Både för nybörjarna, med eller utan barn, och för den lite mer inbitne MTB-entusiasten. Och till dig som precis som vi blir lite ömma i kroppen efter turerna i skogen är ett sista tips att boka den fina relaxavdelningen! 

Och till dig som blir sugen att sticka iväg redan nu – här hittar du ett cykelpaket på gården.

Tack Magnus och Frida med personal, vi kommer igen!

Ivan Glauser

Ivan, grundare Sweden by Bike och glad novis på MTB-sadeln
(och som reste helt ”o-sponsrad” – bör sägas)