Nyköpings kommun

Nyköpingsån slingrar sig genom staden och ut i Stadsfjärden. Här kan du strosa på egen hand längs kultur- och skulpturstråk och stanna upp vid historiska platser. Utanför staden finns vandrings- och cykelleder, berg att klättra i och kajaker att hyra. 

Upptäck örn och säl från däcket på någon av turbåtarna, upplev ett gruvmuseum eller ett slott, fynda på auktion eller cykla längs Näckrosleden med en välfylld picknickkorg på styret. Nyköpings kommun vill ge fler möjlighet att cykla i stället för att ta bilen. Därför jobbar kommunen för att erbjuda säkra, trygga och tillgängliga cykelvägar i och mellan tätorterna. I Nyköpings tätort finns det cirka 120 kilometer cykelväg och ännu fler är på gång.

Några fina utflyktsmål i området

I Nyköping med omnejd finns mycket att upptäcka från cykelsadeln, oavsett vem du är eller hur mycket du vill cykla. Cyklar för både barn och vuxna finns att hyra hos turistbyrån.

Palstorp äventyrsgård och Skogby
Palstorp är ett skogsäventyr för hela familjen. Här kan du bland annat klättra i hinderbanor i olika svårigheter för små och stora, balansera dig fram på slackline och lära dig mer om skogens djur längs Tildas naturstig. Här kan du också utforska klurigheter i lekladan, grilla korv och marshmallows runt lägerelden och utmana dig i fotbollsgolf.

Vandra från hängbror vid Stendörren
Vid Stendörren upplever du skärgården utan båt. Ta en promenad via hängbroarna ut på öarna till öppen havsutsikt! Här finns ett naturum, rastplatser, vandringsleder, eldstäder, telefon, toaletter och en särskild stig för rullstolsburna och barnvagnar. På Stendörrens naturum kan du lära dig om Östersjön och skärgårdens natur, miljö och kulturhistoria. I en utställning får nyfikna bekanta sig med det hemlighetsfulla livet under ytan i Östersjön, fördjupa sig i människans relation till Östersjön då och nu och lära sig om de miljöutmaningar vi står inför idag.

Nynäs Slott & Naturreservat
Gå på en slottsvisning, beskåda blommor i slottsparken eller ströva på vandringsleder. Bada, paddla, fiska eller ta en cykeltur. Naturreservatet är en magisk plats för stora och små. (Tillfälligt stängt pga Corona)

Sörmlands Museum
I Nyköpings västra hamn ligger nya Sörmlands museum där det erbjuds olika utställningar, evenemang, kurser, möten, öppna samlingar och mycket mer.

Nyköpingshus
Nyköpingshus är centrum för stadens historia och är ursprungligen en medeltida borg som byggdes på i omgångar. Idag är det en slottsruin som delvis är restaurerad och en populär plats för både Nyköpingsbor och turister.

 

Förslag på cykelturer (nedladdningsbar pdf)

 

En tur runt stan med barn – Barnens Nyköping!
Upptäck en rolig och barnvänlig cykelrunda i stan. Använd kartan och stanna till vid flera mysiga lekparker och parker som  till exempel Margaretaparken eller Kungshagen där hamnen, Gungor, klätternät, skepp, gunghästar och stora gräsytor finns. Här finns även en volleybollplan och Nyköpings graffitivägg. Väggen är öppen för alla, ta med egen färg. En cykeltur i stan passar även de mindre barnen och kan bli ett lagom stort äventyr.

En tur utanför stan-söder.
Här är tips på en ca 6 mil lång cykeltur söder om Nyköping. Ta med egen matsäck eller stanna vid något café eller restaurang längs vägen och njut omgivningarna. Exempel på stopp längs vägen är till exempel Tunabergs kyrka, Magasinet Gula kvarn och Palstorps Hage upplevelsegård och Skogsby.

En tur utanför stan-norr. 
Längs den här cykelturen norr om staden besöker du bland Stendörren naturreservat och Museet Naturum samt Nynäs slott & Naturreservat.


Sörmlandstrafiken
På landsbygdsbussen får du ta med dig din cykel i mån av plats (max två cyklar per buss). Det kostar inget extra. Du får själv hänga upp och ta ner din cykel från bussen. Du får inte ta med cykeln på stadsbussarna.

 

Se och uppleva

  • local_seeKungshagens lekpark
  • local_seeNyköpingshus
  • local_seeNynäs Slott & Naturreservat
  • local_seePalstorps äventyrsgård och skogsby
  • local_seeSankt Nicolai kyrka
  • local_seeStendörren naturreservat och Museet Naturum 
  • local_seeSörmlands Museum

Anslutande cykelleder