”Cykling är en stor del av framtidens turism – i Södertälje vill vi givetvis vara med på tåget”

Sensommar stundar, och för dig som tycker om cykling hittar du här inspiration för en cykeltur i Södertälje med omnejd. En destination som insett fördelarna med cykelturism och där utflyktsmålen kan ta dig både till havs, längs utflyktsväg och tillbaka till både 1800-tal och vikingatid.

Vi pratar med Linda Färggren, projektledare på Destination Södertälje om vad vi inte får missa i staden.

Hej Linda! Vilka besöksmål i Södertälje skulle du rekommendera till en besökare som cyklar? Varför inte ta en cykelpaus, ta en promenad och känn som om du för en kort stund är i 1800-talets Södertälje på vårt friluftsmuseum Torekällberget, eller besök Södertälje centrum, här finns butiker, glass, en gästhamn och längst kanalen finns minigolf. Här finns även s/s Ejdern, ett av världens äldsta koleldade ångfartyg som tillsammans med Strömma Kanalbolag gör turer ut till bla. vikingastaden Birka. Se mer info på Destination Södertälje .

Linda Farggren Sodertalje - ”Cykling är en stor del av framtidens turism - i Södertälje vill vi givetvis vara med på tåget”
Linda Färggren

Om vi ger oss ut en bit utanför själva staden, har du några bra tips på vad man kan cykla då?
Man kan cykla längst utflyktsvägen, från Södertälje centrum via Pershagen, Järna, Ytterjärna, till kungliga Tullgarn. Längst denna väg finns massor av härliga smultronställen att stanna till på, allt från ställen att äta på, saker att se, natur att upptäcka, svamp och fiskeställen och fantastiska badställen. Mer inspiration och tips finns här.

Varför satsar Södertälje på cykelturism?
Cykling är en stor del av framtidens turism, både i Sverige och Europa och givetvis vill Södertälje vara med på tåget. Dessutom är cykling bra ur flera perspektiv tex. hållbar stadsutveckling och hälsofrämjande.

Har du själv något favoritställe som du brukar cykla till? 
Jag brukar ta cykeln till Korpberget, där jag sedan klättrar upp på toppen, dukar fram en picknick och njuter av tystnaden, lugnet och en fantastisk utsikt över delar av Södertälje och Mälaren.

För mer tips på sevärdheter och utflykter, besök gärna Södertäljes resmålssida! Den hittar du här.