Slottsutflykter med eller utan kakor, ångbåtstur till Birka, Tom Tits experiment, Torekällbergets friluftsmuseum, vackra kustlandskap, ekologiska matvaror. Under perioden maj-september kan du åka med S/S Ejdern till Birka, Adelsö, Drottningholm, Stockholm och Mariefred. Ejdern är världens äldsta koleldade propellerdrivna ångfartyg.

Den som väljer att cykla i Södertälje med omnejd har inga som helst problem att fylla dagarna med kilometer och upplevelser. Passar lika bra för den som vill trampa ordentligt som för barnfamiljen som behöver många fikapauser. Här finns Tullgarns slott, mångkultur med mat från stora delar av världen, antroposofernas Järna, förnämliga sjökrogar och mycket mer. I Södertälje finns dessutom fina cykelkartor och en välkomnande attityd som värmer ett cyklisthjärta.


Några fina utflyktsmål i området

Acksjöarna
Acksjöarna är två sjöar med känsla av norrländsk skogstjärn. Här är det utmärkt att grilla på de färdiggjorda grillplatserna eller flugfiska regnbåge (fiskekort krävs). Eller – om du har tur – plocka några hjortron på myren.

Saltskog gård
Trädgården och parken kring Saltskog gård är omtalad för sin skönhet. Industrimannen Carl Fredrik Liljevalch lät bygga promenadvägar genom parken till utsikts- berget och en liten grotta i kanten av ravinen.

Tullgarns slott och Naturreservat
Tullgarn ligger bara några mil söder om Södertälje. Tullgarn förknippas med kung Gustaf V och drottning Victoria, som tillbringade somrarna här kring förra sekelskiftet. Vila en stund på borggården och njut av havsluften. Packa upp pick- nickkorgen vid någon av dammarna efter ett dopp i havet. I närheten finns också Tullgarns Värdshus.

Yttereneby naturreservat
I Yttereneby naturreservat finns såväl betade hagmarker med strandängar som bergiga och skog- beklädda delar. Längst ute på udden, vid Stavbo- fjärdens strand, finns en omtyckt rastplats, där det går att grilla på den anlagda eldstaden.

Korpberget
Utsikten från Korpberget är magnifik. Nedför branterna finns många ovanliga växter och djur. Murgrönan i bergsluttningen uppmärksammades redan under Linnés tid.

Cykelkarta med utflyktsmål


Stockholms lokaltrafik (SL)
Cyklar får medtas på pendeltågen, dock ej i rusningstid, kl. 06.00-09.00 och 15.00-18.00. Att ta med sig en cykel är gratis. Cykel är ej tillåten till Arlanda C, Stockholm C, via entrén vid Odenplan till station Stockholm Odenplan eller på Stockholms länsbussar. 

Sörmlandstrafiken
Cyklar får gratis tas med i mån av plats, dock max två per buss.

Fotograf: Pontus Orre

Se och uppleva

 • local_seeAcksjöarna
 • local_seeKorpberget
 • local_seeOaxen
 • local_seeSaltskog gård
 • local_seeStora Alsjöns naturreservat
 • local_seeTom Tits experiment
 • local_seeTullgarns slott
 • local_seeYttereneby naturreservat

Cykelkartor

 • Cykelkarta 27 Östra Mälaren omslag

  Cykelkarta Östra Mälaren

  175 kr
  Lägg i varukorg

Närliggande cykelleder